Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 09:38
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίνι ανασχηματισμός ίσως και πριν από το Πάσχα -Ολες οι πληροφορίες για αξιολόγηση, πρόσωπα, αλλαγές






Ένας ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, όμως υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη σχηματίσει εικόνα για τις αλλαγές που χρειάζεται το κυβερνητικό σχήμα και θα τις κάνει την περίοδο του Πάσχα. Πιθανόν και πριν από τις ημέρες των εορτών.

Κάποιοι υπουργοί έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους, παρότι οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν θα τους αφορά ο ανασχηματισμός και το πρωθυπουργικό γραφείο το αρνείται επίσημα, λέγοντας ότι η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Κομμένοι από χέρι λέγεται ότι είναι δύο υπουργοί και πέντε υφυπουργοί. Οι πηγές λένε πως ίσως πέσουν κι άλλα κεφάλια, εάν κάποιοι υπουργοί συνεχίσουν να επιδεικνύουν ολιγωρία και ατολμία. Σε αυτή την κατηγορία λέγεται ότι ανήκουν κάποιοι από τους τεχνοκράτες, στους οποίους είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες.

Η κρίση τοποθετείται χρονικά στο διάστημα μετά την υπογραφή του συνυποσχετικού FIFA – UEFA και του πρωθυπουργού. Ο ανασχηματισμός θα είναι «μίνι», αναμένεται να έχει δομικά χαρακτηριστικά, κι αν πιστέψουμε τις πληροφορίες, θα δούμε στην κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες και λιγότερους υφυπουργούς.

Κακή σχέση μεταξύ υπουργών – υφυπουργών

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν εντοπιστεί, κατ’ αρχάς, φαινόμενα κακής σχέσης μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, με τον αναμενόμενο αντίκτυπο στα αποτελέσματα του υπουργείου. Οι συγκεκριμένες δυσλειτουργίες είναι σε πλήρη γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη,ο οποίος και εμφανίζεται αποφασισμένος να παρέμβει.

Οι συναντήσεις πρωθυπουργού – υπουργών ξεκίνησαν από το υπουργείο Τουρισμού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καλή δουλειά που έγινε. Και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, βρέθηκε εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος πέρασε με επιτυχία την ψήφο των αποδήμων και τον εκλογικό νόμο που ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να «περνάει τις εξετάσεις» με καλό βαθμό. Του αναγνωρίστηκε ως θετικό, μεταξύ άλλων, ότι τα ακριβά φάρμακα χορηγούνται με πιο γρήγορες διαδικασίες στους χρονίως πάσχοντες. Το ίδιο και το νομοσχέδιο που περιέχει διάφορες ρυθμιστικές τροπολογίες.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, να έχει ανοιχτά μέτωπα. Η κόντρα με τον υφυπουργό του, Νότη Μηταράκη, εξέλειπε μετά την ανάθεση στον τελευταίο του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης & Ασύλου. Η δύσκολη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ωστόσο, συνεχίζεται.

Στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασής του στον επόμενο ανασχηματισμό. Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έχει θετική παρουσία στην κυβέρνηση και αξιόλογο έργο να επιδείξει.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, τρεις υπουργοί μετά βίας πέρασαν τη δοκιμασία και σε περίπτωση που δεν ανεβάσουν ταχύτητα, το μέλλον τους στα κυβερνητικά έδρανα προμηνύεται θολό. Πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, μάλιστα, λένε με νόημα ότι δεν πρέπει οι υπουργοί να επαναπαύονται από τα «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν εξασφαλίζουν υποχρεωτικά την παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε σκέψη για άμεση αλλαγή ενός τουλάχιστον υπουργού, παραγωγικού υπουργείου, αλλά τελικά αποφασίστηκε να του δοθεί πρόσθετος χρόνος.

«Αξιολόγησαν» και οι βουλευτές

Όπως ενημερωθήκαμε, «η συνάντηση του κάθε υπουργού με τον πρωθυπουργό δεν έχει μόνο σκοπό την αξιολόγηση των πεπραγμένων του αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων. Για την ακρίβεια, οι υπουργοί φορτώνονται με νέες λίστες υποχρεώσεων».

Ο έλεγχος των υπουργών, πάντως, συμπληρώνεται και με την αξιολόγησή τους από τους βουλευτές της ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους για να ακούσει τη δική τους άποψη για κάθε ένα υπουργείο ξεχωριστά. Πόσο προσιτοί είναι οι υπουργοί; Μπορεί κάποιος βουλευτής να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους ή οχυρώνονται πίσω από γραμματείς; Πόσο ανταποκρίνονται σε θεμιτά αιτήματα; Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργικού γραφείου, για την ολοκλήρωση της εικόνας. Η οποία, όπως προαναφέραμε, έχει σχηματιστεί σε γενικές γραμμές.

Από τον Μάρτιο μπαίνουμε σε «επικίνδυνη ζώνη» για αλλαγές ανά πάσα ώρα και στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr