Δύο πρότυπα και δύο πειραματικά σχολεία θα λειτουργήσουν στο Βόλο από τη νέα σχολική χρονιά, με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπο Σταχτέα, να τα χαρακτηρίζει «επίλεκτα γιατί είναι σπουδαία, διαφορετικά, ενδιαφέροντα, δημιουργικά».
Πρότυπα είναι το 2ο Γυμνάσιο Βόλου και το 2ο ΓΕΛ Βόλου και πειραματικά το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, ενώ όπως ανέφερε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, «το πρότυπο, είναι ένα σχολείο αριστείας και αφορά μαθητές με όρεξη για διάβασμα, εμβάθυνση, με ύλη περισσότερη από αυτή που προσφέρεται σε άλλα σχολεία. Πειραματικό, αντίστοιχα, είναι αυτό στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλες οι κοινωνικές τάξεις της περιοχής, αλλά σε αυτό εφαρμόζονται νέες μέθοδοι διδασκαλίας, καινοτόμες δράσεις, νέα βιβλία».
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο Απόστολος Ζαχαρός, διευθυντής του πρότυπου 2ου Γυμνάσιου Βόλου, καθώς και η Ελένη Χατζηδημητρίου, διευθύντρια του Πειραματικού 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας.
Στην πρώτη Γυμνασίου του πρότυπου σχολείου θα φοιτήσουν μαθητές που θα επιτύχουν στις εξετάσεις της 28ης Ιουνίου και αν προκύψουν κενές θέσεις, θα προκηρυχθούν για το Σεπτέμβριο του 2021. Οι εξετάσεις γίνονται στη γλώσσα και τα μαθηματικά και καλύπτουν την ύλη του δημοτικού σχολείου ενώ θα είναι πολλαπλής επιλογής.
Στην 1η τάξη του πρότυπου Γυμνασίου αλλά και του πειραματικού κανείς μαθητής δεν γράφεται αυτοδίκαια, αλλά οι γονείς πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ψηφιακή πλατφόρμα και να την εκτυπώσουν. Στο πρότυπο θα γίνουν εξετάσεις, όπως προαναφέρθηκε, ενώ στο πειραματικό θα γίνει κλήρωση με βάση τις αιτήσεις σε κεντρικό επίπεδο. Στην περίπτωση του πρότυπου δικαίωμα να κάνουν δήλωση έχουν γονείς, όχι μόνο από τη Μαγνησία αλλά και από άλλες περιοχές. Τόσο τα πρότυπα όσο και τα πειραματικά σχολεία έχουν διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου λειτουργούν Παιδαγωγικά Τμήματα, Τμήμα προσχολικής αγωγής αλλά και ΙΑΚΑ.
Όπως εξήγησε ο κ. Ζαχαρός, διευθυντής του πρότυπου 2ου Γυμνασίου, «οι φοιτητές επί πτυχίω ή μεταπτυχιακοί σε συνεργασία με το πρότυπο γυμνάσιο ή Λύκειο θα μπορούν να κάνουν την έρευνά τους, να συνεργάζονται με τα σχολεία, να βοηθούν τα σχολεία. Οσο για τους αλλοδαπούς μαθητές που φοιτούν στην πρώτη τάξη του σχολείου που έγινε πρότυπο, όσοι παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα και δεν είναι σε ειδικό τμήμα ένταξης, μπορούν να συνεχίσουν στην Β’ τάξη του πρότυπου, πλέον, ή πειραματικού σχολείου, εκτός αν επιθυμούν να φοιτήσουν σε άλλο σχολείο, όπως κάθε άλλος μαθητής».
Όπως σημείωσε, από την πλευρά της η κ. Χατζηδημητρίου: «Το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι το ίδιο με τα άλλα σχολεία. Η δράση των ομίλων και άλλων δραστηριοτήτων είναι προαιρετικές και μετά τη λειτουργία του προαιρετικού ωραρίου. Τέτοιου είδους δράσεις έκαναν ήδη τα σχολεία, όπως πολιτιστικά προγράμματα, την τέχνη, την τοπική ιστορία, θέατρο, λογοτεχνία, αθλητικές δράσεις κλπ. Δίνεται μια ευκαιρία σε ένα σχολείο να ανοιχτεί στην κοινωνία και να προσελκύσει μαθητές μετά το πέρας των μαθημάτων».