Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 17:24
ΒόλοςΤοπικά

Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών αύριο στον Βόλο






Κάθε μέρα που περνά δυναμώνουν κι ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα, με τους αγρότες να διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι η Πολιτεία να ακούσει τη «φωνή» τους και να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Το αγροτικό κίνημα δυναμώνει κάθε μέρα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή και στηρίζουμε το μπλόκο της Νίκαιας». Μάλιστα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Μαγνησίας, να πάρουν μέρος στη μηχανοκίνητη πορεία που προγραμματίζουν αύριο Δευτέρα στον Βόλο, με σημείο συνάντησης στις 11 στον περιφερειακό.

Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και οι επόμενες κινήσεις, ενώ σήμερα Κυριακή, αγρότες της Μαγνησίας θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων, που θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας

Ο κ. Γεωργαδάκης ανέφερε ότι είναι ενημερωμένος ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αιτήματα των αγροτών που είναι ξεκάθαρα και δεν κάνουν βήμα πίσω.

«Το 1/3 των αγροτών θα πάρουν χρήματα επιστροφής πετρελαίου, που είναι «ψίχουλα» για 200.000 αγρότες, τη στιγμή που παγκοσμίως η μέση τιμή του πετρελαίου είναι 0,70 ευρώ και εδώ είναι 1,60 ευρώ. Έχουν τριπλασιαστεί οι τιμές των λιπασμάτων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαδάκης.

19 αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα έχουν στηθεί περίπου 19 μπλόκα.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, χαρακτήρισε εμπρηστικές και συκοφαντικές τις δηλώσεις του ΥΠΑΑΤ κι όπως ανέφερε «δε θα συναντηθούμε μαζί του, γιατί δεν έχει νόημα να συζητήσουμε μαζί του. Όταν βγαίνουμε στα μπλόκα δεν ζητάμε την ικανοποίηση όλων. Δεν περιμένουμε να λυθούν όλα τα προβλήματα. Μας καίει το κόστος παραγωγής και οι τιμές των προϊόντων. Θέλουμε να έχουμε ένα εισόδημα επιβίωσης. Φέτος θα ρίξουμε λιγότερο λίπασμα. Για 10τ. λίπασμα θα πληρώσουμε 7.000 ευρώ περισσότερα. Δεν μιλάμε για ρεύμα ή πετρέλαιο. Είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής».

Από το 1995 δεν έχει αλλάξει τίποτα
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής, επεσήμανε ότι από το 1995 δεν έχει αλλάξει τίποτα. «Δεν έχουμε χρηματοδότηση. Δεν λειτουργεί η ελεύθερη αγορά. 600 ευρώ πέρυσι το κόστος του λιπάσματος 1.100 ευρώ φέτος. Το πότισμα σε μηνιαία βάση έφτασε να κοστίζει 500 ευρώ. Απαιτείται ξεκαθάρισμα του μητρώου αγροτών. Η νέα ΚΑΠ έχει μειωθεί κατά 50%».

Αιτήματα
Μεταξύ των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες είναι:
1) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
2) Μείωση του κόστους παραγωγής. Με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
3) Άμεση εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
4) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
5) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
6) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
7)Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.
8) Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
9) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες.
10) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

ΠΗΓΗ: ΘΕΣΣΑΛΙΑ