Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε στην αρχή των δηλώσεων του ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στη Λευκωσία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη γειτονική χώρα, έκανε λόγο για ακραία ρητορική από την Τουρκία τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή.
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ακόμη, ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις κινήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας, η οποία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες , πότε ψηφίζοντας έωλους νόμους, πότε υπογράφοντας αυθαίρετα και παράνομα μνημόνια.
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας , ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Άγκυρα ότι τορπίλισε τις προσπάθειες διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Τουρκία επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα»
«Δυστυχώς η Τουρκία επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για πρόσκληση επαφών, δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου, προτίμησε τον μονόλογο των παράνομων διεκδικήσεων».
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εμπρηστικές δηλώσεις και στις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας, τόνισε πως η γειτονική χώρα στρατικοποιεί τη διπλωματία ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
«Προχωρούμε σταθερό στο δρόμο της ειρήνης και του διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Άγκυρα ότι ναρκοθετεί τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Ο έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα για απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική, όπως είπε.
«Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά.
Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ.
Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις την ηγετών αμέσως μετά τις εργασίες της 8ης τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.
Η Τουρκία ναρκοθετεί την προσπάθεια για επίλυση στο Κυπριακό
« Συζητήσαμε και την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στην Αμμόχωστο, που ναρκοθετεί την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Τόσο στην τριμερή, όσο και στην διμερή μας συνάντηση με τον κ.Αναστασιάδη τόνισα την αταλάντευτη θέση μας στο πλευρό της Κύπρου για την εξεύρεση λύσης.
Σίσι : Στηρίζουμε λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ
Λίγο νωρίτερα o Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τόνισε πως η Αίγυπτος στηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των όσων ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στη Συρία ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες μίλησαν «για την ανάγκη επανάληψης του διαλόγου, εκφράσαμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε παράνομη στρατιωτική επέμβαση».
Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι χαρακτήρισε την Κύπρο «φίλη χώρα» και σημείωσε πως «η συνεργασία μας έχει φέρει αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια».
«Η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνίες με Κύπρο, Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών» υπενθύμισε και πρόσθεσε πως «μιλήσαμε για οικονομικές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».
Στη συνέχεια χαρακτήρισε «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» τις μεταφορές μισθοφόρων στρατιωτών σε διάφορα κράτη της περιοχής.
Τόνισε δε, πως «ποτέ η Αίγυπτος δεν χρησιμοποίησε το προσφυγικό για να αποκομίσει το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από την Ευρώπη».
Αναστασιάδης : Ελλάδα- Κύπρος – Αίγυπτος καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις σε Βαρώσια, Ανατ. Μεσόγειο
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε πως Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδικάζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε Αμμόχωστο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία με σειρά έκνομων ενεργειών παραβιάζει τη σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης τονίζοντας ότι οι τρεις χώρες προχώρησαν σε κοινή καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας στα Βαρώσια και στις παράνομες γεωτρήσεις αλλά και σε παραβιάσεις στο Αιγαίο.
«Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή στιγμή για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» επισήμανε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Και οι τρεις καταδικάζουμε τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και το άνοιγμα των Βαρωσίων και την καλούμε να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
«Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες και σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου και την απόπειρα ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας» επισήμανε ακόμα.
Παράλληλα σημείωσε πως «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τονίσαμε την ανάγκη για μια οριστική διευθέτηση», ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
«Μας ενδιαφέρει η εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο που θα είναι επ’ωφελεία και των δύο πλευρών. Κοινή είναι η θέση Ελλάδας και Κύπρου πως η Αίγυπτος είναι σταθερός εταίρος της ΕΕ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως έχει ήδη προγραμματίσει άτυπη συνάντηση με τον «ηγέτη» των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. «Θέλουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη» διεμήνυσε.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «η σύνοδος καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά και από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Οι τριμερείς συνεργασίες μας δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Στόχος τους η διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας».
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, «Υιοθετήθηκε η διακήρυξη της Λευκωσίας ενώ εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεών μας». Πρόσθεσε δε ότι χαιρετίζει την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας και την πρόοδο σε μια σειρά τομέων όπως στην ενέργεια. Επαναβεβαιώσαμε την πρόθεση μας για συνεργασία για το φυσικό αέριο και τη σημασία δημιουργίας του ηλεκτρικού δικτύου Euro-Africa Interconnector».