1 2
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024 03:22
ΒόλοςΤοπικά

Μετά την Αγχίαλο τσουνάμι… «λουκέτων» σε μαγαζιά και στις Αλυκές






Καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί ο κόσμος του τουρισμού από τα απανωτά χτυπήματα – Ολονύκτια επιχείρηση από επαγγελματίες για την απομάκρυνση ομπρελών και καθισμάτων από τις παραλίες

Σε… τσουνάμι «λουκέτων» σε τουριστικές επιχειρήσεις κατά μήκος της ακτογραμμής της Μαγνησίας εξελίσσεται η υπόθεση με τα πρόστιμα και τα «τελεσίγραφα» της Κτηματικής Υπηρεσίας για άμεση εκκένωση των ακτών, σε εφαρμογή του νέου Νόμου για τον αιγιαλό και τις παραλίες και μετά από καταγγελίες που έγιναν στην πλατφόρμα «My Coast». Μετά τη Ν. Αγχίαλο, χθες το πρωί, σειρά είχαν τουριστικές επιχειρήσεις στις Αλυκές και έπεται… συνέχεια. Ο κλάδος του τουρισμού μοιάζει με καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί, στα μέσα της τουριστικής σεζόν που άνοιξε με δυσφήμιση για την ποιότητα των νερών του Παγασητικού και συνεχίζεται με επί της ουσίας «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ακτές και παραλίες.

Τα νέα «φιρμάνια» παρέλαβαν χθες το πρωί, μέσω Δημοτικής Αστυνομίας, δύο επιχειρήσεις στην περιοχή των Αλυκών. Πρόκειται για το πασίγνωστο τσιπουράδικο «Μιμίκος» και την ταβέρνα «Κρητικές Γεύσεις» στις Αλυκές, που καλούνται να απομακρύνουν εντός 48ωρου τραπέζια και ομπρέλες από τον αιγιαλό και να περιοριστούν στο πάνω μέρος των καταστημάτων τους.

«Αναγκάζομαι να κλείσω. Προσωπικά δεν έχω χώρο στο πάνω μέρος για να δουλέψω την επιχείρηση» περιγράφει το ουσιαστικό λουκέτο που μπαίνει στο μαγαζί του ο κ. Γιώργος Κρητικός, ο οποίος εκμεταλλευόταν 90τ.μ. στην ακτή για να αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα για τους θαμώνες του, τα οποία καλείται να μαζέψει έως αύριο, Πέμπτη αλλά και να πληρώσει πρόστιμο 3.800 ευρώ που του επιβλήθηκε.

«Μέσα σε 48 ώρες καλούμαι να απομακρύνω τα τραπέζια μου αλλιώς κινδυνεύω και με σφράγισμα της ταμειακής μηχανής και με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Είχα 22 τραπέζια στην παραλία και θα πρέπει να περιοριστώ στα 13 στο μπαλκόνι. Ο κόσμος έρχεται για να καθίσει δίπλα στη θάλασσα. Όχι στο μπαλκόνι. Κάθεται και στο σπίτι του», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μιμίκος.

Η επιχείρηση του κ. Μιμίκου είναι ιστορική για την περιοχή των Αλυκών. Είναι ενεργή από το 1956, από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη, ο οποίος την παρέλαβε από τον πατέρα του. «Εμείς πάγια δεν μπορούσαμε να εκδώσουμε άδεια. Ερχονταν από την Κτηματική, μετρούσαν, μας έβγαζαν το ποσό και ουσιαστικά η άδειά μας ήταν το πρόστιμο που πληρώναμε για τη διατήρηση αυθαιρέτου. Μετά τον νέο Νόμο μας δίνουν τελεσίγραφο να απομακρύνουμε έως την Πέμπτη το πρωί τα τραπεζοκαθίσματά μας», περιγράφει για την «ομηρία» λόγω παθογενειών στην οποία βρίσκονται επαγγελματίες, οι οποίοι καταδικάζονται επαγγελματικά στη μέση της τουριστικής σεζόν.

«Αυτό που γίνεται είναι ανήκουστο. Καταστραφήκαμε από τις πλημμύρες, δεν αποζημιωθήκαμε, ξαναστήσαμε τις επιχειρήσεις μας, περιμέναμε να δουλέψουμε, έγινε όλη αυτή η δυσφήμιση με τα νερά και έπεσε ο τζίρος κατά 70% και τώρα ουσιαστικά μας κλείνουν και αφήνουν στον δρόμο, δεκάδες εργαζόμενους. Προσωπικά από τα 16 άτομα που είχαν προσλάβει θα κρατήσω τους πέντε», συνεχίζει ο κ. Μιμίκος.

Ολονύκτια επιχείρηση για εκκένωση των παραλιών στην Αγχίαλο

Προχθές το βράδυ, μετά τα πρόστιμα και την εντολή για άμεση απομάκρυνση από τις παραλίες ομπρελοκαθισμάτων και τραπεζοκαθισμάτων, επαγγελματίες τεσσάρων επιχειρήσεων εστίασης στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου, που ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν την ψυχρολουσία, επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να βρουν φορτηγά και αποθήκες για να απομακρύνουν και να φυλάξουν τον εξοπλισμό τους.

Χθες το πρωί, τα σημεία μπροστά από τις τέσσερις επιχειρήσεις είχαν εκκενωθεί από τραπεζοκαθίσματα και ομπρελοκαθίσματα, με τους επαγγελματίες να καλούνται να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους εκτός παραλιακού μετώπου, στα λίγα μόλις τ.μ. στο πάνω μέρος των καταστημάτων τους.

Για την ψυχρολουσία που δέχθηκαν επιχειρήσεις στη Ν. Αγχίαλο, παρενέβη η Ενωση Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου με επιστολή της προς βουλευτές, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας αλλά και προς την Ενωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Δυστυχώς σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) βρεθήκαμε θεατές σε μια απρόσμενη κατάσταση ασυνεννοησίας μεταξύ φορέων του δημοσίου και δη μάλιστα εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, με θύματα τους ελευθέρους επαγγελματίες της περιοχής της Νέας Αγχιάλου

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, Τρίτη 09/07/24 ή Τέταρτη 10/07/24 θεάθηκε η Τουριστική αστυνομία στην παραλία της Νέας Αγχιάλου και μετρούσε το χώρο κατάληψης της παραλίας από ομπρελοκαθίσματα (και καλώς έπραξε βέβαια)…

Ωστόσο μόλις σήμερα το πρωί 15/07/24, παραδόθηκε σε καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος της Νέας Αγχιάλου έγγραφο που ενημέρωνε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΝΤΟΣ 24 ΩΡΩΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ & ΟΜΠΡΕΛΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (ήτοι 16/07/24) και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου και δη μέσα της τεράστιας ύφεσης που έχει υποστεί η Μαγνησία με την ασύδοτη πολυφωνία περί καθαρότητας υδάτων του Παγασητικού

Το πρόβλημα μας εδώ στη Νέα Αγχίαλο είναι χρόνιο, μιας κι ένα κομμάτι της παραλίας ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία, ενώ το άλλο μισό στο Δήμο Βόλου. Ο οικείος δήμος έχει κερδίσει πρωτόδικα την έκταση υπό αμφισβήτηση με την Κτηματική Υπηρεσία, ωστόσο είναι ακόμη και στις μέρες μας στον αέρα.

Όλα αυτά τα χρόνια – μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα αιγιαλού – οι τοπικοί καταστηματάρχες πλήρωναν κανονικά στην κτηματική υπηρεσία το ανάλογα μίσθωμα που τους επιδιδόταν από την Κτηματική Υπηρεσία. Ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο φέτος και η αιφνίδια ενημέρωση τους από την Δημοτική Αστυνομία, τους έχει αφήσει εξ απήνης.

Αυτό ΑΜΕΣΑ σημαίνει:

1) οικονομικό μαρασμό και υποβάθμιση της Νέας Αγχιάλου και μάλιστα στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου

2) Απόλυση κι απομάκρυνση από την εργασία τους τουλάχιστον 50 ατόμων που ασχολούνται με την εστίαση και συναφή επαγγέλματα

3) Αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων καταστηματαρχών έναντι δημοσίου

4) Ενδεχόμενο πλήρης παύσης δραστηριότητας καταστημάτων.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας και την άμεση αναστολή του μέτρου για το τόσο σημαντικό ζήτημα για τον τόπο μας μέχρι εξεύρεσης βιώσιμης λύσης».

Τούνελ χωρίς… φως

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου, Βασίλη Ασδεράκη, αυτή είναι η χαριστική βολή στον τουρισμό της περιοχής.

«Οι καταστηματάρχες βάλλονται εξαιτίας της δυσφήμισης των υδάτων του Παγασητικού. Εχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και την αύξηση του ΦΠΑ, το νέο περιβαλλοντικό τέλος. Και αναρωτιέμαι. Πόσο μπορεί να αντέχει και τι κουράγιο έχει απομείνει σε έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία πλέον; Εχοντας περάσει μια 15ετή οικονομική κρίση, δύο χρόνια πανδημίας, αλόγιστη ακρίβεια στην ενέργεια, φωτιές, εκρήξεις, πλημμύρες και τώρα αυτό. Μπροστά μας είναι ένα μαύρο τούνελ από το οποίο δεν ξέρουν πόσοι συνάδελφοι θα μπορέσουν να βγουν. Εύχομαι να βγω ψεύτης», αναφέρει ο κ. Ασδεράκης.

Περιμένουν τη… σειρά τους

Ο κόσμος του τουρισμού είναι καζάνι που βράζει… Επαγγελματίες περιμένουν και τη δική τους… σειρά σε πρόστιμα και εντολή απομάκρυνσης ομπρελών, ξαπλωστρών ή τραπεζοκαθισμάτων.

Όπως λένε επί σειρά ετών δεν μπορούν να εκδώσουν άδειες ούτε από τους Δήμους ούτε από την Κτηματική, επειδή εκκρεμούν νομιμοποιήσεις. Μέχρι και πέρυσι μπορούσαν με το πρόστιμο που πλήρωναν στην Κτηματική, να δουλεύουν. Με την αλλαγή του νόμου, οι εκτάσεις που δεν είναι νόμιμες απενεργοποιούνται.

«Τα ¾ των καλοκαιρινών καταστημάτων δραστηριοποιούνται σε χώρους που δεν μπορούν να εκδώσουν άδειες, άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι θέμα χρόνου τα επόμενα… φιρμάνια», λένε επαγγελματίες που περιμένουν τη σειρά τους φανερά αναστατωμένοι.

Ελπίδες για λύση

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί φαίνεται να έχει φθάσει μέχρι την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που φέρεται να εξετάζει λύση.

Δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να βγει απόφαση για την εξαίρεση της Μαγνησίας από την εφαρμογή του Νόμου για ένα έτος, επειδή η περιοχή επλήγη από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ