Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 22:30
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Omicron: Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα ανάμεσα σε 40.000 θετικά τεστ των τελευταίων 15 ημερών






Σε επανέλεγχο, 40.000 δειγμάτων προχώρησε ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να διαφανεί εάν η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, έχει «επισκεφθεί» και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα δείγματα ελέγχθηκαν εκ νέου για να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιο της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που πλέον αναγνωρίζεται και είχε περάσει «κάτω από τα ραντάρ» του ελέγχου για μεταλλάξεις αφορούσαν όλα τα θετικά PCR των τελευταίων 15 ημερών. Στην περίπτωση που κάποιο ταυτοποιείτο ως κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα γινόταν εκ νέου ιχνηλάτηση. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κανένα από όσα τεστ εξετάστηκαν δεν απέδωσε την μετάλλαξη Omicron.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί με τη νέα μετάλλαξη, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες. Την ίδια ώρα, οδηγία για τις πτήσεις που αφορούν σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της νοτίου Αφρικής εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωση η υπηρεσία, η οδηγία αφορά στις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε δε ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.

«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.

Αντίστοιχα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είπε πως είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί τού Σαββάτου, οι φόβοι που υπάρχουν, εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα. Στο ερώτημα πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από την νέα παλλαγή, είπε ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια.

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη «μετάλλαξη Omicron»

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του απαντάει σε 11 βασικά ερωτήματα σχετικά με το τί γνωρίζουμε έως τώρα για την εμφάνισή της νέα μετάλλαξης, τονίζοντας πως «χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση», ενώ σημειώνει πως θα πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός, έως ότου έχουμε στα χέρια μας περισσότερα στοιχεία.

Παράλληλα συστήνει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα, γιατί θεωρεί πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις 3 δόσεις.

Νεότερα για την νέα παραλλαγή

1. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος πέρα από τους προφανείς, που κάνει τους
επιστήμονες να ανησυχούν;

Θα πρέπει να διερευνηθεί προφανώς όλο το φάσμα των νέων μεταλλάξεων αλλά ειδικότερα μία από αυτές (στη θέση 681) μας δίνει ενδείξεις πως η νέα παραλλαγή είναι αρκετά μεταδοτική. Εκεί ίσως έγκειται η ανησυχία. Επίσης έχουμε 50 συνολικά μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή, 32 εκ των οποίων στην πρωτεΐνη ακίδα. Επομένως έχουμε διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

2. Άρα δεν είναι πιο επικίνδυνη παραλλαγή;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες.

3. Είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμη ούτε αυτό. Αν δεν είναι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

4. Πως θα το μάθουμε αυτό;

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής, έχουν ένα επαρκές δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης. Καταγράφουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (σε σύγκριση με την Δέλτα) αλλά και την έκβαση της νοσηλείας. Έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε αν η διασπορά της νέας παραλλαγής είναι μεγαλύτερη ή όχι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλιά όσον αφορά την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και νοσηλειών.

5. Ξέρουμε εάν έχει επιπτώσεις η νέα παραλλαγή στην κλινική εικόνα της λοίμωξης;

Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί διαφορετικά ή σοβαρότερα συμπτώματα.

6. Τι επιπτώσεις έχει η νέα παραλλαγή στις τωρινές μεθόδους διάγνωσης;

Φαίνεται πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα ανίχνευσης με τα τωρινά rapid test. Τα δε εργαστηριακά μοριακά τεστ έτσι κι αλλιώς τροποποιούνται πολύ εύκολα από τη στιγμή πού έχουμε γνώση της γενετικής αλληλουχίας.

7. Τι επιπτώσεις θα έχει στις τωρινές φαρμακευτικές παρεμβάσεις;

Δεν έχουμε προφανώς μελέτες ώστε να έχουμε εικόνα για το εάν επηρεάζονται τα εμβόλια, αλλά δεδομένου πως οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που κόλλησαν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα μπορούμε να μένουμε αισιόδοξοι. Από τα σημεία που βρίσκονται οι μεταλλάξεις στην νέα παραλλαγή, μπορούμε να υποθέσουμε πως ίσως να υπάρξει κάποια μείωση της αποτελεσματικότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά δεν έχουμε ακόμα περαιτέρω στοιχεία. Και να μην ξεχνάμε, πως για την ώρα, η παραλλαγή έχει ταυτοποιηθεί σε λιγότερους από 100 ανθρώπους.

8. Θα έχουμε και άλλες παραλλαγές στο μέλλον;

Ναι. Είχαμε εκατοντάδες μέχρι στιγμής και δεν τις ξέρουμε όλες. Ορισμένες μόνο από αυτές ήταν τελικά σημαντικές, όπως η Άλφα και η Δέλτα.

9. Γιατί λέτε ότι δεν τις ξέρουμε όλες;

Γιατί μέχρι στιγμής το 80% της ταυτοποίησης των αλλαγών του ιού έχει γίνει στις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι πάρα πολύ πιθανό να είχαμε αρκετές παραλλαγές και σε άλλες περιοχές που πέρασαν απαρατήρητες ή που είχαν μικρή διασπορά και μη σημαντικές επιπτώσεις.

10. Οι εταιρείες ανακοινώνουν πως θα ξεκινήσουν την έρευνα για παραγωγή νέων εμβολίων.

Καλά κάνουν αλλά αυτό δεν πρόκειται βέβαια να συμβεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες (ίσως 6-8) και μετά μαζική παραγωγή και διανομή. Και βέβαια θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Άρα μιλάμε για διαθεσιμότητα από την άνοιξη και μετά. Αλλά το πρόβλημα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων στην Αφρική και σε πολλές χώρες την Ασίας θα παραμείνει. Χρειαζόμαστε επομένως ταυτόχρονα μια παγκόσμια πολιτική για την διαθεσιμότητα των εμβολίων, κάτι που είχα επισημάνει ήδη από τον Μάρτιο του 2020.

11. Και μέχρι τότε τι κάνουμε;

Οι εμβολιασμένοι δρομολογούμε και κάνουμε καταρχάς την τρίτη δόση. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Δεν ξέρουμε εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή. Αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις 3 δόσεις.