Για τους ειδικούς, αυτές οι εικόνες, είναι αναμενόμενες.
Ο Βόλος παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, με εκατοντάδες νεκρά ψάρια του γλυκού νερού, να ξεβράζονται στην ακτή μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όπως εξηγούν ειδικοί τα συγκεκριμένα ψάρια δεν αντέχουν την αλατότητα της θάλασσας. Δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να δεσμεύουν οξυγόνο για τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.
Το φαινόμενο έχει απασχολήσει τη Μονάδα Διαχείρισης Προστευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία από άλλες περιπτώσεις έχει καταλήξει ότι πρόκειται για ψάρια του γλυκού νερού, που διοχετεύονται στον Παγασητικό από τη σήραγγα της Κάρλας.
«Είναι ψάρια του γλυκού νερού. Απ’ ότι φαίνεται μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε πλημμύρισαν οι παρακάρλιες περιοχές, είχαμε μία εκτεταμένη πλημμύρα.
Εκεί κατέληξε αριθμός ψαριών από τα παρακείμενα κανάλια και τώρα αυτά τα ψάρια, καθώς αδειάζουν τα ύδατα από το φράγμα της Κάρλας, ένα μέρος αυτών καταλήγει στον Παγασητικό», είπε στο Mega ο Δημήτρης Κλαουδάτος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως σημείωσε ο κος Κλαουδάτος, τα νεκρά ψάρια δεν υποδεικνύουν ότι τα ύδατα του Παγασητικού δεν είναι καλής ποιότητας, αλλά ο θάνατός τους προήλθε από τη διαφορά αλατότητας.