Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025 21:01
ΜαγνησίαΤοπικά

Μηλίνα Πηλίου: «Πάγωσαν» οι εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών και αντιπλημμυρικής θωράκισης

Καταστροφές από το πλημμυρικό φαινόμενο που προκάλεσε η κακοκαιρία "Daniel" στην Μηλίνα Πηλίου, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)





Ίσως τις περισσότερες καταστροφές απ’ όλα τα χωριά του Πηλίου, από τις πρωτοφανείς κακοκαιρίες του περασμένου Σεπτεμβρίου, γνώρισε η Μηλίνα. Σπίτι παρασύρθηκε από τους χειμάρρους, τα ορμητικά νερά προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε πολλές κατοικίες και καταστήματα, περίπου είκοσι αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα και ένας μεγάλος αριθμός δέντρων ξεριζώθηκε.

Δύο μήνες μετά τα τραγικά συμβάντα, όπως καταγγέλλουν στο ethnos.gr κάτοικοι του χωριού, έχει σταματήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οποιοδήποτε έργο αποκατάστασης στα ρέματα και στο θαλάσσιο μέτωπο αλλά και οποιοδήποτε έργο προστασίας του οικισμού από τις ενδεχόμενες κακοκαιρίες που μπορεί να χτυπήσουν την περιοχή εν’ όψει του χειμώνα.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μηλίνας, Κώστας Γκουτζίνης, αν και τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τις καταστροφές εργολαβικά συνεργεία ξεκίνησαν κάποιες εργασίες αποκατάστασης, με πρώτη προτεραιότητα την απομάκρυνση των φερτών υλικών από τα δύο ρέματα της περιοχής, μόλις ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 15 Οκτωβρίου, σταμάτησαν οι όποιες εργασίες και οι κάτοικοι αφέθηκαν στην τύχη τους και την τεράστια ανησυχία τους.

«Μόλις τελείωσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σταμάτησε οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ρέματα και παραλιακό μέτωπο. Μετά τις καταστροφές εγκαταστάθηκαν κάποιοι εργολάβοι και άρχισαν να καθαρίζουν και να ξεμπαζώνουν τα ρέματα. Μετά τις εκλογές, όμως, όλα σταμάτησαν. Εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στη θάλασσα τουλάχιστον εννέα αυτοκίνητα, όπως μας είπε το λιμενικό, η μεταφορά των οποίων στη στεριά δεν ξεκίνησε ποτέ. Από μόνοι μας οι κάτοικοι βγάλαμε άλλα τόσα αυτοκίνητα από τη θάλασσα, τα οποία βρίσκονταν κοντά στη στεριά. Για τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αφού, για να βγουν, χρειάζονται γνώσεις και ικανότητες δύτη. Όπως πληροφορούμαστε, τα έργα δε σταμάτησαν μόνο στη Μηλίνα. Το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα χωριά της περιοχής μας. Όμως, στο δικό μας χωριό οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και άρα είναι περισσότερη αισθητή η απουσία του αρμόδιου κρατικού μηχανισμού», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Μηλίνας.

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

Κατά τον κ. Γκουτζίνη, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σύμβαση μεταξύ των εργολάβων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα η όποια συμφωνία των δύο πλευρών να βρίσκεται στον «αέρα».

«Υπάρχει μόνο μία προφορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για να γίνουν οι εργασίες. Δούλεψαν τα συνεργεία για περίπου ένα μήνα και από τις 16 Οκτωβρίου έχουν τα πάντα εγκαταλειφθεί. Δυστυχώς, μέσα σε αυτόν το μήνα κατέστη εφικτό να γίνουν ελάχιστα πράγματα. Για να είχαμε αποτέλεσμα, θα έπρεπε τα συνεργεία να δουλεύουν όλο το χειμώνα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Μηλίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι κάτοικοι αναζήτησαν τους λόγους που σταμάτησαν οι εργασίες, πήραν την απάντηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2023, ώστε να υπογραφούν οι απαραίτητες συμβάσεις.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί για όποια εργασία έκαναν μέχρι τώρα. Τους είπαν ότι θα τους πληρώσουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και αναμένουν. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ο κόσμος να ζει στο έλεος του Θεού. Πέφτουμε για ύπνο και ξυπνάμε με τον εφιάλτη, μήπως συμβούν ξανά καταστροφές. Η ανησυχία σε όλο το χωριό είναι τεράστια και δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης. Φτάσαμε ήδη στο χειμώνα, οι κακοκαιρίες είναι μπροστά μας και ακόμα δεν έχουν ούτε καν καθαριστεί τα δύο ρέματα της περιοχής μας, που ξεχείλισαν με τις κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου. Εννοείται ότι δεν έχει γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης εν’ όψει του χειμώνα», τονίζει ο κ. Γκουτζίνης.

Το ethnos.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό.