“Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και … κάπου στον κόσμο σήμερα, μια κόρη θα γεννηθεί, ένα κορίτσι θα παίξει, θα τραγουδήσει, θα χορέψει, μια κοπέλα θα παντρευτεί, μια φοιτήτρια θα ολοκληρώσει τις πρώτες σπουδές της, θα κάνει το μεταπτυχιακό της και θα ξεκινήσει το διδακτορικό της, μια νέα θα ψάχνει για εργασία, μια άλλη νεαρή θα αποκτήσει κάρτα ανεργίας, μια αυτοαπασχολούμενη θα τολμήσει τη δική της επιχείρηση και θα πετύχει ή θα αποτύχει, μια επιστήμονας θα διαπρέψει στη χώρα της ή κάπου αλλού στον κόσμο, μια γυναίκα θα γίνει μητέρα και θα φέρει στον κόσμο μια κόρη που … ως κορίτσι θα δέχεται λεκτική και σωματική βία στο σπίτι, ως μαθήτρια θα ανέχεται εκφοβισμό στο σχολείο, ως φοιτήτρια θα πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ως εργαζόμενη θα υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση, ως άνεργη θα ταπεινωθεί από ανήθικες προτάσεις, ως ανερχόμενη επιστήμονας ή επαγγελματίας θα απειληθεί, θα προσβληθεί, θα εξευτελιστεί, ως σύζυγος θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία, ίσως και να δολοφονηθεί από τα χέρια του συζύγου της.
Αυτά συνέβαιναν και εξακολουθούν να συμβαίνουν. Γύρω μας, κοντά ή λίγο πιο μακριά, τι σημασία έχει; Συμβαίνουν στον κόσμο, που θα γεννηθούν οι κόρες μας και οι εγγονές μας και οι δικές τους κόρες.
Σε έναν κύκλο, που μπορούμε να τον σπάσουμε… Για την κάθε γυναίκα, όπου και αν βρίσκεται, όποια γλώσσα και αν μιλά, οι φωνές μας ενωμένες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Οι διεκδικήσεις δεν σταματούν, όσο υπάρχουν γυναίκες, που αδικούνται. Οι αγώνες δεν τελειώνουν, όσο υπάρχουν γυναίκες, που υποφέρουν. Η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η αντιμετώπιση και η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι ο τρόπος να νικήσουμε τα στερεότυπα, να φωνάξουμε την αλήθεια, να παλέψουμε για την αξιοπρέπεια, την ισότητα, την ελευθερία, τη ζωή.
Ρίχνουμε άπλετο φως για να διαλύσουμε το σκοτάδι της προκατάληψης και τα παιδιά μας να βρουν τον δρόμο, που θα οδηγήσει την κοινωνία μας μακριά από τη μάστιγα της έμφυλης βίας, της κακοποίησης, της παρενόχλησης, της αδικίας, του αποκλεισμού λόγω του φύλου.
Στο ψηφιακό αποθετήριο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό των εργαστηρίων δεξιοτήτων, οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούν τα παιδαγωγικά προγράμματα και ενημερώνουν τα παιδιά μας για την προστασία στα θέματα της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της ενδοοικογενειακής βίας, της ευαλωτότητας, της παραμέλησης και της εκμετάλλευσης.
Η έμφυλη βία «βιάζει» ολόκληρη την κοινωνία, κανένας δε μένει ανεπηρέαστος και δεν πρέπει να μένει αμέτοχος”.