Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 18:35
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταναστευτικό: Αυξάνονται οι αφίξεις από τον Έβρο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους ως τα μέσα του Ιουλίου 5.896 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Ωστόσο εκτιμάται πως έως το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000.
Την ώρα που η προσοχή στην αντιμετώπιση του Mεταναστευτικού είναι στραμμένη στα νησιά, φαίνεται πως επιδεινώνεται και η κατάσταση στον Eβρο, απ’ που καθημερινά εισέρχονται δεκάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια προωθούνται στο εσωτερικό με προορισμό την Αθήνα.






Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει ενέργειες για το «σφράγισμα» του Εβρου, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει κάθε πρωί ο Σταθμός Λαρίσης, όταν φτάνει το τρένο από Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το πρώτο πρωινό τρένο από την Θεσσαλονίκη φτάνει καθημερινά στην Αθήνα περίπου στις 6 το πρωί. Το τελευταίο διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων αποτελείται από πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα από την περιοχή του Εβρου. Πρόκειται για αλλοδαπούς που είτε έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές, είτε πρόσωπα που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ, δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και κινδυνεύουν με απέλαση εφόσον συλληφθούν.

Πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες επιλέγουν τα χερσαία σύνορα στον Εβρο προκείμενου να μην εγκλωβιστούν στα νησιά του Αιγαίου, αφού στόχος τους είναι να φτάσουν στην Αθήνα αναζητώντας τρόπους στη συνέχεια να φύγουν προς την Ευρώπη.

Οι ομάδες παράτυπων μεταναστών μόλις εισέρχονται στη χώρα περιμένουν αστυνομικούς να τους συλλάβουν προκειμένου να καταγραφούν και στη συνέχεια να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν με τρένο ή λεωφορείο προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στα χωριά Νέα Βύσσα, Πραγγί και Πύθιο τέτοιου είδους εικόνες είναι καθημερινές, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων.

Τα νούμερα προβληματίζουν

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στον Εβρο παραπέμπει στις αρχές του 2015 και στην έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους ως τα μέσα του περασμένου Ιουλίου 5.896 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Ωστόσο εκτιμάται πως έως το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000.

Η αύξηση της παράνομης εισόδου από τον Εβρο είναι αποτέλεσμα και της έντονης δραστηριότητας διακινητών, οι οποίοι με διάφορους τρόπους επιχειρούν να προωθήσουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο εισήλθαν από τον Εβρο 1.124 αλλοδαποί, τον Σεπτέμβριο 1.146, ενώ τον Οκτώβριο ο αριθμός αυξήθηκε στους 1.525. Αντίστοιχα το συγκεκριμένο τρίμηνο συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές 164 διακινητές, αποδεικνύοντας πόσο προσοδοφόρα είναι η παράνομη διακίνηση. Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν μεταφορείς -ανάμεσά τους και 17χρονους- όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από γειτονικές χώρες.

Οι παράνομες ροές καταφτάνουν στη δυτική όχθη του Εβρου από διάφορα σημεία, ανάμεσα στο Διδυμότειχο, στις Φέρες, στο Σουφλί ως και το Δέλτα του ποταμού, τα οποία επιλέγονται επειδή οι συνθήκες διέλευσης είναι ακόμη εύκολες μια και η στάθμη του νερού είναι σχετικά χαμηλή, αλλά και επειδή ο φράκτης, μήκους 12 χλμ. στην περιοχή Καστανεών και Νέας Βύσσας, είναι σε πολλά σημεία διάτρητος.

Να σημειωθεί πως στον φράκτη μπορεί να υπάρχουν κάμερες, ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικά σε όλο το μήκος των 12 χλμ., ενώ κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της αποστολής της Frontex στην περιοχή.

Δεν είναι όμως μόνο ο ποταμός Εβρος. Αυξητικές τάσεις υπάρχουν και από την έλευση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που καταφτάνουν και μέσω θαλάσσης από τα παρακείμενα τουρκικά παράλια της Ανατολικής Θράκης και κυρίως από το λιμάνι του Αίνου. Πριν από μία εβδομάδα, 72 μετανάστες εντοπίστηκαν από το Λιμενικό εντός των χωρικών υδάτων με δύο φουσκωτές βάρκες από την Τουρκία, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Την περασμένη Δευτέρα. επίσης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 11 άτομα για παράνομη είσοδο από την Τουρκία με πλαστική βάρκα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και οι διακινητές που θα επέστρεφαν πίσω προκειμένου να μεταφέρουν εκ νέου σε ελληνικό έδαφος ακόμη 130 πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες που ανέμεναν στην απέναντι πλευρά.
Προτού αυτοί εισέλθουν στην Ελλάδα, οι διακινητές τούς παρέχουν οδηγίες και χάρτες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν περνώντας τον Εβρο, με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη και με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.

Service στον φράκτη και «Big Brother» στα συνορα

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου να σφραγιστεί ο Εβρος, βάζοντας τέλος στην ελαστικότητα που είχε επιδειχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον φράκτη -που για χρόνια λειτουργούσε αποτρεπτικά- να είχε καταντήσει «σουρωτήρι».

Στο πλαίσιο αυτό, ο φράκτης έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και τα τρωτά του σημεία έχουν επιδιορθωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και υπόγειες… διαβάσεις είχαν σκαφτεί κάτω από το συρματόπλεγμα, ενώ και πόρτες με σπασμένες κλειδαριές επέτρεπαν την ελεύθερη πρόσβαση.

Παράλληλα έχει ανακοινωθεί η κατασκευή νέου φράχτη «τύπου ΝΑΤΟ» από τον Τελωνειακό Σταθμό Καστανεών μέχρι τη συνοριακή γραμμή, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο νέος φράκτης θα είναι μήκους 150 μ. και θα κατασκευαστεί πλησίον του τελωνείο των Καστανεών προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Εκτός όμως από το service στον συμβατικό φράκτη και τη δημιουργία νέου, η κυβέρνηση προχωράει στην εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου δικτύου παρακολούθησης με δεκάδες κάμερες ασφαλείας σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο, με στόχο την ανακοπή των παράνομων ροών αλλά και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, βοηθώντας σημαντικά και το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ηλεκτρονικός «φράκτης», σε συνδυασμό με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εκτιμάται πως θα συμβάλλει στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή.

Παράλληλα εντείνονται οι περιπολίες δίπλα στον Εβρο, ακόμη και με λέμβους εντός της ελληνικής κοίτης του ποταμού, αλλά και οι έλεγχοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από τις αστυνομικές αρχές.

Ανασφάλεια στα χωριά των συνόρων

Η παράνομη είσοδος μεταναστών στον Εβρο, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες και μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εξαθλιωμένοι σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. και σε μικρά χωριά, ξαφνιάζοντας τους κατοίκους, χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα.

Στις αρχές της εβδομάδας, παρά την κακοκαιρία, μια ομάδα μεταναστών που νωρίτερα είχαν περάσει τον Εβρο εθεάθη στο χωριό Προβατώνας Σουφλίου, ζητώντας πληροφορίες από παρακείμενο πρατήριο υγρών καυσίμων για πώς θα φτάσει στην Αθήνα.

Δεν λείπουν όμως και καταγγελίες για κλοπές, διαρρήξεις κατοικιών, υποστατικών, ακόμα και για επιθέσεις. Πρόσφατα, με αφορμή τον τραυματισμό μέλους της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης είχε επισημάνει την έκταση του προβλήματος σε ολόκληρη τη Θράκη: «Η υπηρεσία μας δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, που καταγγέλλουν τη διέλευση παράνομων μεταναστών κατά ομάδες δεκάδων σε αριθμό. Οι μετανάστες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές του νομού, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς αυτοί δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προθέσεις τους και όχι σπάνια καταγγέλλονται κλοπές μικρής αξίας από χωράφια – αποθήκες – τρόφιμα και περιορισμένες φθορές σε χωράφια, δέντρα και καλλιέργειες».