Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 16:49
ΒόλοςΤοπικά

Νέα περιστατικά επιθέσων από αδέσποτα – Ξεκινούν έλεγχοι για τσιπ σε δεσποζόμενα στον Δήμο Βόλου






Την ώρα που από πολίτες αναφέρονται αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων από αδέσποτους σκύλους, στην περιοχή Χρυσής Ακτής – Μαράθου, και μεμονωμένα σε άλλα σημεία της πόλης, ο Δήμος Βόλου σε μια προσπάθεια ελέγχου του απαράδεκτου φαινομένου ξεκινά εκστρατεία ελέγχων πόρτα – πόρτα, σε πάρκα, πλατείες και δρόμους πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα από μικτά κλιμάκια υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν φροντίσει για το τσιπάρισμά τους.

Οι παραβάτες του νόμου θα τιμωρούνται με πρόστιμα των 300 ευρώ. «Προχωρούμε σε ελέγχους στα δεσποζόμενα για να ελέγξουμε το πρόβλημα των αδέσποτων» επισημαίνει ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Βόλου, κτηνίατρος Μιχάλης Τακόπουλος

Οι επθέσεις

Στο Νοσοκομείο του Βόλου μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι μία 45χρονη γυναίκα από τη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, η οποία δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα κρούσματα επιθέσεων σκύλων σε ανθρώπους έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις αναφορές των κατοίκων μόνο μέσα σε τρεις ημέρες στην περιοχή της Χρυσής Ακτής και του Μαράθου σημειώθηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα. Οι περισσότεροι εξ αυτών οδηγήθηκαν στο “Αχιλλοπούλειο” για τις πρώτες βοήθειες.

Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής ζητούν από τον Δήμο Βόλου να επιληφθεί του θέματος, αφού τα αδέσποτα σκυλιά  αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί άμεση λύση.

Πρόκειται για μία τουριστική περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες, στην οποία όμως πολλοί ασυνείδητοι παρατούν τα σκυλιά τους, ένα φαινόμενο που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

Ξεκινούν έλεγχοι για τσιπ σε δεσποζόμενα στον Δήμο Βόλου

Μεγάλη εκστρατεία ελέγχων πόρτα – πόρτα, σε πάρκα, πλατείες και δρόμους πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα από μικτά κλιμάκια υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν φροντίσει για το τσιπάρισμά τους. Οι παραβάτες του νόμου θα τιμωρούνται με πρόστιμα των 300 ευρώ. «Προχωρούμε σε ελέγχους στα δεσποζόμενα για να ελέγξουμε το πρόβλημα των αδέσποτων» επισημαίνει ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Βόλου, κτηνίατρος Μιχάλης Τακόπουλος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και την Ελένη Χάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Τακόπουλο οι έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στον Φεβρουάριο και θα είναι εντατικοί και σε καθημερινή βάση. Στελέχη του Δημοτικού Καταφυγίου Αδεσπότων, μέλη των φιλοζωικών ομάδων της πόλης συνοδεία υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας θα ελέγχουν αν τα δεσποζόμενα ζώα φέρουν το ειδικό τσιπ που προβλέπει η Νομοθεσία.

«Οι έλεγχοι θα γίνονται σε σπίτια κατόπιν καταγγελιών, ενώ θα υπάρχει παρουσία ελεγκτικών κλιμακίων σε πάρκα, πλατείες και δρόμους όπου βγάζουν βόλτα τα ζώα τους ιδιοκτήτες», αναφέρει ο κ. Τακόπουλος.

Για τον έλεγχο του τσιπαρίσματος των ζώων θα χρησιμοποιηθούν ειδικά σκάνερ που έχει στη διάθεσή της τόσο η Δημοτική Αστυνομία όσο και στελέχη του Καταφυγίου. Παράλληλα όπου εντοπίζονται αδέσποτα θα γίνεται έλεγχος αν είναι τσιπαρισμένα και σε διαφορετική περίπτωση θα περισυλλέγονται και θα οδηγούνται στο δημοτικό καταφύγιο για τσιπάρισμα και αν απαιτείται στείρωση και εμβολιασμό.

Οπως αναφέρει ο κ. Τακόπουλος την τελευταία πενταετία και μόνο από τον Δήμο Βόλου έχουν γίνει περί τις 2.500 τσιπαρίσματα, ωστόσο το πρόβλημα των αδέσποτων δεν μπορεί να ελεγχθεί. «Στους δρόμους κυκλοφορούν νέες γενιές αδέσποτων. Το πρόβλημα οξύνεται ιδίως το καλοκαίρι ή αυτή την περίοδο μετά από γιορτές. Ιδιοκτήτες που δεν έχουν τσιπάρει τα ζώα τους τα παρατάνε στον δρόμο κι έτσι το πρόβλημα συνεχώς αυξάνεται», προσθέτει ο ίδιος συστήνοντας στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων να φροντίζουν για το τσιπάρισμά τους και για τα θηλυκά για τη στείρωσή τους. «Ούτως ή άλλως βάσει Νόμου δεν μπορεί κανείς να κάνει εμπορία ζώων παρά μόνο οι εκτροφείς. Επομένως καλό είναι όσοι έχουν ζώα να τα στειρώνουν και να μην εγκαταλείπουν κουτάβια στους δρόμους σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και γέννας», τονίζει.

Ο κ. Τακόπουλος επισημαίνει ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα θα επενδυθούν για τα αδέσποτα και συγκεκριμένα για αγορά τροφών, αλλά και εγκατάσταση ταϊστρών σε πάρκα και πλατείες μέσα στην πόλη.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη εκστρατεία είχε γίνει και το 2017. Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές που ο Ν. 4039/2012 ορίζει και επιβάλλει είναι οι εξής:

  • Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ): 300 ευρώ
  • Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου: 300 ευρώ
  • Εγκατάλειψη του ζώου: 300 ευρώ
  • Παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου: 100 ευρώ
  • Παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού: 100 ευρώ
  • Παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου: 300 ευρώ
  • Πρόκληση ζημιών από το ζώο: 300 ευρώ
  • Παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας: 300 ευρώ
  • Κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας: 30.000 ευρώ

Οι παραβάτες όλων των παραπάνω διατάξεων του Ν. 4039/2012 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ καθώς και διοικητικό πρόστιμο.