Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025 08:32
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον – Συναγερμός στην Κρήτη για δυο νέα ύποπτα κρούσματα

Test tubes labelled "COVID-19 Test Positive" are seen in front of displayed words "OMICRON SARS-COV-2" in this illustration taken December 11, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration





Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει έντονη ανησυχία για δυο ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως είναι λογικό, εν αναμονή των αποτελεσμάτων, και οι δύο έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτισης των επαφών τους.

Υπενθυμίζεται ότι και ο «ασθενής 0» στη χώρα μας εντοπίστηκε στην Κρήτη, ενώ δύο ακόμα είχαν εντοπιστεί στην Αττική. Έτσι, εφόσον τα δύο αυτά κρούσματα επιβεβαιωθούν, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέρχεται στα πέντε.

Τα τέσσερα σενάρια για την «Όμικρον» – Τι πρέπει να κάνουμε τα Χριστούγεννα

Νωρίτερα, ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για τα τέσσερα σενάρια που μελετούν οι ειδικοί σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, εξηγώντας ποιο από αυτά είναι το επικρατέστερο.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας ξεκίνησε λέγοντας πως ενόψει των γιορτών και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, καλό είναι να κάνουμε όλοι ένα rapid test.

«Οι γιορτές είναι ένα πρόβλημα» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «αν θέλουμε να πάμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ένα ρεβεγιόν με ανθρώπους ευάλωτους, καλό είναι να κάνουμε ένα rapid test για λόγους αυτοελέγχου. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτοβούλως».

Τα τέσσερα σενάρια

Στη συνέχεια ο κ. Τζανάκης μίλησε για την παραλλαγή Όμικρον, λέγοντας ότι «υπάρχουν τέσσερα δυνητικά ενδεχόμενα»:

  • Να μην επικρατήσει: «Πρόκειται για ένα αδιάφορο ενδεχόμενο γιατί θα συνεχίσουμε να έχουμε να κάνουμε με την Δέλτα».
  • Να επικρατήσει «αλλά να έχει ήπια διαδρομή σε όσους μολύνει. Πρόκειται για ένα ευμενές σενάριο».
  • Να ξεπεράσει και τα εμβόλια και τα αντισώματα και να έχουμε να κάνουμε με μία καινούρια πανδημία. «Αυτό είναι το πιο ακραίο γιατί θα έχουμε τεράστια επιδημικά κύματα. Δεν το θεωρούμε πιθανό».
  • Να επικρατήσει, να προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους ενώ δεν θα υπερφαλαγγίζει τα εμβόλια. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. «Και σε αυτήν την περίπτωση, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ και θανάτους εφόσον η ομάδα των άνω των 60 δεν εμβολιάζεται» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιάζεται και μολύνεται, κάποια στιγμή η πανδημία θα σβήσει από μόνη της. «Αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα».

«Πρέπει να σκεφτούμε «πλανητικά» σε σχέση με τους εμβολιασμούς για να φύγει αυτή η πανδημία» υπογράμμισε.