Σαφές μήνυμα προς την ΕΕ -και ιδίως τη Γερμανία- ότι η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί δυσανάλογο βάρος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έστειλε από την Αυστρία ο Κυριάκος Μητσοτάκη.
«Με πολύ μεγάλη χαρά ξαναβρίσκομαι στη Βιέννη, σε μια συνάντηση η οποία επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών μας αλλά και τις πολύ στενές προσωπικές μας σχέσεις» είπε αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.
Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα άμυνας, ενέργειας αλλά και τα θέματα των δύο πολέμων, της Ουκρανίας και της Μ. Ανατολής, όμως το κυρίαρχο θέμα ήταν το μεταναστευτικό.
«Θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για τη στήριξη την οποία παρείχε στο χρόνιο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».
Στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο για πρόσφυγες από ό,τι για Έλληνες πολίτες.
Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Γερμανίας να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα σε μετανάστες, κόβοντας τα επιδόματα όσων έρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ και έχουν καταγραφεί εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε:
«Η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από την Ε.Ε. για όσους φτάνουν στην Ελλάδα. Το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια βαριά και ακριβή διαδικασία και είναι λογικό η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος-μέλος την επιδοματική πολιτική», ωστόσο πρόσθεσε πως «σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν νόμιμα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία. Εμείς δεν θα υποδείξουμε πώς θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος».
«Δεν είναι σωστό να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν που δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Η εφαρμογή του Συμφώνου πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, που μόλις βγήκε από την κρίση, να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους Έλληνες πολίτες».