Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 06:09
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίκης Θεοδωράκης: Ένας χρόνος από το θάνατό του – Συναυλία του ΚΚΕ στις πρώην φυλακές Ωρωπού






Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη το ΚΚΕ θα διοργανώσει συναυλία αφιέρωμα σε έναν χώρο που υπήρξε εμβληματικός τόσο για την αγωνιστική διαδρομή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη όσο και για την αντίσταση κατά της εφτάχρονης χούντας (1967 – 1974).

Ανοιχτό για επίσκεψη το ιστορικό κελί του Μίκη

Στο πλαίσιο αυτό η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στις 8 μ.μ. στον χώρο των πρώην φυλακών Ωρωπού. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία – αφιέρωμα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ και γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Αττικής

Το ιστορικό κελί του Μίκη Θεοδωράκη θα είναι ανοιχτό για επίσκεψη από τις 5 μ.μ.

Μην ξεχνάς τον Ωρωπό

Το αφιέρωμα αυτό στον Μίλη Θεοδωράκη από το ΚΚΕ επελέγη να γίνει στον χώρο των πρώην φυλακών Ωρωπού, εκεί όπου και ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης φυλακίστηκε από τον Οκτώβρη του 1969 μέχρι τον Απρίλη του 1970 από τη εφτάχρονη δικτατορία.

Η φυλάκισή του άλλωστε στον Ωρωπό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δύο τραγούδια του, όπως το «Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό» και το «Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις».

 

Τα «Μεγάλα Μεγέθη»

Ο χώρος των άλλοτε φυλακών του Ωρωπού λειτούργησε αρχικά (από το 1909 έως το 1933) ως ορφανοτροφείο. Το 1933 μετατρέπεται σε αγροτικές φυλακές, το 1938 όμως καταστρέφεται, λόγω σεισμού, και το 1950 ξαναχτίζεται. Από το 1953 λειτουργεί ως Ανοικτό Σωφρονιστικό Κατάστημα, για να χρησιμοποιηθεί από τη χούντα ως τόπος κράτησης αγωνιστών, μέχρι το 1970.

Ο Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021) εκτός από ένα αθάνατο καλλιτεχνικό έργο άφησε πίσω του και μια πολιτική διαθήκη και μάλιστα με επιστολή του προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα εξέφρασε την τελευταία του επιθυμία να αφήσει αυτό τον κόσμο ως κομμουνιστής καθώς όπως έγραφε σε εκείνη την επιστολή προς το γραμματέα του ΚΚΕ: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

Μάλιστα καθιστούσε προσωπικά υπεύθυνο τον Δημήτρη Κουτσούμπα ώστε «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων», ενώ στο παρελθόν είχε δηλώσει πως αν θα υπήρχε επιτύμβιο επίγραμμα στον τάφο του θα ήθελε να γραφτεί «Πολέμησε το Δεκέμβρη».