Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 23:22
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ’ εμποδίων από σήμερα η μείωση του ΦΠΑ στο 13%






«Όποιος πρόλαβε» τον… ΦΠΑ άλλαξε, καθώς εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και άλλες επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας έδωσαν αγώνα 48 ωρών (από την Παρασκευή το βράδυ και μέχρι την Κυριακή) να ερμηνεύσουν τις οδηγίες που εξέδωσε η ΑΑΔΕ και να «περάσουν» τις αλλαγές στις ταμειακές τους.

Σήμερα θα αποκαλυφθεί τελικά εάν τα κατάφεραν και πρόλαβαν, ή αν «πιάστηκαν στον ύπνο» και προκύψουν προβλήματα στη αγορά. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση προτίμησε, αντί της 1ης Ιουνίου όπως αρχικά σχεδιαζόταν, να ξεκινήσει άμεσα η μείωση ΦΠΑ, προκειμένου να επωφεληθούν ταχύτερα οι πολίτες. Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να αναζητήσουν στο ράφι ή στην απόδειξη τις μειώσεις τιμών κατά 8,9% στα είδη που προτιμούν.

Ο Μάιος θα είναι ο μήνας με τον «διπλό ΦΠΑ», αφού ακόμα και αν τα προϊόντα αγοράστηκαν προ ημερών μόλις με 24%, όταν μεταπωλούνται ή και όταν επιστρέφονται θα ισχύει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ 13%. Ακόμα και στα ξενοδοχεία, αν κάποιος μπήκε χθες και κάνει check out σήμερα, πληρώνει το νέο ΦΠΑ, που μπορεί να διαφέρει όμως ανάλογα με το «πακέτο» διαμονής (με πρωϊνό ή ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή ή all inclusive) αλλά και ανάλογα με το ξενοδοχείο (αν αυτό έχει τρόπο ακριβούς επιμερισμού του ΦΠΑ ή όχι).

Η πολυσέλιδη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ λύνει πολλές απορίες, αν και αποδεικνύει ότι ακόμα και οργανωμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ή ακόμα περισσότερα μαγαζιά στην επαρχία και απομονωμένα χωριά ή νησιά) έκαναν λάθη στην αρχική «μαντεψιά» τους για το πώς θα τιμολογούν από Δευτέρα τα προϊόντα τους.

Γενικά μειώσεις (από 24% σε 13% ΦΠΑ) θα πρέπει να δουν οι καταναλωτές σε αρκετά είδη μαναβικής, μπακαλικής και ζαχαροπλαστικής όπως:

– Δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών, ρυζογκοφρέτες, κριτσίνια

– Ζυμαρικά (όχι στα απλά μακαρόνια που είχαν και πριν 13% ΦΠΑ αλλά στα πιο «ντελικατέσεν» με διάφορα χρώματα ή γεύσεις)

– Ψωμιά (στα ειδικής παρασκευής και όχι στον απλό χωριάτικο)

– Ψάρια (στα αλίπαστα και επεξεργασμένα που είχαν 24% αντί 13% που είχαν τα υπόλοιπα)

– Καφές, τσάι, χυμοί φρούτων και λαχανικών

Στο «ράφι»

Επιπλέον, με 13% ΦΠΑ πωλούνται πλέον: φρυγανιές, κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης κάθε τύπου, σάντουιτς, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, όλα τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής όπως μπισκότα, γκοφρέτες (έστω και επικαλυμμένα ή παραγεμισμένα), κουλούρια, τσουρέκια, κέικ, πάστες, τάρτες, γλυκά φύλλου ή ταψιού, κρουασάν και παρόμοια (έστω και αν περιέχουν κακάο ή είναι επικαλυμμένα ή παραγεμισμένα με σοκολάτα), «γαριδάκια», τσιπς και παρόμοια είδη. Επίσης το αλάτι, το ξύδι, αλεύρια, άμυλα, σάλτσες, σούπες, ζωμούς.

Σερβιριζόμενα

Στην Εστίαση γενικά τα βρώσιμα – τρόφιμα θα φορολογούνται 13% ΦΠΑ, οπότε πρέπει να πέσει ξανά η τιμή και στο χοιρινό σουβλάκι που είχε νέες ανατιμήσεις από 1ης Μαΐου.

Ωστόσο ποτά και ροφήματα παραμένουν στον συντελεστή ΦΠΑ 24%. Συγκεκριμένα δεν μειώνονται στο 13%

– οι επιτόπιες καταναλώσεις αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών,

– οι επιτόπιες καταναλώσεις χυμών, φυσικών ή τυποποιημένων,

– οι επιτόπιες καταναλώσεις ροφημάτων, όπως είναι οι κάθε είδους καφέδες, το τσάι, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η σοκολάτα.

Αλλά και οι παραδόσεις «delivery» ποτών, χυμών, ροφημάτων, φορολογούνται στο 24%.

Ωστόσο το νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή τεχνητού μεταλλικού νερού, παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Επίσης για παράδοση (delivery”τυποποιημένων χυμών ισχύει ΦΠΑ 13%.

Εξαιρέσεις

Η ίδια εγκύκλιος όμως αποκαλύπτει και «παγίδες» για λάθη:

1. Στο 13% βρίσκεται το φυσικό μέλι , αλλά «επισημαίνεται ότι η κλάση αυτή περιορίζεται στο μέλι που λαμβάνεται εξ’ ολοκλήρου από μέλισσες ή από άλλα έντομα, έστω και με κομμάτια κηρήθρας ή ολόκληρη κηρήθρα, χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας, καθώς και μείγματα φυσικών μελιών διαφορετικών τύπων (π.χ. ανθέων, θυμαριού, πεύκου, κλπ.). Αντίθετα, τα φυσικά μέλια στα οποία προστίθενται έστω και μικρές ποσότητες προϊόντων όπως κανέλα, ροδοπέταλα, ξηροί καρποί, κλπ., υπάγονται στη Δ.Κ. 2106, στην οποία εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%». Στην περίπτωση που ο βασιλικός πολτός παρουσιάζεται σε κάψουλες ή σε χάπια, τότε κατατάσσεται στη δασμολογική κλάση 2106 του Δασμολογίου (ΦΠΑ 24%).

2. Τα ροφήματα με βάση τον καφέ ή το τσάι που είναι έτοιμα προς κατανάλωση, εξαιρούνται και επομένως εξακολουθεί να υπάγεται σε ΦΠΑ 24%.

3. Τα ροφήματα με βάση το γάλα που περιέχουν κακάο, καφέ, γεύσεις φρούτων κλπ. εξαιρούνται και εξακολουθεί να εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%.

4. Το ίδιο ισχύει και για φυτικά και λοιπά ροφήματα μη ζωικής προέλευσης με τον εμπορικό προσδιορισμό «γάλα», όπως π.χ. γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού, κλπ.

5. Μένουν στο 24% ακόμα και όταν δεν σερβίρονται, τα αναψυκτικά τύπου λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κόλας κλπ., αεριούχα ή μη, καθώς και ποτά του τύπου «ενεργειακά», «ισοτονικά κλπ..

6. Λάδια και λίπη χοιρινά, βοοειδών, πουλερικών κλπ εξαιρούνται της μείωσης και υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Φύκια, κάνναβη και ανθρακούχα

7. Ginseng, Κάνναβη, κουκιά Tonka κλπ., εξακολουθούν να υπάγονται σε ΦΠΑ 24%.

8. Φύκια έστω και κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, κλπ., εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Όπως τονίζεται πάντως «εξαιρούνται και εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%, λοιπά προϊόντα όπως η μουστάρδα (η οποία δεν περιλαμβάνεται στις σάλτσες σύμφωνα με το νομικό κείμενο της Δ.Κ. 2103), το φυσικό μέλι με την προσθήκη άλλων ουσιών, τα παρασκευάσματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας ή σκόνης με βάση βιταμίνες ή πρωτεΐνες για την καλή κατάσταση του οργανισμού, τα συμπυκνώματα πρωτεϊνών, τα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, τα σιρόπια από ζάχαρα αρωματισμένα ή με την προσθήκη χρωστικών ουσιών, τα αρτύματα και καρυκεύματα σύνθετα όπως το υγρό τσάτνυ, κλπ. Εξαιρούνται επίσης τα αεριούχα νερά καθώς και όλα τα αναψυκτικά, αεριούχα ή μη, που εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.

 

 

Πηγή: protothema.gr