Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 18:29
ΒόλοςΤοπικά

Μέσω ΣΔΙΤ το νέο δικαστικό μέγαρο – Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση ανάθεσης για την υλοποίηση του έργου






Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση ανάθεσης της υλοποίησης του νέου δικαστικού μεγάρου Βόλου, έναν στόχο δεκαετιών για την πόλη. Την απόφαση υπογράφει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σύμφωνα με αυτή, η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το ΦΕΚ είναι το τ. Β΄ αρ. 3254 και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου. Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής του Βόλου και των τοπικών φορέων για λύση οριστική στο πρόβλημα φαίνεται ότι δικαιώνονται.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας σε συνάντηση στην Αθήνα με τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και βουλευτές του νομού τον Ιανουάριο του 2020 είχε αναγνωρίσει την ανάγκη για την ανέγερση του νέου μεγάρου και μάλιστα είχε σημειώσει ότι είναι χαρά του, που ένα τόσο σημαντικό έργο για τη Μαγνησία, αλλά και για τη λειτουργία της ίδιας της Δικαιοσύνης, θα συνδεθεί με το όνομα του, δηλαδή με τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας. Οι τοπικοί φορείς είχαν δείξει ομοφωνία και ομοψυχία για την ανάγκη ενός νέου δικαστικού μεγάρου και είχαν καταθέσει όλα εκείνα τα ισχυρά επιχειρήματα που κατατείνουν στην ανάγκη υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου.

Αυτή τη στιγμή διερευνάται η επιλογή της ανέγερσης του νέου Μεγάρου στο οικόπεδο έκτασης επτά στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία, δίπλα από τη Στέγη Ανηλίκων, ιδιοκτησίας του υπ. Δικαιοσύνης, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τότε ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος έχει δεσμευτεί ότι θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε χώρους που θα προτείνει και θα διαθέσει ο Δήμος Βόλου.

Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου έχει χωροθετηθεί σε ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίριο το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 20ου αιώνα με δαπάνες του κληροδοτήματος Συγγρού και περατώθηκε τη δεκαετία του 1920. Στην αρχική του μορφή είχε πλούσιο διάκοσμο, μέρος του οποίου καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1955. Το 1974 στην πίσω πλευρά του κτιρίου έγιναν δύο προσθήκες ίσου ύψους με το παλιό κτίριο, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των Δικαστηρίων. Το 1998 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».

Με το πέρασμα των χρόνων ξεκίνησαν τα προβλήματα. Το 2012 το πρόβλημα αποτυπώνεται στο πλαίσιο της σύνταξης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου, όπου προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας νέου χώρου ως Δικαστικού Μεγάρου. Η εκδίκαση υποθέσεων σε γραφεία, η απουσία χώρων για τα αρχεία, η συσσώρευση υπαλλήλων σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, η απουσία αποχωρητηρίων, η λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου σε άλλο χώρο, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η έλλειψη ανελκυστήρων, η έλλειψη εξόδων κινδύνου, η έλλειψη υποδομών για ΑμεΑ, είναι μερικά μόνο από τα αντικειμενικά προβλήματα του συγκεκριμένου κτιρίου.