Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025 03:22
ΜαγνησίαΤοπικά

Μωβ μέδουσες σε Παγασητικό και Αιγαίο: Χάρτης με τις παραλίες που εντοπίστηκαν – Τι να προσέξετε






«Παρέα» με τις μωβ μέδουσες θα περάσουμε και το φετινό καλοκαίρι σε πολλές ελληνικές παραλίες. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα οι περισσότερες μωβ μέδουσες έχουν θεαθεί στον Παγασητικό Κόλπο, επομένως οι κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν το τοξικό και επώδυνο τσίμπημα της μέδουσας «Pelagia noctiluca».

Πού έχουν εντοπιστεί μωβ μέδουσες

Να αποφύγουμε στα σίγουρα τις μωβ μέδουσες δεν μπορούμε, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες συνάντησης μαζί τους με τη βοήθεια του διαδραστικού χάρτη του οργανισμού «iNaturalist».

Μέσω σχετικών αναρτήσεων, τα μέλη του οργανισμού ενημερώνουν για τα… ραντεβού που είχαν με μωβ, αλλά και τα υπόλοιπα είδη μεδουσών, σε διάφορες ακτές της Ελλάδας και έτσι είναι δυνατή η χαρτογράφηση των «κόκκινων» περιοχών.

Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχει θεαθεί κάποια μέδουσα σε μια συγκεκριμένη παραλία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει. Αντίστοιχα, και η συνάντηση με μια μέδουσα σε κάποια άλλη ακτή δεν προϋποθέτει ότι θα βρεθείτε κι εσείς αντιμέτωποι με αυτή.

Οι παραλίες που εθεάθησαν

Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Μαγνησίας όπου εθεάθησαν μωβ μέδουσες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:

Αλυκές

Πλάκες

Άγιος Μηνάς Λεχωνίων

Λεφόκαστρο

πριν την παραλία της Αφήσσου

Άγιος Σώστης

Χόρτο

Μηλίνα

Μαραθιάς

Κατηγιώγης

Μορτιάς

Μυλοπόταμος

Σούρπη

Πτελεός

Σκόπελος

Δυτικό τμήμα Σκιάθου

Αλόννησος

Κυρά Παναγιά

tsoyxtres

Πως αντιμετωπίζουμε ένα τσίμπημα

Καθημερινές είναι οι οδηγίες των ιατρών για το πώς πρέπει να ξέρουν οι λουόμενοι να αντιμετωπίσουν ένα τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας, το οποίο χαρακτηρίζεται κατά βάση επώδυνο.

Ειδική αναφορά βέβαια κάνουν οι ειδικοί στην περιποίηση του τσιμπήματος σε ένα παιδί το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που παίζουν ανέμελα στη θάλασσα.

Ο Γεώργιος Ζαραφωνίτης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, μίλώντας για το θέμα έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος.

«Με το που θα βγει ο λουόμενος έξω πρέπει να δουμε αν έχει κολλημένα πλοκάμια πάνω του και να τα απομακρύνουμε με θαλασσινό νερό. Τοπικά θα πρέπει να τοποθετηθεί πάγος χωρίς τρίψιμο ή παγωμένος αναψυκτικό τυλιγμένο με ένα πανί. Θα μπορούσε να βοηθήσει μια κρέμα κορτιζονούχα ή αντισταμινική, ενώ αυτό που έχουμε δει ότι βοηθάει τοπικά είναι ένα διάλλειμα μαγειρικής σόδας ανακατεμένη με θαλασσινό νερό. Οι παλιές μέθοδοι με ξίδι και αμμωνία δεν βοηθούν» εξηγεί ο κ. Ζαραφωνίτης και σημειώνει ότι εάν τυχόν εμφανιστούν δύσπνοια, χαμηλή πίεση, εμετός, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού.

Όσον αφορά στα παιδιά, τόνισε ότι η ευαισθητοποίησή τους ως προς το ενδεχόμενο αναφυλαξίας είναι μικρότερη, ιδιαίτερα για παιδιά τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν έρθει σε επαφή με μέδουσα.

«Στα παιδιά όμως είναι αυξημένη η τοξική επίδραση και έτσι θα έχουν περισσότερο πόνο που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυξημένη θα είναι επίσης η ερυθρότητα ή το οίδημα. Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει ακόμα και έξι μήνες» κατέληξε ο γιατρός.