Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024 17:51
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Νέα Αριστερά»: Πώς κατέληξαν στο όνομα οι «11» – Όλο το παρασκήνιο από την εκδήλωση στο Σεράφειο και τo μήνυμα Τσίπρα

Η ανθρωπογεωγραφία της αίθουσας στο Σεράφειο ήταν κάτι από τον παλιό Συνασπισμό, από τη νέα γενιά των 40άρηδων που σήμερα είναι βουλευτές και συμμετείχαν στις κυβερνήσεις Τσίπρα, αλλά και στελέχη από τη μακρά πορεία της Ανανεωτικής Αριστεράς της Μεταπολίτευσης. Στο πολιτικό περιεχόμενο των πρώτων εκφωνήσεων αναζητούνται στόχοι και κατευθύνσεις.

Στο παρασκήνιο σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», λίγο πριν αρχίσουν οι ομιλίες παλιοί σύντροφοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλον χαμογελώντας «εσείς είστε του γαμπρού ή της νύφης;»Τα χαμόγελα και οι χειραψίες δεν έλειπαν– κάποιοι πιο αισιόδοξοι και κάποιοι λιγότερο, όμως σε καμία περίπτωση το βήμα δεν σχολιαζόταν ως αχρείαστο, ως περιττό. Και φάνηκε στα σημεία των ομιλιών που χειροκροτήθηκαν περισσότερο: η «νέα αρχή για τη συνείδησή μας» και το ευχαριστώ «σε όσους πιστέψατε σε εμάς πριν από εμάς» της Έφης Αχτσιόγλου, το αίτημα για «ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη Αριστερά, την Αριστερά της ευθύνης και της ελπίδας» για την οποία μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης. Αυτά είναι άλλωστε και τα «συστατικά» του νέου ονόματος, «Νέα Αριστερά».

Την Κεντρική Ομιλία έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης που σε αποστροφές του λόγου του ήταν εμφανή τα μηνύματα που ήθελε να στείλει στην κυβέρνηση αλλά και στην Κουμουνδούρου. «Μην περιμένετε να απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε» είπε ο Χαρίτσης τονίζοντας μερικές από τις τομές των κυβερνήσεων στις οποίες και εκείνοι συμμετείχαν.

Η αναφορά στη «διαλυτική πορεία» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη «βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023» ήταν τα σημεία που ένωναν τη διαπίστωση της κρίσης από τους 11 με την ανάγκη για νέο φορέα. Και κάπου εδώ ήλθαν τα βέλη στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «που επενδύει αλλού» όπως είπε ο Χαρίτσης: «στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις».

Η Έφη Αχτσιόγλου,  τόνισε πως «κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και την ζωή μας αλλά και την συνείδησή μας». Το πρώτο βήμα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε και αναφερόμενη στον Αλέξη Χαρίτση έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με πολιτική συγκρότηση, πολιτικό ύφος και ήθος, «που μας κάνουν περήφανους που είναι μπροστά μας». Εξήγησε ότι στόχος είναι «να κινητοποιήσουμε τους αριστερούς πολίτες. Αυτή την συνάντηση θέλουμε για να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία» και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε».

Από την πλευρά του, ο  Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «σήμερα ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν γιατί έχουμε πολύτιμη εμπειρία από μικρούς και μεγάλους αγώνες». «Πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Πιστεύουμε βαθιά ότι υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής. «Να δείξουμε στην πράξη ότι η πολιτική μπορεί να γίνει αλλιώς», τόνισε και πρόσθεσε: «ξεκινάμε με ελπίδα και ευθύνη, με χαρά και περηφάνια».

Στη συνέχεια, και πριν από τον Αλέξη Χαρίτση, τον λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για μία «καινούργια αρχή» που δεν αποτελεί παρθενογένεση. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, χωρίς αυτομαστίγωμα, τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν μάχες «κατά του Μητσοτάκη και της δεξιάς». «Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική, δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί», σημείωσε.

Η συνέντευξη Κασσελάκη

Την ίδια ώρα που γινόταν η εκδήλωση στο «Σεράφειο», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έδινε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. «Είμαι προσηλωμένος να ενώσω τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που αυτή την στιγμή αισθάνεται αγχωμένος με ένα κόμμα που θα είναι ευρύ και αξιοκρατικό» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης  και συνέχισε:

“Το βασικό είναι να παραμείνω Στέφανος για τον κόσμο γιατί εκλέχτηκα για να σπάσω αυγά”, είπε ακόμη ο κ. Κασσελάκης και σημείωσε ότι “έχω αναλογιστεί το τι μεσολάβησε και οδήγησε στην διάσπαση. Ο γέγονε γέγονε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών, ένα κόμμα που να είναι ανοικτό και αξιοκρατικό. Τα όργανα θα υπάρχουν και θα παράγουν πολιτική, αλλά οι οργανώσεις των μελών θα πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα κόμμα που τους αφουγκράζεται».

Για τις αποχωρήσεις

Σε ερώτηση για τις αποχωρήσεις είπε: “Υπάρχουν αποχωρήσεις υπάρχουν και εισροές και ο τόπος έχει ανάγκη από ένα κόμμα που θα είναι ανεξάρτητο και χωρίς χρέη στις τράπεζες. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο μέλλον θα το δείτε στην πράξη”.

Για την δήλωση Χαρίτση ότι “η αποχώρηση ήταν μονόδρομος” είπε ότι “την συνείδησή μου την έχω καθαρή, προσπάθησα να είμαι ενωτικός από την πρώτη μέρα. Οι ελπίδες και οι αγωνίες του προοδευτικού κόσμου θα εκφραστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ”. Για τα οικονομικά του κόμματος και τι παρέλαβε είπε ότι “είναι εσωτερικά ζητήματα, θα νοικοκυρέψουμε το κόμμα. Τα οικονομικά του κόμματος είναι καλύτερα από της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”.

Για τις δημοσκοπήσεις είπε: “Περάσαμε μία διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο χαμηλότερο σημείο, οι δημοσκοπήσεις το αντικατοπτρίζουν, έχουμε σχέδιο για την ανασυγκρότηση, θα το διαπιστώσει ο κόσμος”.

Η ανάρτηση Τσίπρα από την Ρώμη

Την ημέρα που στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται επισήμως, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας είναι στην Ρώμη, συζητώντας για τις  διεθνείς εξελίξεις, τους πολέμους  σε Ουκρανία και Γάζα, αλλά και τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη με αιχμή την άνοδο της ακροδεξιάς. Ο κ. Τσίπρας  είχε συναντήσεις  με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε, στο  περιθώριο της Συνεδρίασης της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα social media.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την παρουσία μου στη Ρώμη για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχα την ευκαιρία να συναντήσω δύο συναδέλφους και καλούς φίλους.
Τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ενρίκο Λέτα άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ την περίοδο 2013-2014 και ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που άνοιξε για μένα τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου του Παλάτσο Κίτζι το 2014, παρόλο που τότε δεν ήμουν ακόμη ομόλογός του.

Αργότερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά όταν ανέλαβε επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο Τζουζέπε Κόντε ανέλαβε ΠΘ στη κυβέρνηση συνεργασίας των 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών.

Η συνεργασία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, ήταν στενή. Σήμερα παραμένει επικεφαλής των 5 Αστέρων.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους δύο για τις διεθνείς εξελίξεις, την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη συνεργασία της με τη κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές.

Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».