Με τις λέξεις «χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» περιέγραψε το πρωί της Τρίτης στον ΘΕΜΑ 104,6 την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε» συμπλήρωσε ο κ. Μουτζούρης στη σκιά των επεισοδίων της Δευτέρας όταν περισσότεροι από 2.000 Αφγανοί μετανάστες που ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο βγήκαν στους δρόμους, άναψαν φωτιές και προχώρησαν σε οδομαχίες με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν από το να φτάσουν μέχρι το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος, προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά.
Ενδεικτική των ακραίων καταστάσεων που μπορεί να δημιουργηθούν από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι η εικόνα που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός με μια γυναίκα να προσπαθεί να πάρει το όπλο ενός αστυνομικού, ο οποίος αντιλήφθηκε την κίνησή της και την απώθησε.
«Θα μπορούσε να αποβεί ολέθριο, θανατηφόρο», σχολίασε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας. «Είναι καζάνι που βράζει -η αγανάκτηση που συσσωρεύεται σε σε 25.000 – 30.000 ξένους- εάν εκτοξευθεί… θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια εξέγερση, που δεν θέλουμε να βάλουμε στο μυαλό μας, θα γίνει μακελειό», συμπλήρωσε ο κ. Ντούμας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Βασικό αίτημα της χθεσινής διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ήταν η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% είναι αφγανικής καταγωγής και ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης πριν από την Πρωτοχρονιά όταν και έφτασαν στο νησί. Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου με βάση με το νέο νόμο περί ασύλου εξετάζει κατά προτεραιότητα τα αιτήματα όσων εισέρχονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να παραμένει σε εκκρεμότητα η εξέταση των αιτημάτων όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί εδώ και πολλούς μήνες.
Σε γενική συνέλευση που ακολούθησε τα επεισόδια της Δευτέρας οι κάτοικοι της Μόριας ζήτησαν την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, αίτημα που σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη ικανοποιήθηκε καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ στην Μυτιλήνη.