Σε ένα ατελείωτο θρίλερ εξελίσσεται το Eurogroup, με διαρκείς αναβολές και το παρασκήνιο να οργιάζει.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση (μετά το ναυάγιο της περασμένης Τρίτης) για τις 18:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει με μία ώρα καθυστέρηση και εν συνεχεία ο ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του πρόεδρου του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε μία ακόμη αναβολή, για τις 8 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αφήσει ελπίδες λέγοντας πως το Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία.
«Όπως μόλις δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, φτάνουμε πιο κοντά σε μία συμφωνία. Χρειαζόμαστε, όμως, μία ώρα ακόμη πριν μπορέσουμε να αρχίσουμε. Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται τώρα για τις 19.00, ώρα Βρυξελλών», έγραψε ο Ρέγκο στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Ωστόσο σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες υπάρχει και νέα αναβολή με άγνωστη την ώρα που θα ξεκινήσει η συνεδρίαση.
Σεντένο: Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες α’ θέσης -Θα κολυμπήσουμε ή θα βουλιάξουμε μαζί
Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί», πρόσθεσε.
Η πλήρης δήλωση του προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:
«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.
Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».
Λεμέρ: Μια συμφωνία είναι εφικτή, κάνουμε πρόοδο
Μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για επιπλέον κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού είναι κοντά να επιτευχθεί, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Μάριο Σεντένο: Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία
«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία», έγραψε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης , του Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.
«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε ΟΛΟΙ στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ρούτε πριν το Eurogroup: Δυνατή μια συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό πακέτο
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ φέρεται να πιέζουν την Ολλανδία προκειμένου να ξεμπλοκάρει η οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολλανδία κρατά σκληρή στάση και επιθυμεί αυστηρότερους όρους, περιλαμβανομένων οικονομικών κριτηρίων για κάθε χώρα, οι οποίοι είναι πολιτικά μη αποδεκτοί για τη Ρώμη, επειδή θα την έκαναν να φαίνεται ότι βρίσκεται υπό την οικονομική εποπτεία της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν είναι ευθύνη της Ιταλίας.
Πηγή: iefimerida.gr