Την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με 90% ανακοίνωσε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί και έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν προσμετράτε την έκπτωση που δίνουν οι πάροχοι. Αν όμως έχει σημαντικά κέρδη, τότε αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την κυβέρνηση. Αρμόδιοι να το κρίνουν θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την φορολόγηση υπερκερδών γιατί δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα».
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή υπογράμμισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε ότι η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα, οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.
Σημείωσε μάλιστα πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα νομοθετήσει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών.
«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.
Υπογράμμισε δε, πως εκεί που θα εντοπιστούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες.
«Η υπέρβαση των προκλήσεων είναι μονόδρομος, η Ελλάδα εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Επισήμανε ακόμη ότι αυτό το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών να πολιορκούνται αλλά το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε» είπε.
Μονόδρομος η υπέρβαση των προκλήσεων
Ο πρωθυπουργούς σημείωσε ότι «η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».
«Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολίτικο αυταρχισμό, δεσποτισμό του παρελθόντος» σημείωσε και πρόσθεσε «Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατική ηγεμονία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».
Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών . «Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.
«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε πως η πόρτα μας είναι κλειστή στις προκλήσεις αλλά ανοιχτή στις συζητήσεις.
Δεν είμαι πρόθυμος να ρισκάρω την πορεία του τόπου
Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε λέγοντας. «Δεν είμαι πρόθυμος να ρισκάρω την πορεία του τόπου για να φανώ πρόσκαιρα αρεστός. Μόνο με την αλήθεια μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», είπε.
Για τις ανατιμήσεις
Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με τόλμη αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα της ακρίβειας.
Υπογράμμισε δε, ότι οι Έλληνες θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ ενώ όπως είπε 8 στους 10 θα δουν μειωμένο το φόρο για τα ακίνητά τους.
Σταθερός προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πιο ευάλωτων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα ποσά που πλήρωναν οι Έλληνες επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αυξάνεται η επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως από τον επόμενη μήνα αυξάνεται η επιδότηση στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, ενώ για τους επαγγελματίες όπως είπε, η ενίσχυση θα είναι διπλάσια.
Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατανέμονται ώστε να υπάρχουν εφεδρείες, υπογράμμισε στη συνέχεια.