Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 13:47
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

Νέα έκθεση του ΠΟΥ για την πανδημία: Στα 15 εκατ. ο πραγματικός αριθμός των νεκρών






Σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τις επίσημες καταγραφές – Πιο ευάλωτοι οι άντρες από τις γυναίκες – Ποιες χώρες έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις συνέπειες της πανδημίας στην ανθρωπότητα και ειδικότερα για τον πραγματικό αριθμό των θανάτων, στη διάρκεια των δύο χρόνων που άλλαξε ο κόσμος.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 σε όλον τον πλανήτη, ανέρχεται σε πάνω από 15 εκατομμύρια, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι από τα 5,4 εκατ. που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται επισήμως.

Μόνο στην Ινδία, υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει 4,7 εκατ. άνθρωποι εξαιτίας της πανδημίας, ενώ καθημερινά προστίθενται νέες αιτίες, που συνδέονται άμεσα με τον κορωνοϊό και έχουν προκαλέσει τον θάνατο.

Ο ιός είναι πιο φονικός για τους άντρες, στους οποίους αντιστοιχεί το 57% των θανάτων, έναντι 43% που αντιστοιχεί στις γυναίκες.

Ο αριθμός των θανάτων φαίνεται πως σχετίζεται και με το επίπεδο διαβίωσης και παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς η πλειοψηφία των θανάτων έχει καταγραφεί σε χώρες «φτωχές», με προβληματικά συστήματα Υγείας.


«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των πραγματικών θανάτων και τον αριθμό των θανάτων που εκτιμάται ότι θα είχαν επέλθει εάν απουσίαζε η πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα περιλαμβάνει επίσης τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την νόσο και εκείνους που συνδέονται εμμέσως με την Covid και οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας επί των συστημάτων υγείας και τις γενικές κοινωνικές συνθήκες.


Οι έμμεσες αιτίες θανάτου που συνδέονται με την Covid μπορεί να οφείλονται στην υπερφόρτωση των δομών υγείας (όταν για παράδειγμα προκαλούνται καθυστερήσεις σε εγχειρήσεις ή σε συνεδρίες χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς).

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 15% της υπερβάλλουσας θνητότητας, έναντι 28% για τις χώρες υψηλού/μεσαίου εισοδήματος και 53% για τις χώρες μεσαίου/χαμηλού εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 4%.

Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες -57% άνδρες και 43% γυναίκες- και υψηλότερος στην ομάδα των ηλικιωμένων.

«Η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνητότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των συνεπειών της πανδημίας», εξήγησε η Σαμίρα Ασμά, επιφορτισμένη με το θέμα στον ΠΟΥ.

Η ύπαρξη πιο αξιόπιστων στοιχείων θα επιτρέψει στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προετοιμάσουν το έδαφος για να περιορίσουν τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων.

«Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν με την βοήθεια μίας στέρεης μεθοδολογίας και μίας απολύτως διαφανούς προσέγγισης», εξήγησε.

Πηγή: skai.gr