Από γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου έως τρίτη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής και κάλυψη εργοδοτικών εισφορών στο πακέτο που θα ανακοινώσει κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα περιλαμβάνει:
– γενναία μείωση συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου ή ακόμα και μηδενισμό κυρίως για τουριστικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλη πτώση τζίρου
– 3ο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση κυρίως την ενίσχυση ρευστότητας τουριστικών επιχειρήσεων
– προστασία πρώτης κατοικίας που είναι συνδεδεμένη με δάνεια μέσω επιδότησης δόσεων τόσο για “κόκκινους” όσο και για “πράσινους” δανειολήπτες
– ενίσχυση του προγράμματος «Συν-Εργασία»
– κάλυψη από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών
– κατάργηση για φέτος του τέλους επιτηδεύματος αγροτών
Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι «ευρύτερης έκτασης και δεν θα αφορούν μόνο τον τουρισμό».
Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην επένδυση του Ελληνικού καθώς πριν από την προσέλευσή του στην Βουλή (10:30) θα παραβρεθεί στο εργοτάξιο με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα και ενός απο τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι η επένδυση αγγίζει τα 8 δισ ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 12.000 θέσεις εργασίας στην φάση της κατασκευής και 70.000 στην φάση της ανάπτυξής του.
Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στο νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά συνταγματικό πλαίσιο για τις πορείες και διαδηλώσεις καθώς το Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει παράθυρο συναίνεσης υπο την προϋπόθεση λήψης περισσότερων θεσμικών εγγυήσεων.
Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα τονίσει την ανάγκη μείωσης στο 6% του ΦΠΑ στην εστίαση και την διαμονή ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν της χώρας. Παράλληλα θα καλέσει την κυβέρνηση να μειώσει στο 50% την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων και να την μηδενίσει για τον τουριστικό κλάδο κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα.
Η ερώτηση της Φώφη Γεννηματά για την «Ώρα του πρωθυπουργού»
Αναφέρεται ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ερώτησή της για την «Ώρα του πρωθυπουργού» τα εξής:
«Η κρίση στην Ελληνική Οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι Υπουργοί προβλέπουν ύφεση 16%για το Β τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς.
Τα αποτελέσματα πλήττουν ήδη την Κοινωνία. Κατά 259.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην Οικονομία το Α’ 5μηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Η Κυβέρνηση αποδίδει όλα τα προβλήματα στην πανδημία. Αναμφίβολα αυτή επιβάρυνε την κατάσταση. Όμως ήδη η ανάπτυξη στην χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, υπαρκτά. Σε κάθε περίπτωση απέναντι σε μια τέτοια κρίση η Κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει με γενναία, δραστικά, στοχευμένα μέτρα. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.
Όπως ακριβώς πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής με το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που κατέθεσε, ώστε να μείνουν ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέλεξε ένα άλλο δρόμο. Με μέτρα ανεπαρκή και με μεγάλη καθυστέρηση τόσο ως προς τη λήψη της απόφασης, όσο κυρίως ως προς την υλοποίηση τους.
Ως αποτέλεσμα:
Ο Τουρισμός δοκιμάζεται. Πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Και εσείς υπόσχεσθε τώρα νέα δέσμη μέτρων μετά τον Ιούλιο (!!). Όταν δηλαδή όλα θα έχουν κριθεί. Υποσχέσεις που ηχούν ως κοροϊδία για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τους 300.000 εποχιακά εργαζόμενους που απειλούνται με συνθήκες φτώχειας.
Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και κυρίως των Μικρομεσαίων. Οι 8 στους 10 δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Ως αποτέλεσμα η μία στις τρεις επιχειρήσεις-σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους.
Οι Τράπεζες συνεχίζουν να θέτουν απαράδεκτους περιορισμούς ακόμη και σε εγγυημένα δάνεια και η Κυβέρνηση περιορίζεται σε «παρακλήσεις» προς αυτές.
Οι αγρότες μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι, παρά την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί πολλοί κλάδοι της παραγωγής. Οι Υπουργοί εξαγγέλλουν ενισχύσεις που κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα γίνουν πράξη.
Οι εργαζόμενοι βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Αντί για το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής, η Κυβέρνηση επιμένει στο ήδη αποτυχημένο και επικίνδυνο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για να υλοποιήσει το δόγμα της «μισή δουλειά με μισό μισθό».
Το Υπουργείο Εργασίας αφού καθυστέρησε ιδιαίτερα την ΚΥΑ για το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τώρα αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ακόμη και μέσα στην κρίση συνεχίζει το σχέδιο υπονόμευσης και αποδυνάμωσης των κλαδικών συμβάσεων, αφήνοντας στον «αέρα» 400.000 εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης.
Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:
1) Θα επιμείνετε στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» που δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αφήνει την οικονομία να βυθισθεί στην ύφεση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και σε νέα αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους;
2) Θα επιμείνετε σε μια πολιτική που εκμεταλλεύεται την κρίση, για να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα στην χώρα μας και να οδηγήσει σε γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης;».