Την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υπογράμμισε, η απειλή των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας είναι το πιο ισχυρό εργαλείο «που έχουμε στη διάθεσή μας», καθώς «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός». Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπήρξε σαφής, ξεκαθάρισε.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ξεμπλοκάρισμα» της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «ξεκλειδώνει» άμεσα ένα ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Μιλώντας για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, διευρύνοντας την σχετική λίστα των προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, είπε ότι εξουσιοδοτήθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ να εκπονήσει έκθεση με την επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής, είπε ο πρωθυπουργός. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο «που έχουμε στη διάθεσή μας» και σημειώνοντας ότι η επιθυμία της χώρας μας είναι η Τουρκία να μην αποτελεί έναν προκλητικό γείτονα.
«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων» είπε ακόμη.
Οι συμφωνίες τηρήθηκαν, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα «pacta sunt servanda». Εκτίμησε, δε, πως η Τουρκία περισσότερα προβλήματα γεννά, παρά λύνει, και πως αυτή η πεποίθηση εδραιώνεται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση της έκθεσης που θα αφορά σε όλο το πλέγμα των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.
Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη τους είναι η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση. Παράλληλα, είπε ότι έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και πως η διπλωματική μάχη είναι διαρκής, καθώς πρόκειται για ζήτημα κυρίως διμερών σχέσεων και όχι αποκλειστικά της ΕΕ.
Αναφερόμενος στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη υγειονομική εκστρατεία στη χώρα μας και εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως σημείωσε, βάσει των δημοσκοπήσεων, οι περισσότεροι συμπολίτες μας θέλουν να εμβολιαστούν. «Υπάρχουν και κάποιοι που φαίνεται πως δεν θα καταφέρουμε να πείσουμε» παραδέχθηκε ακόμη.