Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 10:24
ΜαγνησίαΤοπικά

Μηνυτήρια αναφορά Λεβέντη κατά παντός υπευθύνου για τις καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης






Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα 10 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου η περιοχή του Αγ. Γιάννη, αλλά και για τη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών αποκατάστασης κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και επαγγελματίας του τουρισμού Κώστας Λεβέντης.

Στη μηνυτήρια αναφορά ο κ. Λεβέντης παρουσιάζει το πλήρες ιστορικό των καταστροφών που σημειώθηκαν στο Ανατολικό Πήλιο και συγκεκριμένα στον Αη Γιάννη, όπου ο ίδιος δραστηριοποιείται εκεί για περισσότερα από 40 χρόνια, διατηρώντας ξενοδοχειακή μονάδα.

Μετά την επέλαση του Ντάνιελ, όμως, βίωσε την απόλυτη καταστροφή. Η επιχείρησή του έπαθε μεγάλη ζημιά που ξεπερνάει σε κόστος τα 200.000 ευρώ, ενώ από την κρατική αρωγή έλαβε μόνο το ποσό των 7.000 ευρώ, όπως εξομολογείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Και ενώ, χρειάστηκε να «βάλει από την τσέπη» του, προκειμένου η επιχείρησή του να καταστεί και πάλι βιώσιμη, το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός, αλλά και η αδιαφορία της πολιτείας να δώσει λύση στο μείζον θέμα της περιοχής, τον οδηγούν στην υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς.

«Δεν μπορώ και δεν θα το ανεχτώ άλλο, είμαι αποφασισμένος ότι μόνο η δικαιοσύνη θα μπορούσε να επιληφθεί και να διευκρινίσει ποιος και γιατί αναγκαίες παρεμβάσεις έγιναν, με τέτοια καθυστέρηση στο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της χερσαίας Μαγνησίας» αναφέρει ο κ. Λεβέντης, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν μπορεί άλλο να προσποιείται ότι όλα έγιναν σωστά και έγκαιρα.

Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όπου ο κλάδος του τουρισμού στη Μαγνησία περιμένει αγωνιωδώς να δουλέψει μηχανήματα και μπουλντόζες προχωρούν σε ασφαλτοστρώσεις και αποκαταστάσεις έργων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο όχληση στους τουρίστες, αλλά και στους επαγγελματίες του Πηλίου.

«Δυστυχώς απολύτως κανένα έργο αποκατάστασης (πλην της απλής διαμόρφωσης – ούτε καν ασφαλτόστρωσης – ενός πολύ μικρού τμήματος της Περιφερειακής Οδού, στο τελείωμά της) δεν έγινε στον Άγιο Ιωάννη, μέχρι και σήμερα. Ούτε διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση της Περιφερειακής Οδού, ούτε γενικότερα του οδικού δικτύου, ούτε αποκατάσταση της κρεμαστής μεταλλικής πεζογέφυρας που είχε καταρρεύσει και που αποτελούσε το σημείο περιπάτου των επισκεπτών, ούτε τίποτα άλλο. Είναι χαρακτηριστικό πως επειδή ο Περιφερειακός είναι στρωμένος με χώμα περνά διαρκώς υδροφόρα του Δήμου και τον καταβρέχει καθώς «πνιγόμαστε» στη σκόνη» εξηγεί στην αναφορά του ο κ. Λεβέντης επισημαίνοντας ότι οι αρχικές δεσμεύσεις από τα αρμόδια υπουργεία ήθελαν τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024.

Παρά τα μεγάλα ποσά που εξαγγέλθηκαν και καταβλήθηκαν προς τον δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και παρά τις προσκλήσεις, μέσω Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για έκτακτη χρηματοδότηση της περιοχής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση στην περιοχή.

«Ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες πως άμεσα θα ξεκινήσουν αυτά τα έργα, που δεν έγιναν όταν έπρεπε. Αυτό με βεβαιότητα θα είναι και η ολοκληρωτική καταστροφή για την περιοχή μας που θα οδηγήσει και σε μεγάλη δυσαρέσκεια και απώλεια επισκεπτών»

συμπληρώνει ο κ. Λεβέντης που τονίζει ότι οι εργασίες θα προκαλέσουν φασαρία, παρεμπόδιση και δυσκολία στην κυκλοφορία και κατά συνέπεια δυσαρέσκεια από τους επισκέπτες, και πιθανές αποχωρήσεις από το μέρος.

Ο κ. Λεβέντης στην αναφορά του ζητάει να ερευνηθεί μία σειρά ερωτημάτων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες κάθε εμπλεκομένου προσώπου και στην περίπτωση που διαπιστωθούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Ειδικότερα:

  1. Ποιος ή ποιοί φέρουν την ευθύνη για αυτή την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Πηλίου που ζημιώνει όλους τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα και υποσκάπτει την καλή φήμη της περιοχής που με χρόνιο κόπο αποκτήσαμε;
  2. Ποια είναι τα κονδύλια που καταβλήθηκαν από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμο, Περιφέρεια) για τον σκοπό αυτό;
  3. Αν δεν καταβλήθηκαν τα εξαγγελθέντα ή εγκριθέντα κονδύλια ή αν δεν καταβλήθηκαν στο σύνολο του ποσού που εξαγγέλθηκε ή εγκρίθηκε, ποιος ευθύνεται γι’ αυτό, η κρατική μηχανή ή η τοπική αυτοδιοίκηση που πιθανώς κωλυσιέργησε ή δεν προέβη εγκαίρως στην προβλεπόμενη διαδικασία για να εγκριθούν και να τα εισπράξει; Μήπως στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα ευθύνονται όλοι και ποια ευθύνη φέρει ο καθένας;
  4. Αν όντως αυτά τα κονδύλια εισπράχθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί δεν αξιοποιήθηκαν εγκαίρως και δη πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως είχαν υποσχεθεί και είναι και το αυτονόητο;
  5. Απαιτήθηκαν μελέτες για τα έργα και αν ναι για ποια από αυτά και σε ποιον ανατέθηκε η μελέτη; Τι χρονοδιάγραμμα υπήρχε για την ολοκλήρωση της κάθε μελέτης; Τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα και αν όχι γιατί και με ποιες συνέπειες;
  6. Ποιος έλαβε την απόφαση να πραγματοποιηθούν τα έργα την παρούσα χρονική περίοδο εν τω μέσω υψηλής τουριστικής σεζόν και με βάση ποια αιτιολόγηση;

Ο ίδιος, με την παρούσα μηνυτήρια αναφορά, δηλώνει ότι θα παρασταθεί για την υποστήριξη της κατηγορίας εναντίον όσων ασκηθεί ποινική δίωξη.