Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 01:02
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα σταθερότητας Μητσοτάκη προς επενδυτές: Εκλογές θα γίνουν το 2023






Εναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκο Μπακατσέλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του «30ου Greek Economic Summit – Turning the Odds», αναφέρθηκε εκτενώς στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και χαρακτήρισε την επίσκεψη στις ΗΠΑ ως «φανταστικά επιτυχημένη», επικαλούμενος λόγια του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η επίσκεψη έλαβε χώρα «σε μια δύσκολη, παράξενη χρονική συγκυρία. Αρκεί να σας πω ότι όταν μπήκαμε στον Λευκό Οίκο υπήρχε ήδη η εικόνα, η ενημέρωση, ότι επίκειτο κάποια επίθεση ιρανική ως αντίποινα για τις αμερικάνικες κινήσεις οι οποίες είχαν γίνει στην περιοχή. Παρά ταύτα, πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη αυτή επανεπιβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ελλάδα είναι ένας σταθερός, αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα επικριτικά σχόλια -περί του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ- που ακούστηκαν για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας ότι «ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός, να είσαι αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης, ναι, να είσαι και προβλέψιμος. Κάτι το οποίο προφανώς δεν ισχύει για άλλες χώρες σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο» προσέθεσε.

Μητσοτάκης: Ημουν απολύτως ξεκάθαρος για τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι και ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής κυβέρνησης, που νομίζω ότι απηχούν όλο το πολιτικό σύστημα αλλά και την ελληνική κοινωνία συνολικά. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία ενθάρρυνε την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο πρωθυπουργός εστίασε στην τοποθέτηση του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο χαρακτηρίζοντας ως «πολύ θετικό» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν και εγγυώνται και την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας».

Σε εκείνο το σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στο Κογκρέσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, υπάρχει πια μία διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος» και πως «ουδέποτε θυμάμαι το κλίμα να είναι καλύτερο για την Ελλάδα από αυτό το οποίο συνάντησα κατά τη διάρκεια αυτής μου της επίσκεψης.»

Μήνυμα σταθερότητας προς τους επενδυτές για εκλογές το 2023

Κατά τη συζήτηση που είχε με τον Νίκο Μπακατσέλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε απηύθυνε κάλεσμα προς τους ξένους επενδυτές να… βιαστούν. «Οπως είπα και λέω πάντα σε ξένους επενδυτές, μην αργήσετε. Διότι όσο περνάει ο χρόνος θα προστρέχουν άλλοι. Και βέβαια οι μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αρχή ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης. Αυτοί οι οποίοι είχαν το θάρρος να επενδύσουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο το περασμένο έτος ή σε ελληνικά ομόλογα σίγουρα δεν ζημιώθηκαν. Είναι πολύ κερδισμένοι και νομίζω ότι βλέπουν με πολύ ενδιαφέρον τις προοπτικές της οικονομίας από εδώ και στο εξής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε ότι η Ελλάδα «έχει πολιτική σταθερότητα και προβλέψιμο πολιτικό χρόνο για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Εκλογές θα γίνουν το ’23, το επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά». Επιπλέον, προσέθεσε ότι πέρα από τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα «παρουσιάζονται τεράστιες ευκαιρίες στα logistics, στην ενέργεια, στον τομέα των υπηρεσιών, στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Βλέπω σημαντικότατες προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προωθούνται με ταχύτητα και πως ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος «θα κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας με έμφαση στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Πηγή: iefimerida.gr