Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 09:25
ΒόλοςΤοπικά

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Κοιτίδα ορθόδοξου πολιτισμού ο Βόλος






Το γεγονός ότι ο Βόλος έχει καταστεί κοιτίδα του Ορθόδοξου πολιτισμού έρχεται να επιβεβαιώσει το συνέδριο που διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, μαζί με τη Διεθνή Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A., με θέμα «Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία», όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από τον διευθυντή της Ακαδημίας Παντελή Καλαϊτζίδη και τον συνεργάτη της σχολής Κωστή Δρυγιανάκη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023. Η έναρξη θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών πολλές θεματικές ενότητες θα φιλοξενηθούν σε διάφορες αίθουσες της πόλης.

Παράλληλα, θα υπάρχουν καθημερινές ακολουθίες στα ελληνικά και στα αγγλικά, προγραμματίζεται επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας και εκδρομή στα Μετέωρα, ενώ τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα κυκλοφορήσουν σε τρεις εκδόσεις στην ελληνική γλώσσα και ισάριθμες στην αγγλική.

Η παρουσία 450 συνέδρων από πολλές χώρες, όπως Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία, Αφρική, Βαλκάνια, με τη συμμετοχή 15 επισκόπων από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες και δεκάδων κληρικών και μοναχών, καθιστά το συνέδριο ένα σημαντικό γεγονός για την Ορθοδοξία και για την πόλη, συνέχισε ο κ. Ιγνάτιος, προσθέτοντας ότι «αποτελεί αναγνώριση του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και της σημαντικής θεολογικής μαρτυρίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου».

Το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στον ρόλο και τη σημασία της Ιεραποστολής, νοούμενης ως παρουσία και δράση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, που αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα της Ορθόδοξης ιεραποστολής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς.

«Με στέρεη θεολογική παιδεία και ιεραποστολική εμπειρία δεκαετιών, διακονεί ως επίσκοπος σε ένα πολιτισμικό περιβάλλον ριζικά διαφορετικό από αυτό του δυτικού κόσμου, κομίζοντας τις σχετικές εμπειρίες, χωρίς να απέχει τόσο από τα γενικότερα προβλήματα της Ορθόδοξης ιεραποστολής, όσο και από την αγωνία για το μέλλον της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο», όπως ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Καλαϊτζίδης.

Επιπλέον, σε παράλληλες συνεδρίες, ειδικοί ομιλητές θα καταθέσουν την επιστημονική τους συνεισφορά σε ζητήματα όπως εκκοσμίκευση και Ορθόδοξη Εκκλησία, σύγχρονες θεολογίες της ιεραποστολής, θρησκευτικός εθνικισμός και ταυτοτικές πολιτικές, η φιλοσοφική θεολογία ως ερμηνευτικό εργαλείο, γυναίκα και Ορθόδοξη Εκκλησία, θέματα οικουμενικής θεολογίας, η θεολογική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, Ορθόδοξη διασπορά, η θέση της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα κ.α.

«Ο ρόλος και η σημασία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο την αναδεικνύει, μεταξύ των άλλων, σε πρωτεύουσα συνιστώσα για την εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη της ιεραποστολικής της δράσης, στις νέες δυνατότητες και προκλήσεις του 21ου αιώνα, αποτελούν ουσιαστική συνεισφορά τόσο για την κατανόηση του ρόλου της, όσο και για την ανάδειξη της γόνιμης συμβολής της στο θεολογικό, ανθρωπολογικό, αλλά και κοινωνικό πεδίο», κατέληξε ο διευθυντής της Ακαδημίας, εκφράζοντας ο ίδιος, αλλά και ο κ. Δρυγιανάκης, την ικανοποίησή τους, που ο Βόλος θα υποδεχθεί μία τόσο σημαντική διοργάνωση.