Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, ανοιξε η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «πέντε αλήθειες για την οικονομία» και ανακοίνωσε τρία μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία:
1. Την έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και προσωπικό του ΕΚΑΒ
2. Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 συνταξιούχους
3. Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία
Πρώτη αλήθεια: Υπάρχει παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown έφερε παγκόσμια αύξηση ζήτησης και κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα. Η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Και γι’ αυτούς τους λόγους ανέβηκαν οι τιμές ενέργειας εκτινάσσοντας την αξία παραγωγής και μεταφοράς των αγαθών.
Υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα οικονομολόγων και τραπεζιτών σχετικά με την αιτία του φαινομένου. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι θα είναι πρόσκαιρο το φαινόμενο που συνδέεται με πρωτοφανή διαταραχή στην ζήτηση και από ταχύτατη ανάκαμψη που βρήκε τις εταιρείες απροετοίμαστες. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και θα έχει πιο δομικά χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ τάσσεται υπερ της πρώτης άποψης εξ ου και είναι διστακτική στην αύξηση επιτοκίων και ανάσχεση της αναπτυξιακής προοπτικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοιες πληθωριστικές τάσεις. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην χρηματοπιστωτική κρίση 2007-8 αλλά και στην κρίση χρέους. Και τότε τα βασικά αγαθά ανατιμήθηκαν, υπήρξαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε το φαινόμενο παροδικό. Θα δουμε αποκλιμάκωση λοιπόν στο πρώτο τρίμηνο 2022.
Ποια η κατάσταση στην πατρίδα μας; Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% την Ελλάδα στο 2,8% χώρες όπως η Ισπανία στο 5,4% και η Ρουμανία στο 6,5%
Έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη συζήτηση να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία πληθωρισμού για τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα γι’ αυτό και το καλάθι στην πατρίδα μας παραμένει συγκριτικά καλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες.
Αν δει κανείς το καλάθι στα τρόφιμα η αύξηση μηνιαίως είναι 0,1% στην Ιταλία, Γαλλία 0,7% στην Ισπανία 1,3% που σημαίνει ότι και στην οικονομία – εκτός από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία δεν μας τα λένε πολύ καλά οι νεόκοποι φίλοι σας σοσιαλιστές με τους Ποδέμος ως προς την αντιμετώπιση της οικονομίας.
Με ρωτάτε αν είναι φίλος μου ο Σάντσεθ; Εσείς επιδιώκατε να συναντηθείτε με τον κ. Σάντσεθ.
Ερχόμαστε στην γενεσιουργό αιτία αυξήσεων που είναι οι αυξήσεις τιμής ρεύματος Η αύξηση τιμής ενέργειας είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου, έχει οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες και επηρέασε όλες της ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή καθορίζεται από ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό και καθορίστηκε από υψηλή τιμή φυσικού αερίου.
Αυτά είναι τα δεδομένα πάνω στα οποία θα πρέπει να στηρίξουμε την σημερινή μας συζήτηση. Τα αναφέρω όχι εφησυχάζοντας. Η παραμικρή αύξηση τιμών επιβαρύνει τους πολίτες και την ανάπτυξη της χώρας.
Η εθνική άμυνα που δείχνουμε στην παγκόσμια αύξηση τιμών δεν είναι τυχαία. Δεν έτυχε, πέτυχε. Με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων σημαντικών αυξήσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην λήψη μέτρων αιχμής. Και δεύτερον γιατί το εισόδημα νοικοκυριών είχε προηγουμένως θωρακιστεί τα προηγούμενα 2 χρόνια. Και η πολιτική της κυβέρνησης το διατηρεί ενισχυμένο.
Ανακοινώσαμε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Στην πορεία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε γιατί η αύξηση ξεπέρασε τις προβλέψεις. Διπλασιάσαμε την επιδότηση των τιμολογίων. Αναστείλαμε την χρέωση ρυθμίσεων κοινής ωφέλειας για επιχειρήσεις.
Το συνολικό ποσό που διαθέτουμε για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις τιμών ενέργειας και θέρμανσης είναι 680 εκατ. ευρώ. Αν κάνετε αναλογικό υπολογισμό θα δείτε ότι ποσοστιαία η στήριξη είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Και επίσης το επίδομα θέρμανσης θα είναι και φέτος διπλάσιο και δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια που λαμβάνουν πραγματικές καιρικές συνθήκες.
Εικάζω ότι σίγουρα θα αναφερθείτε και στην ΔΕΗ θέλω να σας πω ότι η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή. Η ΔΕΗ είναι σήμερα ισχυρή, μας την παραδώσατε στα όρια χρεωκοπίας και πριν από λίγες ημέρες έκανε αύξηση κεφαλαίου με τιμή μετοχής 9 φορές μεγαλύτερη από αυτή που μας παραδώσατε. Μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις ενέργειας και να στηρίξει τους καταναλωτές και να συμπαρασύρει ανταγωνιστές σε αντίστοιχη πολιτική ως προς τις τιμές και τον τρόπο πληρωμής. Η όποια αύξηση παρατηρηθεί εντός χειμώνα να μπορεί να επιμεριστεί στους επόμενους μήνες.
Μιλάμε για τολμηρό πρόγραμμα που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα από τον πρωτογενή τομέα και μεταποίηση έως το κάθε νοικοκυριών. Όλα αυτά ταυτόχρονα με πολλές παράλληλες παρεμβάσεις λειτουργούν ανακουφιστικά απέναντι στην αύξηση τιμών γιατί αυξάνουν το εισόδημα πολιτών.
Ενδεικτικά 6% ΦΠΑ στις ζωοτροφές, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (ΜΜΜ, καφές κ.α.) και μαζί με αυτές τις παρεμβάσεις δρομολογήθηκαν ειδικές παρεμβάσεις για νέους όπως κατάργηση τέλους κινητής τηλεφωνίας, κατάργηση εισφορών για εργασία και το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» [που χρηματοδοτεί με 600 ευρώ τους νέους εργαζόμενους στην αρχή της καριέρας τους. Και βέβαια την αύξηση κατώτατου μισθού. Προανήγγειλα ότι εκτός από την προαποφασισμένη αύξηση που θα ξεκινήσει 2022 θα υπάρξει εντός έτους μια ακόμα αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας. Συμμετοχή στην ανάπτυξη πρέπει να έχουν όλοι και κυρίως οι πιο αδύναμοι
Υπό την εποπτεία του Υπ Ανάπτυξης εντείνονται και οι έλεγχοι στην αγορά ώστε η πρόσκαιρη αναστάτωση να μην μετατραπεί σε μόνιμη κερδοσκοπία. Σε κοινοτικό επίπεδο η χώρα πρωτοστατεί στην δημιουργία νέας ενεργειακής πολιτικής στο πλαίσιο ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ. Εχουμε υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις που ενισχύουν θέση Ευρώπης στην αγορά φυσικού αερίου και να ενισχυθεί η θέση κρατών ως προς την αποθήκευση ενέργειας.
Αυτές οι αλήθειες συμπληρώνονται από μια ακόμα που θεωρώ πιο σημαντική. Είναι η αύξηση μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα στα προηγούμενα 2 χρόνια όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 3,5%. Και μην ξεχνάμε την φροντίδα στους αδύναμους με την φροντίδα εντός Δεκεμβρίου να χορηγηθεί στους διπλάσιο εισόδημα αλληλεγγύης.
Είμαστε σε θέση σήμερα να μιλάμε για στήριξη του εισοδήματος γιατί υλοποιήσαμε με συνέπεια όπως δεσμευτήκαμε μια ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος ΕΝΦΙΑ, εισφορές, όλοι οι συντελεστές έχουν υποχωρήσει, Η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα γι αυτό και τα νοικοκυριά έχουν σήμερα καλύτερο εισόδημα από ότι επι των δικών σας ημερών.
Πρόκειται ευτυχώς για τους Έλληνες, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4,5 χρόνια. Η ζωή αποδεικνύει ότι η λελογισμένη μείωση φόρων και εισφορών μεγεθύνει το εισόδημα και πυροδοτεί την απασχόληση και την ανάπτυξη δημιουργώντας πολλές μόνιμες δουλειές που φέρνουν πίσω πολλούς νέους από το εξωτερικό.
Ξαναλέω κάτι που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε. Όλα αυτά έγιναν την περίοδο που αντιμετωπίζουμε την πανδημία και εθνικές απειλές. Με παραπάνω από 40 δισ. ευρώ η κυβέρνηση αυτή στήριξε το ΕΣΥ κρατώντας όρθια την παραγωγή και την κοινωνία. Κέρδισε τις προκλήσεις χωρίς να χάσει τον προσανατολισμό της. Γι’ αυτό και η Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με εκτιμήσεις Κομισιόν εμφανίζει για επόμενα 2 χρόνια την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η προβλέψεις επιτροπής είναι 7,1% για το 2021 και 5,2% για το 2022. Αθροιστικά 12,3%.
Η πιο σημαντική επιτυχία πολιτικής μας δεν είναι τα νούμερα ανάπτυξης αλλά τα πραγματικά νούμερα που δείχνουν μείωση ανεργίας. Η Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού είναι πρωταθλήτρια στην μείωση ανεργίας. διαψεύδοντας Κασσάνδρες και όσους προέβλεπαν ότι αμέσως μετά την άρση των μέτρων υποστήριξης κορωνοϊού η ανεργία στην χώρα μας θα εκτινασσόταν. Εγινε τελικά το ανάποδο. Πρέπει να είναι κάποιος κακόπιστος για να μην αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα συγκεντρώνεται τεράστιο επενδυτικό ενδοαφέρον που δημιουργεί πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ρωτήστε τα νέα παιδία που έφυγαν επι ημερών σας γιατί βλέπουν σήμερα ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η πιο αποτελεσματική πολιτική μείωσης των ανισοτήτων. Στρέφουμε όλη μας την ενέργεια για να μπορέσουμε πάνω απ όλα να είμαστε συνεπείς με την δέσμευση που δώσαμε προεκλογικά : δουλειές – δουλειές – δουλειές. Και αυτές τις δουλειές τις δημιουργεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η έκθεση του ΕΜΣ κατατάσσει την Ελλάδα 4η στον κόσμο και 3η στην Ευρώπη με βάση τα μέτρα στήριξης αντιμετώπισης της πανδημίας και κυρίως την αποτελεσματικότητά τους ως προς το κοινωνικό τους αποτύπωμα. Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε την νέα δυσκολία των διεθνών ανατιμήσεων χωρίς απώλειες και χωρίς να ξεφύγουμε από την τροχιά προόδου που όλοι μαζί κατακτήσαμε.
Εχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η μεγάλη υπερπροσπάθεια στήριξης οικονομίας και κοινωνίας εν μέσω κορωνοϊού δημιούργησε και στην χώρα μας προσωρινά σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα. Στο εξής οι κινήσεις μας οφείλουν να είναι αποτελεσματικές και μετρημένες. Να μην χτίζουν πρόχειρα το σήμερα ναρκοθετώντας το αύριο το δικό μας και παιδιών μας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα παροχές που είτε αποδείχθηκαν έωλες ή έκρυβαν νέους φόρους.
Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εξακοντίζει στον δημόσιο διάλογο δημαγωγικά και πλήρως ακοστολόγητα μέτρα. Διάβασα με προσοχή όσα απαριθμεί ο κ. Τσίπρας. Ηταν μια φωτοτυπία του παρελθόντος. Σε μια χώρα που υπάρχει ανάγκη δημιουργικών διαλόγων δεν υπάρχει χώρος για κενού περιεχομένου συνθήματα. Είδα ξανά ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με πολλά λεφτά που δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Από την πλευρά μου, στο μέτωπο ακρίβειας θέλω να προσθέσω – έχοντας καλύτερη εικόνα για το πώς κλείνει ο χρόνος, τρεις ακόμα πρωτοβουλίες στήριξης συμπολιτών μας:
– Όπως συνέβη το 2020 και όπως έχω δεσμευτεί δημόσια 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία, ΕΚΒ και κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με την καταβολή μισού μισθού. Ένα μέσο ποσό περίπου 900 ευρώ θα αποδοθεί αμέσως στον Δεκέμβριο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα από τα πολλά που τους οφείλουμε
– Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος οικογένειας. Ετσι 800 χιλ συμπολίτες μας θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη. Είναι μια ανακούφιση τίποτα παραπάνω. Δεν είναι αυτό που τους αξίζει αλλά είναι κάτι που τους βοηθά χωρίς να υπονομεύει την χώρα
– Το ίδιο επίδομα θα δοθεί σε 173 χιλ συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρόκειται για όλους δικαιούχους πρόνοιας. Για τα άτομα με αναπηρία απαιτούνται πολλά θεσμικά μέτρα άλλα είμαι υπερήφανος για την κυβέρνησή μας που ‘έχει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσκολιών των πιο ευάλωτων. Ως κοινωνία το χρωστάμε. Ως κυβέρνηση το θέλουμε. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη
Συμπληρώνουμε με αυτό το τρόπο μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική απέναντι στην συγκυρία.
Μένουμε ανοικτοί σε κάθε ρεαλιστική πρόταση. Θα ζητούσα ιδίως από την αξ αντιπολίτευση να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες όπως έκανε δυστυχώς και με πολλά μέτρα στήριξης όπως κατώτατο μισθό, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στις αποζημιώσεις.
Η πατρίδα θέλει συναίνεση αν όχι συμπαράταξη. Θέλει διάλογο που να στηρίζετε σε πραγματικά δεδομένα αν όχι συμφωνία. Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της πανδημίας και αρνητές στην οικονομία.
Κλείνω με έκκληση να μην ξαναπείτε και εδώ κ. Τσίπρα τα όσα υποστηρίξατε στο αίτημα που καταθέσατε. Αφήστε στο παρελθόν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Έχετε βεβαρυμένο παρελθόν. Απαντήστε απλά: δέχεστε ή καταψηφίζετε τα σημαντικά μέτρα εξομάλυνσης του ενεργειακού κόστους Συμφωνείτε ή όχι με την έκτακτη ενίσχυση υγειονομικών χαμηλοσυνταξιούχων και αναπήρων. Απαντήσετε για να σας ακούσουν οι συμπολίτες μας. Να σας ακούσουν και όλοι οι Έλληνες ειδικά εκείνοι που έχουν διδαχτεί από το «όσοι υπόσχονται τα πολλά και τα μεγάλα δεν είναι ικανοί να κάνουν ούτε τα λίγα ούτε τα μικρά»