«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρχουν συνέπειες
«Είναι εξίσου σαφές, όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20, ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».
Οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό
»Πολύ σημαντική αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».
Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στη Χάγη, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία
«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».
Αφιερώσαμε τρεις ώρες για το ζήτημα του κορωνοϊού
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην «ατζέντα» της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα αφιερώσαμε 3 ώρες για το ζήτημα του κορωνοϊού. Υπάρχει ανησυχία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Υπάρχει εντονότατη ανησυχία από όλους, πώς θα κρατήσουμε ανοικτές τις οικονομίες μας περιορίζοντας τον ιό και πώς θα έχουμε καλύτερη συνεργασία».
Και ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Ένα ζήτημα είναι τα εμβόλια, όπου η ΕΕ έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο. Υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Ένας από αυτούς αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο εργαλείο και δεν είναι άλλο από τα αξιόπιστα rapid τεστ. Είναι πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας. Να το χρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τα ταξίδια.
Συζητήσαμε στο τέλος και το ζήτημα του brexit. Είναι ζήτημα στην ημερησία διάταξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
«Υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή ανησυχία για το πρόβλημα, που είναι παγκόσμιο», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα έξαρση της πανδημίας με τον κορωνοϊό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι υπάρχει παραπάνω ανησυχία από το γεγονός ότι έρχεται το φθινόπωρο, ακολουθεί ο χειμώνας και κατ’ επέκταση δεν θα μπορούμε να είμαστε τόσο έξω όσο είμαστε το καλοκαίρι.
Επισήμανε ότι το γεγονός πως άλλες χώρες καταγράφουν χειρότερη εικόνα δεν σημαίνει ότι εμείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχούμε, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην έξαρση στην Αττική.
Υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις
«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αξιολογήσουμε πλήρως τα μέτρα που έχουμε πάρει», επισήμανε και αναγνώρισε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μία πραγματικότητα με την οποία ο κόσμος είναι κουρασμένος. «Υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», επανέλαβε.
Τόνισε επίσης ότι ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη η δυσαρέσκεια για τα μέσα μεταφοράς. «Παντού σε όλο τον κόσμο τις ώρες αιχμής στα μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις». Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και επανέλαβε πως υπάρχει σταθερά θέμα ατομικής αλλά και επαγγελματικής ευθύνης, με έμφαση την προστασία των ευπαθών ομάδων.
Δεν μπορούμε να έχουμε καθυστερήσεις ως προς τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης
«Υπάρχει ένα ζήτημα σημαντικό το οποίο θα μας απασχολήσει και στο επόμενο Συμβούλιο πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε τη διαφορετική ερμηνεία που υπάρχει ως προς το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτό που αποκαλείται κράτος δικαίου και ποιο θα είναι το πεδίο αναφοράς για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.
«Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να έχουμε καθυστερήσεις ως προς τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης» Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των χωρών Βίζενγκραντ, όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό και εκφράστηκε η εμπιστοσύνη τους στη γερμανική προεδρία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Οποιοσδήποτε μηχανισμός εκτόνωσης είναι ευπρόσδεκτος
«Είναι μία διαδικασία δρομολογημένη σε επίπεδο στρατιωτικών αρμοδίων. Οποιοσδήποτε μηχανισμός εκτόνωσης είναι ευπρόσδεκτος. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση υπήρξε ρητή αναφορά και δέσμευση από πλευρά Τουρκίας που αφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.
Πρώτα οι διερευνητικές και μετά μία πιθανή συνάντηση
Επισήμανε ωστόσο ότι δεν έχει προσδιοριστεί κάποια συνάντηση αλλά «θεωρώ λογικό αυτή τη στιγμή να εκκινήσουν οι διερευνητικές, να πάρουμε λίγο τη θερμοκρασία του κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις μας και στη συνέχεια να δούμε το χρονοδιάγραμμα των όποιων πολιτικών επαφών», απαντώντας σε ερώτημα για το αν έχει δρομολογηθεί συνάντηση ή επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και αν μια τέτοια επικοινωνία θα γίνει πριν ή μετά τις διερευνητικές επαφές.