Μήνα-μήνα θα πάει, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις για τις μειώσεις ενοικίων, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα να εμπλουτίζει τη λίστα των δικαιούχων με περισσότερους ΚΑΔ, ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο και τα περιοριστικά μέτρα που θα λαμβάνονται.
Προαιρετικές οι μειώσεις ενοικίων
Η ουσιώδης διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο καθεστώς είναι ότι οι μειώσεις των ενοικίων δεν είναι, πλέον, υποχρεωτικές αλλά προαιρετικές, σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε σχέση με το ονομαστικό ενοίκιο. Υπήρξαν και υπάρχουν φωνές, που υποστηρίζουν ότι ειδικά για τις επιχειρήσεις -και τους εργαζόμενους τους- με μεγάλη πτώση τζίρου, θα έπρεπε να συνεχιστεί το υποχρεωτικό «κούρεμα» του ενοικίου, αλλά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ή το σύνολο του κόστους. Με τα σημερινά δεδομένα, ο ιδιοκτήτης που υποχρεωνόταν ως τώρα σε μείωση ενοικίου 40% ή αυτός που θα αποδεχθεί εφεξής μείωση κατά 30%, έχει έκπτωση 12% στο ονομαστικό ενοίκιο, ενώ φυσικά δεν θα φορολογηθεί για το εισόδημα που δεν θα αποκτήσει.
Ποιοι κλάδοι καλύπτονται από την «ομπρέλα» των μειώσεων στα ενοίκια
Η άποψη που επικράτησε είναι ότι τέτοιου παρεμβάσεις, ακόμα και υπό τέτοιες συνθήκες, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, η οποία έχει τη δυνατότητα να αυτορρυθμίζεται όπως παρατηρήθηκε στις σκληρές ημέρες των Μνημονίων. Η ουσία είναι ότι από τη λίστα των ΚΑΔ, όπου ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου για τον Οκτώβριο, προκύπτει σαφώς ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να στηρίξει ως επί το πλείστον δραστηριότητες που είτε πλήττονται από την απουσία ξένων επισκεπτών είτε «αιμορραγούν» λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων.
Με αυτό το σκεπτικό, επιχειρήσεις στο πεδίο του αθλητισμού, του πολιτισμού, της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών είναι αυτές που καλύπτονται από την «ομπρέλα», ενώ αντιθέτως δεν συμβαίνει το ίδιο με μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους, οι οποίες ασκούν πιέσεις στο υπουργείο Οικονομικών να συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα.
Πώς θα λειτουργήσει ο κύκλος μείωσης ενοικίων -Παράδειγμα
Ας δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη αυτός ο κύκλος μείωσης ενοικίων. Κατ’ αρχάς, στις επαγγελματικές μισθώσεις, ο ιδιοκτήτης για ένα ενοίκιο π.χ. 1.000 ευρώ θα αποδεχθεί μείωση 300 ευρώ για να κρατήσει το μισθωτή του και θα προσδοκά μείωση φόρου 120 ευρώ, με συμψηφισμό στις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος.
Πέρα από τον καταστηματάρχη, ο οποίος βλέπει τα λειτουργικά του κόστη να μειώνονται κατά 300 ευρώ, ωφελημένος μπορεί να είναι και ο εργαζόμενος του, καθώς και αυτός έχει το δικαίωμα να ζητήσει ανάλογη μεταχείριση από το σπιτονοικοκύρη του. Σε αυτήν την περίπτωση, για ένα ενοίκιο π.χ. 500 ευρώ το όφελος για τον εργαζόμενο είναι 150 ευρώ, ενώ αν έχει και παιδί που σπουδάζει, μπορεί να ζητήσει και μείωση τουλάχιστον 30% στο φοιτητικό ενοίκιο, με όφελος π.χ. 75 ευρώ για ενοίκιο 250 ευρώ. Αυτό το όφελος των 225 ευρώ για τον εργαζόμενο μπορεί να είναι πραγματική ανάσα, αν ο ίδιος έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης- άρα λαμβάνει έκτακτη αποζημίωση 534 ευρώ- ή αν έχει υπαχθεί στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» χάνοντας έτσι 200 ευρώ από ένα μισθό 1.000 ευρώ.
Ανοδική η τάση στις τιμές των ενοικίων
Τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν ότι η τάση των ενοικίων παραμένει ανοδική, παρά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής κρίση. Ωστόσο, αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί όχι τόσο στην ανάλογη αύξηση των τιμών πώλησης, αλλά κυρίως στην έλλειψη προσφοράς στέγης, με τα χαρακτηριστικά που αναζητούν, πλέον, οι ενοικιαστές. Όπως προκύπτει, δε, από τις μετρήσεις του spitogatos.gr, οι τιμές των ενοικίων από τον Ιούλιο και μετά εμφανίζουν κάμψη κατά περίπου 2,2% πανελλαδικά.
Πηγή: iefimerida.gr