Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025 21:02
ΜαγνησίαΤοπικά

Μία μεταμόσχευση το 2023 στη Μαγνησία – Πάνω από 50 νεφροπαθείς σε αναμονή

Ë"@





Περίπου 55 με 60 άτομα – νεφροπαθείς είναι στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι, ενώ μέχρι στιγμής το 2023 έχει γίνει μόλις μία μεταμόσχευση.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού:

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια. Φέτος θα εορταστεί την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023. Η Νεφρολογική εταιρία την ημέρα αυτή θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης κοινού . Προσκαλούμε τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.worldkidneyday.gr στις 17:00-20:45.

Η υγεία των νεφρών για όλους συμπληρώνοντας τη γνώση με στόχο την καλύτερη υγεία των νεφρών είναι το μήνυμα της παγκόσμιας μέρας νεφρού 2023 η οποία επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρική νόσου (ΧΝΝ) καθώς και την φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού.

Η εκστρατεία είναι κοινή πρωτοβουλία όλων των φορέων της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, με τις μελέτες να δείχνουν πως οι νεφρικές ασθένειες είναι μια παγκόσμια επιδημία.

Τα νεφρά (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.
Κάθε χρόνο όλο και πιο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν νεφρικές παθήσεις μη αναστρέψιμες, με τους περισσότερους να καταλήγουν στην αιμοκάθαρση, την συχνότερη μέθοδο με την οποία αντιμετωπίζεται η αδυναμία λειτουργίας των νεφρών.
Μέρα παρά μέρα εξαρτημένοι από ένα μηχάνημα, δίνουν παράταση στην δύσκολη καθημερινότητα, που αποτελείται από πολλούς διατροφικούς περιορισμούς, λήψη αρκετών φαρμάκων, κατάθλιψη, σωματική κόπωση κ.α.
Η πρόληψη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα προστασίας των νεφρών, μιας και τα συμπτώματα της νεφρικής βλάβης είναι λίγα και δεν παρουσιάζονται σε αρχικό στάδιο. Άρα, κάνοντας ετήσιο ιατρικό έλεγχο προστατεύουμε τους νεφρούς μας.
Επίσης, η γυμναστική, η ισορροπημένη διατροφή, η απουσία κακών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ) είναι μερικές ακόμη καλές πρακτικές που προστατεύουν την υγεία των νεφρών.

Δυστυχώς περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, περίπου ο ένας στους δέκα, πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας νεφροπάθειας, χωρίς οι περισσότεροι να το γνωρίζουν.

Στην χώρα μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών τα τελευταία 10 χρόνια που κάνουν αιμοκάθαρση.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 13000 περίπου νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή πλύση. Οι νεφροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φτάνουν στους 1000 και άνω πανελληνίως, ενώ πάνω από 150 περιμένουν μόσχευμα ήπατος, καρδιάς ή πνεύμονα. Αρκετά είναι επίσης τα άτομα που έχουν χάσει το φως τους και η μόνη τους ελπίδα είναι ένα μόσχευμα κερατοειδούς. Πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς πιθανόν να καταλήξουν διότι δεν γίνονται αρκετές δωρεές οργάνων.

Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί πάρα πολύ .
Στον Νομό Μαγνησίας είναι περίπου 55 με 60 άτομα στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα «Επείγοντα» και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη. Στην περίπτωση του μέγιστου χρόνου, εκτιμάται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο υποψήφιος είτε εγγράφηκε στη λίστα μετά από πολλά χρόνια αιμοκάθαρσης είτε προϋπήρχαν προβλήματα υγείας του που δεν επέτρεψαν στο παρελθόν τη μεταμόσχευση, είτε είχε πολύ σπάνιο ιστικό τύπο. Πρόκειται για ακραία τιμή αν λάβουμε υπόψη ότι από τους 150 μεταμοσχευμένους νεφρού, μόνο οι 10 υπερέβαιναν τη δεκαετία σε έτη αιμοκάθαρσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις 30.000 δωρητές οργάνων, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Κύπρο που διαθέτουν μεγάλο αριθμό δωρητών. Ειδικότερα η τελευταία, διαθέτει 140.000 δωρητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της.

Στον Νομό Μαγνησίας, βάση του μητρώου του Συλλόγου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 270 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 220 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 10 περιτοναϊκή πλύση και 45 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.

Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Ν.Μαγνησίας, στον νομό μας είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2014 που είχαν γίνει 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 1 από ζώντα δότη (μάνα σε κόρη), το 2015 έγινε μόνο 2 μεταμόσχευση, το 2016 δυστυχώς 2μεταμόσχευσεις και το 2017 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη . Το 2018 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Επίσης, στον νομό μας, δωρεές οργάνων τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε 3 το 2016, 2 το 2017 και 2 το 2018 από εγκεφαλικά νεκρούς.
Το 2019 είχαμε 2 δωρεές και 3 μεταμοσχεύσεις, δύο από ζώντες δότες και μια από πτωματικό δότη.
Το 2020 είχαμε στον Νομό μας 1 δωρεά οργάνου και 2 μεταμοσχεύσεις μια από ζώντα δότη και μια από πτωματικό δότη.
Το 2021 4 μεταμοσχεύσεις, 2 από πτωματικό δότη και 2 από ζώντα δότη, από μάνα σε γιό και από σύζυγο σε σύζυγο. Το 2022 είχαμε στο Νομό μας, 1 δωρεά οργάνων και 3 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες, οι 2 πρώτοι είχαν 9-10 χρόνια στη λίστα αναμονής για το πολυπόθητο «δώρο θεού» και η 3 είχε 13 χρόνια αναμονής. Το 2023 είχαμε 1 μεταμόσχευση από πτωματικό δότη μέχρι στιγμής.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) κος Γιαννάκος Βασίλειος
χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους αρμόδιους φορείς και προπάντων στο ΕΟΜ να αρχίσουν να κάνουν καμπάνια για να σωθούν πολλοί συνάνθρωποί μας από την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινώς. Γιατί στη ταλαιπωρία και στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Ένα μόσχευμα για κάθε λήπτη που το περιμένει θα είναι δώρο Θεού.
Η σωστή ενημέρωση οδηγεί στην υπέρτατη προσφορά ζωής!