Το μήνυμα πως η κυβέρνηση θέλει κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο τελευταίος μίλησε από τους πολιτικούς αρχηγούς στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας και διευρύνονται οι πηγές δημοσίων εσόδων, καθώς και ότι η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της.
«Κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας η σταθερή αύξηση μισθών», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι ήταν κάτι που αποτελεί προεκλογική του δέσμευση. «Εξαντλούμε κάθε μέσο το οποίο διαθέτουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες ειδικά τους πιο ευάλωτους», είπε και συμπλήρωσε πως «πιστεύω ειλικρινά ότι ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα».
Μητσοτάκης: Οι πέντε δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ενώπιον της Βουλής
«Θα αναζητήσω συμβουλής από τον κ. Κουτσούμπα τι συμβαίνει όταν πρέπει να μιλήσεις με πόνο στη μέση, οπότε θα ήθελα να δείξετε λίγη κατανόηση», είπε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τον πρώτο προϋπολογισμό ύστερα από 14 χρόνια, που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα.
«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε.
«Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο, ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023. Και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής.
Αναφέρθηκε, στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.
Στο σημείο αυτό, είπε πως μιλώντας για τον προϋπολογισμό, τον πρώτο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, θέλησε να αναλάβει πέντε σαφείς δεσμεύσεις.
Αυτές είναι:
- Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία 10 χρόνια.
(Η Ελλάδα ) να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. - Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
- Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.
- Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.
«Η επενδυτική βαθμίδα, τέλος, νομίζω ότι πρέπει να μεταφραστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας, συνάντησης με την πραγματικότητα, ένας σταθμός στην πορεία μας με την εθνική ωρίμανση. Είναι προϋπόθεση αυτή, εξάλλου, της εξέλιξης κάθε χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια, η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτού μας. Γιατί η συγκυρία αυτή είναι ταυτόχρονα η πρώτη σελίδα μιας καινούριας διαδρομής, ο πρόλογος της οποίας ήταν η προηγούμενη τετραετία».
Μητσοτάκης: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι «σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων και δίπλα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, με αποτελέσματα που θα πείθουν ότι αυτοί οι στόχοι ναι, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».
Υπογράμμισε ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει καμία εικόνα, αλλά είναι εδώ για να αντικρούσει την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. «Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με αναχώματα στις έκτακτες δυσκολίες. Πρέπει να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζοντας ανισότητες και διευρύνοντας τα δικαιώματα. Γι’ αυτό και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αλλαγές που γίνονται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας παρέχοντας αξιοπρεπή υγεία, σύγχρονη παιδεία, ισχυρή άμυνα και ασφάλεια, ένα ευέλικτο και ψηφιακό κράτος αλλά και πιο γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη».
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «θεμέλιο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής οικονομία, με καθαρούς στόχους τους οποίους περιγράφει ο προϋπολογισμός».
Μητσοτάκης: Αύξηση 20% στις αποζημιώσεις όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί 10%.
Για την Παιδεία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση στο δημόσιο σχολείο, ενώ θα γίνει νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2024 τα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι όλα είναι τέλεια αλλά η Ελλάδα του 2023 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν βρήκαν τίποτα θετικό να πουν, ακριβώς όπως έκαναν και προεκλογικά. Να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε, αλλά να μην ξεχνάμε ότι η χώρα απώλεσε το ¼ του ΑΕΠ καμία χώρα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοια οικονομική καταστροφή. Να τρέξουμε να χτίσουμε στα επιτεύγματα της προηγούμενης τετραετίας.
Μητσοτάκης: Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας και διευρύνονται οι πηγές δημοσίων εσόδων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό και προς επίρρωση της θέσης του αυτής προσέθεσε τρία ακόμη σημαντικά στοιχεία.
Όπως είπε: «Πρώτον η πατρίδα μας διαθέτει σήμερα ακλόνητη πολιτική σταθερότητα, με ισχυρή κυβέρνηση, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι σαφές το τοπίο των πολιτικών δυνάμεων και διαμορφώνεται κατά συνέπεια ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για ακόμα περισσότερες επενδύσεις, για πρόσθετη ανάπτυξη.
Δεύτερον, σε πείσμα των όσων είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η οικονομία μας γίνεται πιο εξωστρεφής. Το 50% του ΑΕΠ συγκροτείται από εξαγωγές. Ήταν το 20% στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Είναι καταμεμημένες οι εξαγωγές αυτές ισόρροπα μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών. Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Δεν στηρίζεται πια μόνο σε έναν κλάδο που είναι ο Τουρισμός. Κι αυτό είναι καλό γιατί έτσι διευρύνονται οι πηγές των δημοσίων εσόδων.
Και τρίτον, η χώρα μας έχει στη διάθεσή της εκτός από τους πόρους του Ταμείου Συνοχής, τους οποίους είχαμε υπολογίσει το 2019 και το υπερόπλο των 36 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έφερε στη χώρα».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της
«Έχω πει πολλές φορές ότι ο στόχος είναι η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αν οι αριθμοί και οι δείκτες του προϋπολογισμού απασχολούν τους οικονομολόγους, η ουσία του ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και έδειξε ένα διάγραμμα για την πορεία του εθνικού ομολόγου που όπως είπε δείχνει ότι η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε ακόμη πιο φθηνά.
Μίλησε, μίλησε για εξέλιξη που φαινόταν αδιανόητη πριν από κάποια χρόνια.
Είπε επίσης ότι όσο μικρότερο είναι το χρέος του κράτους, τόσο μειώνονται και οι επιβαρύνσεις για την εξυπηρέτησή του απελευθερώνοντας έτσι πόρους για κοινωνική πολιτική.
«Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της», σημείωσε ο πρωθυπουργός πως είναι το μήνυμα.
«Έκλεισε ένας κύκλος ο οποίος για να διορθώσω τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε το 2009. Η χώρα χρεωκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου όταν το 2009 σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν προϋπολογισμό αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1 δισεκ. ευρώ και λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν. Αυτό απλά για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: