Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 00:46
Αθλητικά

Μουντιάλ 2022: Ποιες ομάδες προκρίθηκαν, ποιες κινδυνεύουν, τα ματς θρίλερ






Με πλούσιο θέαμα, ανατροπές, μεγαλειώδεις νίκες και πολλά ματς-θρίλερ έκλεισε και η δεύτερη αγωνιστική στο Mουντιάλ 2022 του Κατάρ.

Μετά από τους 32 πρώτους αγώνες, μόνο τρεις ομάδες, η Γαλλία, η Βραζιλία και η Πορτογαλία, εξασφάλισαν ήδη την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση έχοντας στους δύο πρώτους αγώνες τους ισάριθμες νίκες και τώρα θα ενδιαφερθούν για την πρωτιά και μόνο στους ομίλους τους.

Κοντά στην πρόκριση θεωρείται ότι είναι η Ολλανδία, η Αγγλία, η Ισπανία, ενώ και η Γερμανία, έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει ότι θα περάσει στη φάση των «16», παρά το αρχικό σοκ με την ήττα της από την Ιαπωνία.

Αντιθέτως, από τις ομάδες που περιμέναμε πολλά σε αυτό το μουντιάλ, η Aργεντινή, το Βέλγιο, αλλά και η Ουρουγουάη είναι στην πιο δύσκολη θέση και πρέπει να μοχθήσουν πολύ στην τελευταία αγωνιστική για να προκριθούν.

Εκτός από το Κατάρ, που είναι η μοναδική ομάδα η οποία έχει αποκλειστεί και μαθηματικά μετά τις δύο ήττες του και θα αγωνιστεί στον τελευταίο αγώνα μόνο για το γόητρό του, όλες οι άλλες ομάδες χρειάζονται στην τρίτη αγωνιστική αποτέλεσμα, είτε για να μην μπλέξουν και βρεθούν εκτός, είτε για να κυνηγήσουν τις τελευταίες πιθανότητές τους να συνεχίσουν στη διοργάνωση. Ουσιαστικά δηλαδή, όλοι οι όμιλοι είναι «ανοιχτοί» και οι υπόλοιπες 28 ομάδες θα δώσουν σκληρή μάχη για να επιβιώσουν. Άλλες έχοντας ισχυρό αβαντάζ για την πρόκριση κι άλλες σαφώς πολύ λιγότερες πιθανότητες.

Αυτό σημαίνει ότι και τα 16 ματς της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων, που θα γίνουν από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, (δύο σε κάθε έναν από τους 8 ομίλους) θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα περισσότερα θα είναι σαν… τελικός για τις περισσότερες ομάδες. Άρα η αγωνία στο κόκκινο και οι επιθέσεις (για όσες ομάδες θέλουν μόνο νίκη) στο φουλ.

Τα δεδομένα για τις τελικές αναμετρήσεις στους ομίλους

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής, μόνο η κάτοχος του τίτλου Γαλλία, το πρώτο φαβορί της φετινής διοργάνωσης, η Βραζιλία, αλλά και η φιλόδοξη και γεμάτη ταλέντο τουλάχιστον μεσοεπιθετικά ομάδα του Φερνάντο Σάντος, η Πορτογαλία, έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκρισή τους στον επόμενο γύρο, αυτό των νοκ άουτ αγώνων. Εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα κατακτήσουν και την πρωτιά στους ομίλους τους.

Η Γαλλία παίζει με την Τυνησία, που δεν έχει πετύχει καν γκολ μέχρι τώρα και βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου. Ακόμα κι αν χάσουν τοι Τρικολόρ δύσκολα θα απολέσουν την πρωτιά, αφού μπορεί να τους φτάσει μόνο η Αυστραλία, την οποία έχουν νικήσει 4-1.

Η Βραζιλία θα αναμετρηθεί με το Καμερούν μία σκληροτράχηλη ομάδα, που θα παίζει το τελευταίο χαρτί για να προκριθεί.

Η Πορτογαλία έχει μπροστά της την Νότια Κορέα, που επίσης δεν έχει τίποτα να χάσει πλέον, ούσα τελευταία στον όμιλο και θα επιδιώξει πάση θυσία τη νίκη.

Απλά και στις δύο περιπτώσεις η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη. Επιπλέον εάν βγουν πρώτες η Βραζιλία και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μία μεταξύ τους σύγκρουση στην επόμενη φάση των «16», καθώς οι όμιλοί τους διασταυρώνονται και οι πρώτοι αναμετρώνται με τους δεύτερους. Άρα έχουν κίνητρο για τη νίκη δεν υπάρχει περιθώριο «χαλάρωσης».

Ουσιαστικά στον επόμενο γύρο θα είναι και η Ολλανδία, αφού της αρκεί μία ισοπαλία με το αδύναμο Κατάρ στον απογευματινό αγώνα. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση να προκριθεί ακόμα κι αν χάσει, εφόσον στον άλλο αγώνα (Ισημερινός- Σενεγάλη) νικήσει η ομάδα από την κεντρική Αμερική, ή η ομάδα από την Αφρική με δύο γκολ διαφορά. Και μόνο η σκέψη ότι μπορεί να χάσει η Ολλανδία από το Κατάρ, προκαλεί τα όρια της φαντασίας βέβαια. Σενεγάλη και Εκουαδόρ διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο με τους Νοτιοαμερικανούς να έχουν το προνόμιο να τους αρκεί και η ισοπαλία.

Με το ένα πόδι στον επόμενο γύρο είναι η Αγγλία, αρκεί να μην… συντριβεί από την Ουαλία σήμερα το βράδυ και ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει και νικητής στο παιχνίδι Ιράν – ΗΠΑ. Για να αποκλειστεί πρέπει να ηττηθεί με… 4 γκολ διαφορά από την παρέα του Γκάρεθ Μπέιλ, άρα οποιαδήποτε συζήτηση περί αποκλεισμού της είναι μάλλον θεωρητική. Στον όμιλο αυτό πάντως αναμένεται να είναι συγκλονιστικός ο αγώνας ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν – φορτισμένος ίσως και πολιτικά λόγω των (μη) σχέσεων των δύο χωρών. Το Ιράν προκρίνεται και με ισοπαλία, αρκεί να μην χάσει η Αγγλία από την Ουαλία. Οι ΗΠΑ που έχουν συγκροτημένο σύνολο, ταλέντο και δεν έχασαν ούτε από την Αγγλία, θα τα παίξουν όλα για όλα, καθώς με νίκη περνούν εκείνοι στην επόμενη φάση.

H Ισπανία, που θα μπορούσε να έχει προκριθεί ήδη εάν κρατούσε το προβάδισμά της στον αγώνα με τη Γερμανία, είναι σχεδόν με τα δύο πόδια στην επόμενη φάση. Μαθηματικά της αρκεί και μία ισοπαλία με την Ιαπωνία, την Πέμπτη, αλλά ακόμα και με ήττα, αρκεί να μην νικήσει η Κόστα Ρίκα τη… Γερμανία είναι στους «16» – τόσο απλά.

Ο χαμός αναμένεται να γίνει αύριο Τετάρτη στον όμιλο της Αργεντινής. Η παρέα του Μέσι θέλει νίκη επί της Πολωνία για να είναι σίγουρη, αλλά και η ομάδα του Λεβαντόφσκι θα νιώσει ασφαλής μόνο εάν έχει τουλάχιστον ισοπαλία. Διαφορετικά καραδοκεί η Σαουδική Αραβία, που αναμετράται με το Μεξικό, το οποίο επίσης με μία νίκη με διαφορά γκολ μπαίνουν στο παιχνίδι της πρόκρισης. Στον όμιλο αυτό είναι οι πιο λεπτές ισορροπίες και φυσικά η παρουσία του Μέσι φορτίζει τις αναμετρήσεις πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η Γερμανία πιθανότατα να τη… γλιτώσει μετά το κάζο της ήττας από την Ιαπωνία, καθώς με νίκη (και μόνο με νίκη όμως) επί της Κόστα Ρίκα (και εφόσον η Ισπανία κάνει το αναμενόμενο και κερδίσει την Ιαπωνία) θα προκριθεί. Οι Γερμανοί κινδυνεύουν να αποκλειστούν εάν οι… σαμουράι κερδίσουν, ή έστω πάρουν ισοπαλία και την ίδια ώρα εκείνοι κερδίσουν μόνο με ένα γκολ διαφορά την Κόστα Ρίκα.

Μεγάλη μάχη θα γίνει αύριο και ανάμεσα σε Δανία και Αυστραλία, καθώς η πρώτη έχει ελπίδες μόνο με νίκη, ενώ τα καγκουρό παίζουν και για την ισοπαλία, που τους δίνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση – το οποίο σε αυτή την περίπτωση θα το χάσουν μόνο αν οι Γάλλοι ηττηθούν από την Τυνησία, οπότε θα περάσει η ομάδα από τη Βόρεια Αφρική στους «16».

Το Βέλγιο είναι αυτό που κινδυνεύει να μείνει εκτός επόμενος φάσης, κάτι που θα αποτελέσει ενδεχομένως και τη μεγαλύτερη έκπληξη στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με την Αργεντινή. Η χαρισματική ομάδα από τις Κάτω Χώρες αναμετράται με την Κροατία, που είναι ένα βαθμό μπροστά και βολεύεται και με την ισοπαλία. Ωστόσο υπάρχει το Μαρόκο, που ισοβαθμεί με την Κροατία, διαθέτει ισχυρή ομάδα και απειλεί να πετάξει μία από τις δύο πιο ταλαντούχες ευρωπαϊκές ομάδες με αποκλεισμό, αλλά ακόμα και να κερδίσει την πρωτιά, αποφεύγοντας στον επόμενο γύρο την Ισπανία (πιθανότατα).

Ελβετία και Σερβία, με την πρώτη να βολεύεται και με την ισοπαλία, θα διεκδικήσουν στον μεταξύ τους αγώνα την Παρασκευή, τη δεύτερη θέση στον όμιλο της Βραζιλίας. Και καταλαβαίνει κανείς τι ματς φωτιά μπορεί να γίνει.

Τέλος στον όγδοο όμιλο Γκάνα και Ουρουγουάη θα διεκδικήσουν στον μεταξύ τους αγώνα την Παρασκευή τη δεύτερη θέση, πίσω από την Πορτογαλία. Η Γκάνα έχει την πολυτέλεια να της είναι αρκετή και η ισοπαλία, ενώ με νίκη και εφόσον η Νότια Κορέα νικήσει την ομάδα του Σάντος ελπίζει και στην πρωτιά. Απίθανο σενάριο βέβαια.

Γκολ, επιθέσεις και άμυνες

Συνολικά στις δύο πρώτες αγωνιστικές και σε 32 ματς επιτεύχθηκαν ως τώρα 81 γκολ (2,53 ανά αγώνα), με τα 41 από αυτά να έχουν σημειωθεί στη πρώτη αγωνιστική ημέρα και τα υπόλοιπα 40 στους δεύτερους αγώνες των ομάδων.

Μέχρι τώρα δεν έχουν πετύχει γκολ μόνο το Μεξικό, η Τυνησία και η Ουρουγουάη, ενώ την καλύτερη επίθεση έχει η Ισπανία (8), με τις Αγγλία, Γαλλία να ακολουθούν με 6, ενώ η Γκάνα και η Πορτογαλία έχουν πετύχει από 5, το Ιράν και η Κροατία από 4 γκολ.

Την καλύτερη άμυνα έχουν, με μηδέν παθητικό, η Βραζιλία, η Πολωνία, το Μαρόκο. Μόλις ένα γκολ έχουν δεχθεί, η Ολλανδία, το Εκουαδόρ, η Ισπανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Τυνησία, η Κροατία.

Τις χειρότερες αμυντικές γραμμές έχουν η Κόστα Ρίκα, που δέχθηκε ως τώρα 7 γκολ, το Ιράν με 6, το Κατάρ, ο Καναδάς, η Γκάνα και η Σερβία με 5, η Αυστραλία και το Καμερούν με 4.

Μετά από δύο αγώνες, μόνο δύο ομάδες δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν βαθμό και μετρούν μόνο ήττες: Το Κατάρ και ο Καναδάς.

Τα κριτήρια για την τελική κατάταξη ομάδων που ισοβαθμούν είναι κατά σειρά τα εξής:

1. Καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλους τους αγώνες.

2. Καλύτερη επίθεση σε όλους τους αγώνες.

3. Το ή τα (εφόσον υπάρχει τριπλή ή και τετραπλή ισοβαθμία) μεταξύ τους αποτελέσματα.

4. Καλύτερη διαφορά τερμάτων στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (εφόσον υπάρχει τριπλή ή και τετραπλή ισοβαθμία).

5. Καλύτερη επίθεση στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (εφόσον υπάρχει τριπλή ή και τετραπλή ισοβαθμία).

6. Πόντοι fair play σε όλους τους αγώνες (-1 η κίτρινη κάρτα, -3 η αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες, -4 η απευθείας κόκκινη κάρτα, -5 αποβολή με κίτρινη και κόκκινη κάρτα)

7. Κλήρωση

**Σημειωτέον ότι και οι δύο αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής κάθε ομίλου, θα γίνονται ως είθισται την ίδια ώρα, για προφανείς λόγους. Το πρώτο σετ αγώνων θα γίνεται στις 5 το απόγευμα και το άλλο στις 9 το βράδυ.

Το βαθμολογικό πανόραμα ανά όμιλο

GROUP A ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 4 3 – 1
ΕΚΟΥΑΔΟΡ 4 3 – 1
ΣΕΝΕΓΑΛΗ 3 3 – 3
ΚΑΤΑΡ 0 1 – 5

29/11, 17:00
ΕΚΟΥΑΔΟΡ – ΣΕΝΕΓΑΛΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΚΑΤΑΡ

GROUP B ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

ΑΓΓΛΙΑ 4 6 – 2
ΙΡΑΝ 3 4 – 6
ΗΠΑ 2 1 – 1
ΟΥΑΛΙΑ 1 1 -3

29/11, 21:00
ΙΡΑΝ-ΗΠΑ
ΟΥΑΛΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ

GROUP C ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

ΠΟΛΩΝΙΑ 4 2 – 0
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 3 3 – 2
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 3 2 – 3
ΜΕΞΙΚΟ 1 0 – 2

30/11, 21:00
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ
ΠΟΛΩΝΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

GROUP D ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

ΓΑΛΛΙΑ 6 6 – 2
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 3 2 – 4
ΔΑΝΙΑ 1 1 – 2
ΤΥΝΗΣΙΑ 1 0 – 1

30/11, 17:00
ΤΥΝΗΣΙΑ- ΓΑΛΛΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΔΑΝΙΑ

GROUP E ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

ΙΣΠΑΝΙΑ 4 8 – 1
ΙΑΠΩΝΙΑ 3 2 – 2
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ 3 1 – 7
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1 2 – 3

1/12, 21:00
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΙΑΠΩΝΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ

GROUP F ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

ΚΡΟΑΤΙΑ 4 4 – 1
ΜΑΡΟΚΟ 4 2 – 0
ΒΕΛΓΙΟ 3 1 – 2
ΚΑΝΑΔΑΣ 0 1 – 5

1/12, 17:00

ΚΑΝΑΔΑΣ – ΜΑΡΟΚΟ
ΚΡΟΑΤΙΑ – ΒΕΛΓΙΟ

GROUP G ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 6 3 – 0
ΕΛΒΕΤΙΑ 3 1 – 1
ΚΑΜΕΡΟΥΝ 1 3 – 4
ΣΕΡΒΙΑ 1 3 – 5

2/12, 21:00
ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ

GROUP H ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 6 5 – 2
ΓΚΑΝΑ 3 5 – 5
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 1 2 – 3
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 1 0 – 2

2/12, 17:00
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΓΚΑΝΑ – ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ