Στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου μεταφέρθηκε το Τμήμα Αιμοδοσίας τα πρωινά – Εκτακτη αιμοδοσία από την κινητή μονάδα στο λιμάνι Βόλου
Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνονται την περίοδο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, εξαιτίας της μείωσης της καθιερωμένης προσφοράς αίματος.
Ιδιαίτερα φέτος, σύμφωνα με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, λόγω των κλυδωνισμών που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπήρξε μικρότερη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στο τμήμα, με αποτέλεσμα τα αποθέματα αίματος να μειωθούν σημαντικά και να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα σε περιστατικά, όπως χειρουργικά, παθολογικά, παιδιατρικά, αλλά και στα πολυμεταγγιζόμενα περιστατικά.
Για τους λόγους αυτούς, το Τμήμα Αιμοδοσίας καλεί νέους και παλαιούς εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δύσκολης αυτής περιόδου και να συμβάλλουν στην εθελοντική αιμοδοσία που γίνεται επί τόπου στο Τμήμα. Ακόμη την ερχόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται έκτακτη αιμοδοσία από την κινητή μονάδα του Αχιλλοπουλείου που θα βρίσκεται στο λιμάνι από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 μεσημέρι.
Σημειώνεται πως η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Βόλου για να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των αιμοδοτών από τα μέσα Νοεμβρίου έχει μεταφέρει την πρωινή της λειτουργία σε νέο σταθερό χώρο εκτός νοσοκομείου. Οι αιμοληψίες πλέον γίνονται στο ΚΑΠΗ του Αγ. Βασιλείου (Τριανταφυλλίδη 74 – Ασυλο) καθημερινά 09:00 – 13:30.
Οι απογευματινές αιμοληψίες και οι αιμοληψίες του Σαββάτου γίνονται στον χώρο του νοσοκομείου.
Αν κάποιος αιμοδότης εμφανίσει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (συνάχι, βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, διάρροια) μπορεί να αιμοδοτήσει 20 μέρες μετά την αποθεραπεία του, ενώ αν έχει έρθει σε επαφή με θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα και είναι αρνητικός και ασυμπτωματικός μπορεί να αιμοδοτήσει 15 μέρες μετά την επαφή.
Αν έχει θετικό Rapid test ή μοριακό test (PCR) και είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να αιμοδοτήσει είκοσι μέρες μετά, ενώ αν κάποιος νόσησε από COVID-19 μπορεί να αιμοδοτήσει έναν μήνα μετά την αποθεραπεία του.
«Μην αφήσετε τον φόβο να υπερνικήσει την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό σας» σημειώνει με ανάρτησή του το Τμήμα στα social media και διαβεβαιώνει τους αιμοδότες για την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας σε όλες τις διαδικασίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τη μετακίνησή τους προκειμένου να δώσουν αίμα μέσω του 13033 μπορούν να στείλουν SMS με κωδικό 1 ενώ στην έντυπη δήλωση σημειώνουν το B1.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορούν επίσης να καλούν στα τηλέφωνα 2421351131, 2421351740 και 2421050001.