Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 16:25
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα : Πείτε αν θα καταργήσετε την ελληνογαλλική συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, για να το ξέρουν και οι Τούρκοι

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια". (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)





Κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα αν με βάση την κριτική που άσκησε στη συμφωνία, θα επιδιώξει την κατάργησή της.

«Είπατε ξεκάθαρα ότι η συμφωνία είναι κακή και όχι ότι έχει κάποια προβλήματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι η παρούσα συμφωνία στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της.

«Θα την καταγγείλετε; Απαντήστε ναι ή όχι. Πείτε. Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι που δεν χαίρονται με αυτή τη συμφωνία. Πείτε αν θα καταργήσετε αυτή τη συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο; Πείτε για να ξέρει και η φίλη Γαλλία και οι Έλληνες που θα προσέλθουν στις κάλπες το 2023 για να κρίνουν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την αλλαγή του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «αν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, τότε αυτό το δόγμα αυτό το αλλάζουμε» συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα απέτρεψε «οργανωμένη εισβολή από την Τουρκία στον Έβρο».

«Αν το δικό σας δόγμα ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing ναι αυτό το αλλάζουμε. Προφανώς και αλλάζουμε αυτό το δόγμα γιατί οι ΈΔ χρειάζονται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αν το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνέχεια στο όνομα διεθνούς δικαίου και να μην κάνουμε τίποτα τότε και αυτό το αλλάζουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ και συμπλήρωσε ότι «αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες τότε και αυτό το αλλάζουμε».

«Και αν το δόγμα ήταν να έχουμε υπουργό Άμυνας τον Καμμένο που κινούνταν μεταξύ του κιτς και της γελοιότητας και αυτό το αλλάζουμε και είμαι υπερήφανος για την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Κάντε τις συγκρίσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης καλύπτοντας πολιτικά τον κ. Παναγιωτόπουλο αναφορικά με τις αιχμές που είχε αφήσει ο κ. Τσίπρας για «σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις» στα εξοπλιστικά προγράμματα με αιχμή το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα από το Ισραήλ.

«Είπατε κ. Τσίπρα ότι έχω αγωνία. Έχω αγωνία όταν έχω την Τουρκία με casus beili που είναι τύποις σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. ναι έχω αγωνία. Εσείς δεν έχετε αγωνία;» ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία με τη Γαλλία ενισχύει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, εκφράζοντας και επιβεβαιώνει τη βούληση της Γαλλίας να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής.

«Η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με την μικρότητα και την μικροπολιτική προσέγγιση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πείτε μου μια συμφωνία που να κάνει ρητή αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις αιχμές ότι δεν διασφαλίζεται η συνδρομή της Γαλλίας στο κατεξοχήν πεδίο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από πλευράς Τουρκίας.

Η συμφωνία αναφέρεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Γνωρίζετε κ. Κατρούγκαλε και κ. Τσίπρα ότι η ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, παράγραφος 42 εδάφιο 7, έχει αδυναμίες γιατί δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το έθεσα αυτό το θέμα σε ανώτατο επίπεδο στο ΕΣ. Θα βάλουμε στο τραπέζι της επιλογές μας για την ευρωπαϊκή αυτονομία».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η παράγραφος 2 της συμφωνίας με τη Γαλλία είναι θετική για τη χώρα γιατί συμπράττουν δύο σύμμαχοι με ιστορικούς δεσμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «αντέχουμε να αγοράσουμε και τις Belharra και τα Rafale» θύμισε παλιότερη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο militaire όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι έχει κανένα πρόβλημα με την αγορά των Rafale και ότι αν είναι να πάρουμε Belharra τότε Rafale τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφάλιζε και μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

«Αυτό κάναμε εμείς. Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά δεν θα τον φτάναμε. Ευτυχώς για τη χώρα τον περάσαμε και εσείς είστε ο εκτεθειμένος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά το Σαχέλ ο πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες που απηύθυνε η αντιπολίτευση λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιχειρήσεις στην περιοχή, μία αμιγώς στρατιωτική και άλλη μία στην οποία συμμετέχουν χώρες όπως η Δανία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Νορβηγία, η Τσεχία κλπ όπου καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει υπογράψει με τη Γαλλία συμφωνία ωστόσο βοηθούν για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο όπως το μεταναστευτικό που απειλεί την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το άρθρο 18 της συμφωνίας για τη μορφή της συνεργασίας που θα έχουν Ελλάδα και Γαλλία λέγοντας ότι «η ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φερέτρων με ελληνική σημαία είναι ότι πιο άθλιο έχω ακούσει σ’ αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «τίποτα πιο αστείο από το να αναφέρεστε εσείς κ. Τσίπρα ότι το εθνικό είναι το αληθές. Καταλαβαίνετε την ειρωνεία όταν μιλάτε εσείς για αλήθεια. Έχετε κατοχυρώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού αυτό που λέει ο Σω ότι η τριμωρία του ψεύτη είναι ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «με ενόχλησε μια αποστροφή για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν τη βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, μια χώρα ισχυρή. Δεν είμαστε μικρή χώρα, δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμο και δεν θα φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος».