Κινητοποιήσεις διοργανώνουν οι αγρότες της Μαγνησίας για το προσεχές διάστημα, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας, καθώς και για την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα προστασίας στα Κέντρα Υγείας του Νομού.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας ανακοίνωσαν τις αποφάσεις των μελών των Διοικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, οι οποίες λήφθηκαν σε διαδικτυακή σύσκεψη.
Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για να συζητηθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες.
Για τις 11 Ιανουαρίου διοργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας στα Κέντρα Υγείας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τέλος στις 18 Ιανουαρίου οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα κορυφωθούν με μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου, όπου θα παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στον Βόλο.
Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεόδωρος Γεωργαδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως από τις καλοκαιρινές καταστροφές από χαλαζόπτωση και αέρα πολλοί αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε μια προκαταβολή ούτε και τα πορίσματα από τις καταστροφές του προηγούμενου έτους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Εκανε λόγο για εξευτελιστικές τιμές στο ελαιόλαδο και στη βρώσιμη ελιά, αλλά και για δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας για τους ελαιοπαραγωγούς και πρόσθεσε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε δεκτές σε πολλούς ελαιοπαραγωγούς του νομού τις αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΑΤ και έτσι αρκετοί αποκλείονται από το δικαίωμα ενίσχυσης.
Ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ακόμη πως στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομήχανους, κλινικάρχες και ξενοδόχους και δεν προβλέπεται -για μια χρόνια ακόμα- ούτε ένα ευρώ επιστροφή για τους αγρότες – κτηνοτρόφους.
Ένα μεγάλο ζήτημα είναι και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι είναι σε πλήρη απαξίωση με τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα προστασίας.
Οι αγρότες της Μαγνησίας διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να ανοίξει το σύστημα αιτήσεων του μέτρου 21 που αυτή την στιγμή είναι κλειστό για όλους τους ελαιοπαραγωγούς που κάνουν ΟΣΔΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να δοθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε όλους τους αγρότες, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.