Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 16:57
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τη δολοφονία Κατσούρη – Λεπτό προς λεπτό οι τελευταίες κινήσεις του






«Με ξύλα, καδρόνια και ρόπαλα πήγατε να παρακολουθήσετε την προπόνηση;». Αυτή την ερώτηση έκαναν οι ανακριτές στους κατηγορουμένους που απολογήθηκαν ενώπιόν τους για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της 7ης Αυγούστου, τα οποία είχαν ως συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη.

Είχε προηγηθεί ο ισχυρισμός των Κροατών χούλιγκαν πως πήγαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της αγαπημένης τους ομάδας Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ξαφνικά δέχθηκαν επίθεση. Παράλληλα, δήλωσαν άγνοια για τα «πολεμοφόδια» που εντοπίστηκαν και περιγράφονται αναλυτικά στα κατηγορητήριά τους.

Η «R» παρουσιάζει στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της τραγικής υπόθεσης. Σε αυτήν, από την ανάλυση του οπτικού υλικού, έχουν καταγραφεί λεπτό προς λεπτό οι κινήσεις του 29χρονου θύματος πριν αφήσει την τελευταία του πνοή:

23:08:01 Οπαδοί της ΑΕΚ, μεταξύ των οποίων και το θύμα, επιστρέφουν προς το σημείο εκκίνησής τους μπροστά από το γήπεδο. Καταδιώκονται από αντίπαλους οπαδούς και το θύμα δέχεται χτύπημα από έναν εξ αυτών.

23:08:07 Εμφαίνεται ο 29χρονος να κινείται τραυματισμένος έμπροσθεν περιπτέρου.

23:08:14 Βρίσκεται στην πόρτα του περιπτέρου σκυμμένος, όπου και παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στην προσπάθειά του να κρυφτεί.

23:15:29 Ευρισκόμενος πλέον ξαπλωμένος στην πόρτα του περιπτέρου, με εμφανή ροή αίματος στα πόδια του, άγνωστο άτομο προσπαθεί να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

23:18:27 Το άγνωστο άτομο τον βοηθά να σηκωθεί.

23:18:54 Το άγνωστο άτομο προσπαθεί να τον συγκρατήσει όρθιο, επειδή εκείνος δεν μπορεί να ισορροπήσει, καθώς έχει ακατάσχετη αιμορραγία.

23:21:25 Το θύμα πλέον είναι ξαπλωμένο επί του εδάφους, μπροστά από το περίπτερο και άγνωστα άτομα προσπαθούν να το βοηθήσουν.

23:32:54 Ο 29χρονος παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο.

Παρά το «πλούσιο» οπτικό υλικό, οι Αρχές μέχρις στιγμής δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ποιος ήταν αυτός που μαχαίρωσε θανάσιμα τον Μιχάλη. Σε όλους τους συλληφθέντες έχουν αποδοθεί οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, αλλά και της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκαν ακόμη τρία άτομα που, όπως προκύπτει, δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Όπως σημειώνει στην «R» ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, που εκπροσωπεί τον κατηγορούμενο Έλληνα επιχειρηματία που συνελήφθη μαζί με τους Κροάτες, ίσως ο δράστης ή οι δράστες να μην αποκαλυφθούν ποτέ. «Δεν θέλω να γίνω προάγγελος κακών ειδήσεων, όμως, σύμφωνα με την έως τώρα εξέλιξη της δικογραφίας και μετά την ολοκλήρωση σειράς ανακριτικών πράξεων, θεωρώ σχεδόν αδύνατο να ανευρεθεί ποιος αφαίρεσε τη ζωή του αείμνηστου Μιχάλη.

Μέχρι τώρα, ούτε βίντεο από κάμερες ασφαλείας έχουν αποτυπώσει τη σκηνή της ανθρωποκτονίας ούτε μαρτυρικές καταθέσεις υπάρχουν. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ακόμη και φίλοι του Μιχάλη, που ήταν μαζί του συνεχώς, δεν δίνουν καμιά πληροφορία, είτε γιατί δεν γνωρίζουν είτε γιατί φοβούνται μην τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια».

Ο Αλ. Κούγιας διευκρινίζει πως η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Αλκη Καμπανού, την οποία χειρίστηκε ως δικηγόρος της οικογένειάς του, προς υποστήριξη της κατηγορίας αφού, όπως λέει, «εκεί, οι αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη έδρασαν αστραπιαία και λίγη ώρα μετά το έγκλημα είχαν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, από όπου προέκυψαν αρχικώς τα αυτοκίνητα που επέβαιναν οι δράστες και το πώς κινήθηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν και μετά το έγκλημα.

Είχαν επίσης και τις μαρτυρικές καταθέσεις των τεσσάρων φίλων του Αλκη που επέζησαν και έτσι, συνδυάζοντας αυτά τα δύο αποδεικτικά στοιχεία, μέσα σε λίγες ώρες είχαν συλλάβει κάποιους από τους δράστες και σε λίγες ημέρες τους υπόλοιπους».

Οι παίκτες χόκεϊ

Στον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών δεν βοήθησαν ούτε και οι απολογίες των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων είναι και δύο γνωστοί αθλητές, παίκτες στην εθνική ομάδα χόκεϊ της Κροατίας. Ενώπιον των ανακριτών αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ σχεδόν όλοι οι Κροάτες είπαν ότι ήρθαν στην Ελλάδα για τον αγώνα ΠΑΟ – Μαρσέιγ.

Υποστήριξαν, δε, ότι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας βρέθηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν την προπόνηση της ομάδας που υποστηρίζουν, της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, θέλοντας να εμψυχώσουν τους παίκτες και να τους ευχηθούν καλή επιτυχία στο παιχνίδι που θα έδιναν την επομένη με την ΑΕΚ. Ισχυρίστηκαν πως, όταν έφτασαν κοντά στο γήπεδο, δέχτηκαν επίθεση και πως αυτοί δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στα επεισόδια ούτε κρατούσαν μαχαίρι, ούτε είδαν και κάποιον άλλον να κρατά μαχαίρι.

Ο ένας, μάλιστα, από τους παίκτες της Εθνικής χόκεϊ της Κροατίας, ο 23χρονος Λέο Σελιτάι, είναι ένα από τα αστέρια του αθλήματος στη χώρα του και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί ακόμα και στο πρωτάθλημα χόκεϊ των ΗΠΑ. Ο Σελιτάι καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό του από την Αστυνομία. «Αρνούμαι την κατηγορία. Ήρθαμε να υποστηρίξουμε την ομάδα μας πριν από το σημαντικό αγώνα. Όταν φτάσαμε στο γήπεδο, μια ομάδα μάς επιτέθηκε. Άρχισε να καίγεται ο τόπος, άκουγα φωνές, φοβήθηκα και κρύφτηκα στο πλάι, σε κάτι θάμνους. Όταν πέρασε όλη αυτή η φασαρία, πήγα στο ξενοδοχείο… Την επόμενη ημέρα ήρθε η Αστυνομία στο ξενοδοχείο και με συνέλαβε.

Ήταν 5, 6, 7 αστυνομικοί που με έδειραν. Με χτυπούσαν ακόμα και στο αυτοκίνητο. Δεν ξέρω ποιοι μας επιτέθηκαν, γιατί μόλις έριξαν τη μολότοφ και ξέσπασε η φωτιά, εγώ μετακινήθηκα και δεν ξέρω ούτε ποιος ούτε γιατί. Και εγώ ο ίδιος είμαι αθλητής, παίζω χόκεϊ στην εθνική ομάδα της Κροατίας και έχω και εγώ τους δικούς μου οπαδούς και δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να εκτεθώ», φέρεται να έχει τονίσει στην απολογία του.

Όσον αφορά τον δεύτερο κατηγορούμενο αθλητή του χόκεϊ, ο οποίος ασκεί και το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, αυτός ήταν ανάμεσα στους Κροάτες που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα. Εκείνος, ισχυρίστηκε πως ήρθε στην Ελλάδα μαζί με έναν ακόμη φίλο του μόνο για τουρισμό.

«Δεν νιώθω ένοχος για καμία από τις κατηγορίες… Δεν ήμουν παρών στα επεισόδια. Ο σκοπός της επίσκεψής μου στη χώρα ήταν για τουρισμό. Ηρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δεν έχω καμία σχέση με τα γεγονότα… Δεν είχαμε ακριβές σχέδιο της διαμονής μας στην Ελλάδα, θα μέναμε μερικές ημέρες στην Αθήνα και θα πηγαίναμε και σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας. Έτσι ταξιδεύω εγώ. Έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη στον κόσμο και ποτέ δεν έχω ακριβές σχέδιο…

Επειδή στις 14 Αυγούστου ξεκινάω ένα μεγάλο project με την εταιρεία στην οποία εργάζομαι, όπου είμαι ο κύριος πολιτικός μηχανικός, και επειδή άκουσα για τα γεγονότα και έβλεπα ότι δεν είναι ασφαλές να είσαι Κροάτης εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα, αποφάσισα να φύγω, να πάω στην Ιταλία.

Δεν φοβήθηκα από τις συλλήψεις, απλώς έβλεπα ότι υπήρχε αυτή η πολεμική κατάσταση, είπα να φύγω, γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει. Επειδή ενημερώθηκα από τα media ότι δεν είναι ασφαλές να είσαι Κροάτης στην Ελλάδα και ενημερώθηκα ότι δεν είναι καθόλου φιλικό το κλίμα. Δεν έκρυβα τίποτα, απλώς ήθελα να συνεχίσω με την ησυχία μου την άδειά μου, τις διακοπές μου.

Στην Ηγουμενίτσα φτάσαμε με λεωφορείο… Ήρθα αποκλειστικά για τουρισμό στην Ελλάδα, έχω τελειώσει δύο πανεπιστήμια εκ των οποίων το ένα ήταν στη Δανία, έχω αρραβωνιαστικιά, με περιμένει μεγάλο project στην Κροατία… Στην Ηγουμενίτσα ήταν πολύ δύσκολη η επικοινωνία μας με τους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν πολύ άγριοι και μου επέβαλαν τις απαντήσεις… Με το ποδόσφαιρο δεν ασχολούμαι, είμαι στην εθνική ομάδα χόκεϊ της Κροατίας. Επειδή είμαι και ο ίδιος αθλητής, μου αρέσουν όλα τα αθλήματα και μου αρέσει να βλέπω αγώνες, αλλά δεν είμαι οπαδός της Ντιναμό Ζάγκρεμπ».

Αυτόπτης μάρτυρας

Βεβαίως, οι μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τις ενέργειες των Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Φτάνοντας στο νοτιοανατολικό τμήμα του γηπέδου, αντίκρισα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεγάλη ομάδα Κροατών κουκουλοφόρων, οι οποίοι φορούσαν μαύρα, οι περισσότεροι με κράνη και κουκούλες και κρατούσαν όλοι τους κοντάρια και καδρόνια, ενώ είχαν και ένα λευκό διακριτικό γνώρισμα στον έναν ώμο. Εκείνη την ώρα ξεκίνησαν τη ρίψη μολότοφ και εκρηκτικών μηχανισμών.

Πήγα στην καφετέρια και τους ενημέρωσα να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο και να κλείσουν τις πόρτες. Ο κόσμος άρχισε να απομακρύνεται και τα καταστήματα έκλεισαν», κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης.

 

 

Πηγή: Realnews