Απαντήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ζητήματα ενέργειας, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του στη Βουλή επί της συζήτησης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ άσκησε κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο χαρακτήρισε «Τσίπρα 360 μοιρών» αναφορικά με την τοποθέτησή του για την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να ασχοληθώ άλλο μαζί σας κ. Βαρουφάκη, ο ελληνικός λαός σας ξέρει πάρα πολύ καλά πια… Να δώσω ορισμένες απαντήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα ζητήματα ενέργειας. Και για να γκρεμίσω ορισμένους μύθους, τους οποίους συνειδητά ή ασυνείδητα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να συντηρεί… Κύριε Τσίπρα φαντάζομαι γνωρίζετε ότι εδώ και μια 10ετία η χώρα μας περιορίζει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις μονάδες παραγωγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έκλεισαν γιατί είχαν φτάσει στη λήξη της ζωής τους. Ο λιγνίτης πια είναι εξαιρετικά ακριβό καύσιμο. Και σήμερα με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Σταματήστε να αναπαράγετε αυτή την πιπίλα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως τόνισε στη συνέχεια, «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετο αντικείμενο. Οι σύμβουλοι σας να σας ενημερώσουν πώς δουλεύει. Είναι άλλο πράγμα οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας, η δυνατότητα να παράγει ενέργεια όταν το χρειάζεται και άλλο να συνεισφέρει ο λιγνίτης σταθερά».
Ο πρωθυπουργός κατέθεσε δύο άρθρα. «Ο μύθος του φτηνού λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πιστοποιεί ότι οι συνεισφορά των ΑΠΕ το Δεκέμβριο μείωσαν τη μέση τιμή ανά μεγαβατόρα. Ας πούμε την αλήθεια. Οι ΑΠΕ θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις τιμές», όπως είπε.
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Μας παραδώσατε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας. Δεν είχατε κάνει τίποτα για να τη στηρίξετε. Η κυβέρνησή μας στήριξε τη ΔΕΗ. Επέτρεψαν στη ΔΕΗ να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τους καταναλωτές. Η ΔΕΗ φέτος δεν θα βγάλει καθόλου ή θα βγάλει οριακά κέρδη. Όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορούσε να το κάνει η χρεοκοπημένη ΔΕΗ; Όχι».
«Λέτε για πλαφόν. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Αν αγοράζουμε το φυσικό αέριο τόσο πιο ακριβά από την Βουλγαρία γιατί σήμερα η ΔΕΠΑ πουλάει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία;», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Μια χώρα δεν μπορεί να ανήκει παντού
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αλλά και την συζήτηση στη Βουλή για την ουκρανική κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και λίγο ποιητική την αναφορά σας ότι ανήκουμε και στην Ανατολή, και στη Δύση, και στο Βορά και στο Νότο. Είστε πραγματικά Τσίπρας 360 μοιρών. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, πέρα από το ότι μια χώρα δεν μπορεί να ανήκει παντού, υποσυνείδητα μου ήρθε η εικόνα του δικού σας υπουργικού συμβουλίου. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ. Ίσως αυτό εννοούσατε με το να ανήκουμε παντού».
«Αυτή την εικόνα έχει ο ελληνικός λαός όταν αναρωτιέται αν δεν ήταν αυτοί ποιοι θα διαχειριζόντουσαν την κρίση; Ο κ. Καμμένος που κάνει like στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας και τον είχατε υπουργό Εθνικής άμυνας; Μερικές φορές το να ξέρεις πού ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική», κατέληξε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του.