Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες καταγράφηκαν και στη χώρα μας. Τα δύο κρούσματά, κατά πληροφορίες είναι εισαγόμενα και βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα.
Υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον: Φαίνεται πιο μεταδοτική – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η εν λόγω υποπαραλλαγή, της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική. Εκτός από τη χώρα μας, έκανε την εμφάνισή της σε χώρες της Σκανδιναβίας, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ.
Προς ώρας είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, ωστόσο οι επιστήμονες κρατούν στάση αναμονής. Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, σημείωσε πως «φαίνεται ανησυχητική». Τόνισε δε πως «υπήρξε μια πληροφόρηση πως δεν την πιάνουν τα τεστ. Δεν μπορούν να την ανιχνεύσουν».
«Μια πληροφορία που είχα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι ακριβής, είναι κανένα τεστ δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Εάν αυτό αληθεύει, είμαστε σε πολύ βαθιά νερά. Αλλά να το δούμε», σημείωσε. «Το θέμα είναι εάν η παραλλαγή θα επικρατήσει, εάν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί, μπορεί και να εξαφανιστεί. Έχουν υπάρχει πολλές παραλλαγές που έχουν εξαφανιστεί πολύ γρήγορα».
Μεταδίδεται ευκολότερα, με βαρύτερα συμπτώματα
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η νέα παραλλαγή μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνας Παγώνη. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η ίδια δεν χρειάζεται πανικός, δήλωση που ταυτίζεται και με τις απόψεις κι’ άλλων καθηγητών.
«Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε για τη νέα μετάλλαξη η Ματίνα Παγώνη μιλώντας σήμερα στο MEGA.
«Όχι πανικός»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιάννης Πρασσάς, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει η νέα παραλλαγή.
Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.
«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο κ. Πρασσάς.
Μαγιορκίνης: Δεν έχουμε ακόμα σαφή χαρακτηριστικά
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους ονομάστηκε «κρυφός» γιατί έχει μία μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασσική μέθοδο.
Φαίνεται ότι στη Νορβηγία έχει επεκταθεί ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Κατά πόσο αυτός είναι πιο μεταδοτικός δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές από άλλες χώρες. Μπορεί τυχαία να επεκταθεί αυτός ο κλάδος. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του.
«Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική η προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε.
Πηγή: ethnos.gr