Με τις… εξαρτήσεις φαίνεται πως τα έχει βάλει το υπουργείο Υγείας, αφού, μετά αντικαπνιστικό νόμο και την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, βάζει στο «στόχαστρο» το αλκοόλ, με βασική επιδίωξη τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση σε αυτό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το παραπάνω ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήδη στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, με στόχο να «μπει φρένο» σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης αλκοόλ σε ανήλικους, αλλά και να γίνουν δράσεις στα σχολεία με εκπαιδευτικά προγράμματα για τις βλαβερές συνέπειες.
Παράλληλα, προγραμματίζεται εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία διάθεσης αλκοόλ, ενώ δρομολογούνται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στην… εκπαίδευση, όχι μόνο του ανήλικου πληθυσμού αλλά και των οδηγών και των εγκύων.
Δομές υποστήριξης και σχέδιο δράσης
Όπως επισημαίνεται, προβλέπεται η διαμόρφωση δομών τηλεφωνικής υποστήριξης και επικοινωνίας ως εργαλείο βοήθειας των πολιτών που αναζητούν διέξοδο από εξαρτήσεις.
Στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο ξεδιπλώνεται το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας να εισαγάγει για πρωτη φορά ένα πενταετές εθνικό σχέδιο δράσης, που θα είναι δεσμευτικό για τις υπηρεσίες υγείας, θα περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους και κοστολόγηση.
Ένα από τα σημαντικά «εργαλεία» είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνει συντονισμένες δράσεις της δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται μάλιστα και συμπράξεις φορέων δημοσίου, εθελοντικών οργανώσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης.
[protothema.gr]