Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 02:57
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πολιτική τερατογένεση μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα – Μητσοτάκης ή Τσίπρας το δίλημμα

Τέλος στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου έβαλε ο πρωθυπουργός – Ο πολίτης καταλαβαίνει το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας -Κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρουλάκης – Για τουρκική προκλητικότητα: Είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας και Τουρκίας -Μέτρα στήριξης των πολιτών στην ενεργειακή κρίση





Τέλος στα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου έβαλε ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες. Παράλληλα, επανέλαβε ότι στόχος της ΝΔ είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ έθεσε ξεκάθαρα και το ζήτημα του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, λέγοντας ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Χαρακτήρισε, δε, τερατογένεση, μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία δεν θα μετείχε η ΝΔ, ενώ θα είναι πρώτο κόμμα. Ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά και στην ερώτηση αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ο κ.Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει αυτή τη ρητορική, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ δήλωσε διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν. Τόνισε παράλληλα, ότι δεν μπορεί να διανοηθεί σύρραξη Ελλάδας και Τουρκίας.

Η χώρα, είπε ο κ.Μητσοτάκης, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την ενεργειακή επάρκεια είναι έτοιμη τόσο για να αντιμετωπίσει τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα, αλλά και για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δείτε  τη συνέντευξη Τύπου

Οι ερωτήσεις στον πρωθυπουργό

Η πρώτη ερώτηση αφορά το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες. Πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι οι χθεσινές εξαγγελίες θα γίνουν πράξη;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρώτη ερώτηση αφορά την αξιοπιστία μας, μιλάει το έργο μας, δε νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που αμφισβητούν. Ο λόγος που είμαστε σε θέση να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία έχει να κάνει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να στηρίζουμε την κοινωνία. Το ίδιο θα πράξουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εναρμονισμένα με τους στόχους. Οσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, αν αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο. Στη διάρκεια του covid αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο σ’ αυτή την προσέγγιση. Τα βασικά δεδομένα, η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Οι στόχοι εφικτοί.

Στην ερώτηση του Γιάννη Καντέλη, από τον Σκάι, για τον εκλογικό νόμο: Θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο;

-Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες πρέπει να είναι σταθεροί. Στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θέτει τον πήχυ στο 37%- 38%. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο  να πείθω τους πολίτες. Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός κι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευτούμε με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, χωρίς αλλαγή ή προσαρμογή. Εχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση δεν είναι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω.

-Για τις παρακολουθήσεις

-Κινήθηκαν οι θεσμικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, συνεδρίασε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έχει εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής. Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε δικλείδα ασφάλειας για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Δεν υπήρξε ποτέ διάθεση για συγκάλυψη, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Θα εξυπηρετούσε πολλά συμφέροντα εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ.Ανδρουλάκη, αλλά επιδιώκει την εργαλειοποίηση του ζητήματος.

-Σε δεύτερη ερώτηση για τις παρακολουθήσεις και αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί. Τι θα έκανε ο ίδιος, αν μάθαινε ότι τον παρακολουθούσαν. Επιπλέον ερωτήθηκε αν το ζήτημα βάζει τορπίλη στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ

-Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά φίλτρα για να εγκριθεί μια τέτοια παρακολούθηση. Περίμενα να υπήρχε περισσότερη ευαισθησία, ήταν τεκμηριωμένη η παρακολούθηση.

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, ο κ.Ανδρουλάκης απέφυγε συνάντηση μαζί μου. Το απέφυγε επιμελώς. Είπε ότι δεν δέχθηκε να είμαι εγώ ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ.Ανδρουλάκη. προαποφασισμένη η γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει, θεωρώ ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι δικό του θέμα να αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία θα χρειασθεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές.

Θα είναι κρίσιμη εκλογική διαδικασία μπροστά μας. Στις δεύτερες εκλογές θα επιδιώξετε συνεργασία αν δεν έχετε αυτοδυναμία ή θα πάτε σε τρίτες εκλογές; Τι εννοούσατε με τη δεύτερη φορά στη συμφορά;

-Για την απλή αναλογική. θεωρώ ότι είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις, ειδικά σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Η εκτίμηση για δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Ναι, υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση.

-Για τα εθνικά και την τουρκική προκλητικότητα

-θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και την επιθετικότητα που εκδηλώνεται συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Δηλητηριάζουν την κοινωνία, δεν θα ακολουθήσουμε. Θα επιμείνουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και κυρίως εκτός Ελλάδας. Η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Θα εξακολουθούμε όλα αυτά να τα αναδεικνύουμε. Ταυτόχρονα θα επιδιώκουμε δίαυλους ανοιχτούς με την Τουρκία. δεν είμαι εγώ που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας. Πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, αυτός δεν θέλει, αλλά και ξανασυναντηθήκαμε και πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να το κάνουμε και πάλι. Η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκά φόρα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν η ρητορική ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.

-Η στήριξη στους πολίτες για το ρεύμα θα συνεχιστεί με οριζόντιο τρόπο, τι θα γίνει με τους πολίτες και το φυσικό αέριο. Σας ανησυχεί ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και κοινωνικά για να έχουμε εφεδρείες;

-Αύριο θα υπάρξουν επεξηγήσεις. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ώστε οι πολίτες να έχουν κίνητρο για εξοικονόμηση της ενέργειας. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Κάθε νοικοκυριό θα έχει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχουμε από το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ένα ακόμη ψέμα. Το πρόβλημα στο φυσικό αέριο: Διπλή παρέμβαση, επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και παρέμβαση στην αντλία για να ενθαρρύνουμε τα νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου να γίνει σχετικά λογική η τιμή. Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμασταν από τους πρώτους που εισηγηθήκαμε πλαφόν συνολικά στις τιμές του φυσικού αερίου, όχι μόνο στο ρωσικό. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης, παρεμφερή με αυτόν που έχουμε ήδη εφαρμόσει. Εκτιμώ ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

-Για τη στάση της Ρωσίας και τη χρήση του φυσικού αερίου ως όπλο και τον χρόνο των εκλογών

-Σταθήκαμε με τον αμυνόμενο, η Ρωσία δεν έκρυψε ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο. Δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις από τη Ρωσία που να επιτρέψουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπήρχε σχέδιο για φιλορωσικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης και στην Ελλάδα το 2016. Επαναλαμβάνω και τη ρήση του κ.Ερντογάν ότι θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό στην Ελλάδα- γι’ αυτό αποφασίζει μόνο ο ελληνικός λαός. Με την απλή αναλογική, ενόψει δύσκολου χειμώνα με επιθετικό γείτονα, κινδυνεύουμε να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κάποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο. Εννοώ αυτό που λέω, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

-Για τις τουρκικές απειλές και το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», αλλά και την αντισυμμαχική συμπεριφορά. Σκέφτεται η Αθήνα να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ; 

-Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για τη σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της με τη Ρωσία, μιας χώρας που υιοθετεί νεοεπεκτατική ρητορική που φαντάζει τελείως ξένη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει επιδιώξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, αλλά υπάρχει αλλαγή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Θυμίζω ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία είχαν αποφασισθεί όταν η χώρα αποφάσισε να αποκτήσει τους S-400. Εχουμε υποχρέωση να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τη δύναμη των συμμάχων μας. Πρόσφατα ο αραβικός σύνδεσμος καταδίκασε την Τουρκία για παρεμβάσεις στον αραβικό κόσμο. Πρέπει να αντιληφθεί τελικά η Τουρκία ότι πορεύεται σε δρόμο αδιέξοδο. Είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει ένταση με την Τουρκία.

Πού βρίσκονται οι συνεννοήσεις για συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν;

-Ημουν στην Ουάσινγκτον πριν από λίγους μήνες, εικάζω ότι θα τον συναντήσω κοινωνικά στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δεν δρομολογείτο επίσημη συνάντηση. Εγινε, δεν θα ξαναγίνει εντός των επόμενων μηνών.

-Σε νέα ερώτηση για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια και αν μπορεί να διαβεβαιώσει για ενεργειακή επάρκεια.

-Να σταματήσω η παραπληροφόρηση από την αντιπολίτευση για τις τιμές του ρεύματος. Εχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να εξασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. εχουμε δεσμεύσει ήδη επαρκή φορτία LNG, έχει διπλασιασθεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και κάνουμε βήματα για να μειώσουμε τη χρήση φυσικού αερίου με αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από λιγνίτη, να είμαστε έτοιμοι και για πλήρη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

-Για το δημογραφικό, είμαστε 380.000 λιγότεροι στη χώρα. Τι θα κάνετε;

-Είναι ίσως η πιο σοβαρή πρόκληση. Εμείς δώσαμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, ρεκόρ κάναμε φέτος.

-Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον Ερντογάν στην Πράγα και θα θέσετε την τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση με Μακρόν αύριο;

Ναι, θα το θέσω στον Μακρόν, δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση με τον Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι θετική να κληθεί στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αν έρθει θα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά. θα εξηγήσουμε γιατί είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας.

-Γιατί τερατογένεση η κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική που σας άσκησε ο κ.Βενιζέλος; 

-Θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση. Να το φανταστούν αυτό οι πολίτες. Αν αυτό σήμερα απηχεί τη βούληση του λαού, έχω επιφυλάξεις. Να ξέρουν οι πολίτες τις συνέπειες. Η πρώτη κάλπη αποκτά τόσο σημαντικά χαρακτηριστικά, λένε τι σημασία έχει, αφού θα πάμε στην δεύτερη. Θέλω να ξέρουν ότι, μαθηματικά τουλάχιστον, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι ο κ.Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι αλήθεια οι ίσες αποστάσεις.

Για τον κ.Βενιζέλο, τον σέβομαι ιδιαίτερα ως επιστημονική και πολιτική οντότητα, δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Δεν ξεχνώ ότι και ο κ.Βενιζέλος είναι από τους δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis.

-Νέα ερώτηση για τα ενεργειακά. Λύση δεν μπορεί να είναι επαρκής αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Γιατί καθυστέρησε τόσο η Ευρώπη; Μπορεί το κράτος μας να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες και για πόσο ακόμη; Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ό,τι και η Ισπανία;

-Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με ΦΠΑ 24,76, στη Μαδρίτη 31,93. Για ξέρουμε πόσο πληρώνει ο Μαδριλένος ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε το φυσικό αέριο, παρέμβαση στον δείκτη TTF συνολικά. Μπορούμε να στηρίξουμε γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά, με καλά χαρακτηριστικά, στηρίζεται στην εξωστρέφεια, τις επενδύσεις. Εχει σημειωθεί μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.Για τη στήριξη δεν θα κινηθούμε πέρα από τα όρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο. Μικρές υπερβάσεις είναι ανεχτές, αλλά σε καμία περίπτωση, όση κι αν είναι η πίεση από την αντιπολίτευση του δώστα όλα, δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε τέτοιες πιέσεις. Ο,τι κάνουμε είναι κοστολογημένο και μετρημένο να ξεπεράσουμε την εισαγόμενη κρίση.

-Για το προσφυγικό και την εργαλειοποίησή του. Πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα για να ανταποκριθεί σε πιέσεις στα σύνορα; Για τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ που μιλούν για επαναπροωθήσεις.

-Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Είμαστε σε θέση να φυλάμε τα σύνορα. Θερμές ευχαριστίες σε αστυνομία, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις για την προστασία των συνόρων, όχι από πρόσφυγες, αλλά από ανθρώπους που πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από τη γείτονα χώρα και από κυκλώματα με στόχο οικονομικά οφέλη. Θα ενισχύσουμε περισσότερο τα χερσαία σύνορά μας με επιπλέον μέτρα επιτήρησης, θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Σέβομαι το ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, έχουμε συνεργαστεί με πολλές, αλλά για κάποιες το προσφυγικό είναι “μπίζνα”. Εχουμε πια μητρώο ΜΚΟ, ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι προβληματικές. Και πολιτικά κατακριτέα η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Οσοι φτάνουν και είναι πρόσφυγες έχουμε επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης και πλέον οι δομές είναι ανθρώπινες.

-Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ολάντ είπε ότι αν παγώσει ο πόλεμος και δεν ηττηθεί η Ρωσία μπορεί να ανοίξει η όρεξη κι άλλων. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να γίνει με την Τουρκία;

-Οχι, δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας- Τουρκίας. Με την Τουρκία επιτιθέμενη. Κι αν συνέβαινε, η απάντηση στην Τουρκία θα ήταν καταλυτική. Δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν είναι μόνο στήριξη των αμυνόμενων. Είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται κανόνες διεθνούς δικαίου και εκείνους που πιστεύουν στο νόμο του ισχυρού. Πολύ σημαντικό να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί ειρήνη με τους δικούς της όρους. Να κοπεί ο βήχας σε όσους φαντασιώνονται ότι μπορεί να τους βγει μια τέτοια ρητορική.

-Για τη δημόσια υγεία. Π.χ. από το νοσοκομείο Λαμία φεύγουν γιατροί. Τραγική κατάσταση στο Καρπενήσι. Είναι οι πολίτες της περιφέρειας β’ κατηγορίας;

-Μας απασχολεί το ζήτημα της στελέχωσης.Χρειάζεται ανασχεδιασμός για να μπορούμε να παρέχουμε υγεία στην ελληνική περιφέρεια.

-Για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

-Υπάρχουν σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Για την επιτροπή Σισιλιάνου για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και το ζήτημα του πολιτικού γάμου, αλλά και τις γυναικοκτονίες.

-Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ +. Εχουμε ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα, καταργήθηκε για παράδειγμα η απαγόρευση αιμοδοσίας για όσους είχαν επαφή με άτομα του ιδίου φύλου, καταργήσαμε δια νόμου τις “θεραπείες μεταστροφής”, ρυθμίστηκαν οι επεμβάσεις στα intersex βρέφη. Για πρώτη φορά άτομα που δεν κρύβουν σεξουαλικό προσανατολισμό μετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση – δεν κρύβονται και αυτό σε κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης, το είχα στηρίξει. Για πολιτικό γάμο, θα έλεγα κάθε πράμα στον καιρό του.

Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία, για κάποτε τα λέγαμε εγκλήματα πάθους, τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Εχουμε αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες. Ναι στον όρο για τον δημόσιο διάλογο, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, ναι στις δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταφύγουν, Ναι, στα τμήματα που αναπτύσσονται στην αστυνομία κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία στον δημόσιο διάλογο.

Για τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων που αφορούν τη στήριξη των νέων, αν όλα πάνε καλά θα δούμε και νέα μέτρα στήριξης;

Κανένας προγραμματισμός για επιπλέον μέτρα, πέραν όσων ανακοινώθηκαν. Αύριο αναλυτικές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των νέων και ειδικά το στεγαστικό πρόγραμμα.

-Για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

-Μεγαλύτερη ανισότητα η ανεργία. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. εχουμε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, εργαζόμαστε σκληρά να δημιουργήσουμε και άλλες θέσεις εργασίας. Είμαστε η κυβέρνηση που μειώσαμε τους φόρους για όλους, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, θα υπάρξει κι άλλη αύξηση τον Μάιο, μπορούμε να στηρίζουμε μεθοδικά τον πιο αδύναμο. Το όραμά μου είναι ανάπτυξη που θα μειώνει τις ανισότητες. Μια δικαιη κοινωνία είναι αυτή που περιορίζει τις ανισότητες, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να διαφημίζει μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη.

Μήπως βιαστήκατε με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης; Καλείτε πολίτες να γυρίσουν στο πετρέλαιο; 

Ναι για όσους μπορούν να το κάνουν. θα υπάρξει στήριξη. Για απολιγνιτοποίηση είναι ενδιαφέρουσα η κριτική της αντιπολίτευσης. Μειώνεται εδώ και μια δεκαετία η χρήση. Η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος. εχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η καταφυγή στο λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο όσο το φυσικό αέριο βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών- δεν μπορεί να είναι για πάντα.

-Σε νέα ερώτηση για τις υποκλοπές: Ποιος και γιατί πρότεινε τις παρακολουθήσεις;

-Δαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Πρέπει να διαφυλαχθεί το απόρρητο, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου δεν πρέπει να αρθεί. Υπήρξε σφάλμα, κατανοώ την κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά να καλλιεργείται η εικόνα ότι όλη η ζωή στη χώρα περιστρέφεται γύρω από τις παρακολουθήσεις, διαφωνώ.

-Για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και αν στηρίζεται επαρκώς η ελληνική βιομηχανία. Ζήτησαν στήριξη για ενέργεια. θα ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους; Αν δεν περάσει η πρόταση για πλαφόν συνολικά στην τιμή του αερίου, τί θα κάνετε;

-Θα αναμένω τις τελικές προτάσεις της Κομισιόν. Η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, έχουμε παραγωγή σημαντική που πρέπει να στηριχθεί. Το κόστος της ενέργειας κρίσιμο μέγεθος. Είναι δεδομένο ότι στα πλαίσια των παρεμβάσεων που θα κάνουμε θα λάβουμε υπόψη και τη βιομηχανία. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

-Για τις κυρώσεις της Ευρώπης στη Ρωσία και αν επιστρέφουν ως μπούμερανγκ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μέχρι πού θα πάει; 

-Ξέραμε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε ως όπλο το φυσικό αέριο. Θέλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία να μπορεί να διαπραγματευθεί όχι ως ηττημένη. Να θωρακίσουμε τις δημοκρατίες μας ώστε η Ρωσία να μην παίζει παιχνίδια με τις ευρωπαϊκές εκλογές, μαζί και εκείνες στην Ελλάδα. Για τις ΑΠΕ, υπάρχει επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, μετά τη στασιμότητα επί ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν προβλήματα, π.χ. χωροθέτησης. Εχουμε αποφασίσει να αποκλεισθούν ορισμένες περιοχές όπου οι ανεμογεννήτριες επεμβαίνουν στην κλίμακα των περιοχών. Σημαντικό να μπορούν οι επιχειρήσεις να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν και παράλληλα να είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο.

-Υπάρχει κόμμα που θα αποκλείσετε από ενδεχόμενο συνεργασιών; Πόσο κοντά είστε με τον κ.Βελόπουλο;

-Καθόλου. Στόχος στη δεύτερη κάλπη είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να είναι μονοκομματική, αλλά είναι διευρυμένη ως προς το δυναμικό της. Εξακολουθώ να διεκδικώ για το κόμμα που ηγούμαι, να εξηγήσω στο λαό ποιο είναι το διακύβευμα και ο λαός, αν είναι ευχαριστημένος, να μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη εντολή προόδου, και όχι δεύτερη φορά στη συμφορά. Και βέβαια, η τελική επιλογή του πρωθυπουργού. Εχουμε συγκεκριμένη πρόταση. Αν όχι εμείς, ποιοι; Κανείς άλλος δεν έχει εκφρασθεί ξεκάθαρα. Εμείς, με τα καλά μας και τα στραβά μας, είναι ένα πραγματικό δίλημμα. Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, είναι ένα δίλημμα που ο πολίτης το καταλαβαίνει.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια για τα εν εξελίξει έργα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, λέγοντας ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αν και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές μορφές βίας, όπως οι γυναικοκτονίες ή η εφηβική βία, όπου η απάντηση δεν είναι μόνο κατασταλτική.

-Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για έναν κατασταλτικό μηχανισμό.

-Για το αν είμαστε εθισμένοι σε επιδοματική πολιτική, απάντησε όχι και παράδειγμα είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στον ΟΑΕΔ. Βγάζουμε την κοινωνία από το λογική ότι πάντα θα υπάρχει ένα κράτος πατερούλης. Αυτή τη γραμμή θέλουμε να υπερβούμε. Ναι, σε ενεργή κοινωνική πολιτική.

-Απάντησε όχι στην ερώτηση για το αν σχεδιάζει ανασχηματισμό και όχι στο αν είναι ευχαριστημένος από το επιτελικό κράτος, λέγοντας ότι μπορεί να γίνουν ακόμη περισσότερα. Αδιαπραγμάτευτη, είπε, η προσήλωσή μου σ’ αυτό που λέμε επιτελικό κράτος.

-Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και πόσο εφικτός είναι ο στόχος εντός του 2023 ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι θα το επιτύχουμε εντός του 2023, ωστόσο η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται με την οικονομική πολιτική, αλλά με τον κίνδυνο της αστάθειας. Το να έχουμε σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση.

-Για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορίζεται με σαφήνεια από το νόμο, όπως και το χρονοδιάγραμμα. Απαιτείται ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις, δεν μπορεί να προσδιορισθεί το ύψος της αύξησης.

-Σκοπεύει η κυβέρνηση να στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία καθώς και εκπαιδευτές και τους S-300 στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η στήριξη στην Ουκρανία δεν μπορεί να είναι σε βάρος της άμυνας της χώρας, δεν θα σταλούν οι S-300. Τίποτα νέο για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία.