Ο κ. Πλιώτας ανέθεσε την υπόθεση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Ασπρογέρακα, για να διερευνήσει, ποιοί και γιατί εμπόδισαν το μάρτυρα, να καταθέσει το υλικό, που έχει στη Δικαιοσύνη, εάν συνδέεται με αυτό η παραίτηση της ανακρίτρια Καλλιόπης Μάντακα από το Δικαστικό Σώμα και η μετεγκατάσταση της σε άλλη ήπειρο, καθώς επίσης, εάν, όσοι συνδέονται με τις παραπάνω πράξεις, έχουν διαπράξει αδικήματα, ώστε να διωχθούν ποινικά.
Για τις καταγγελίες του άγνωστου μάρτυρα, για την υπόθεση του Noor One, έχει ενημερωθεί επίσης και ο εκτελεστικός γραμματέας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (GRECO) Τζιανλούκα Εσποζίτο.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Kυρία Μπενέα, όπως γνωρίζετε από την επιστολή μου στον Αρειο Πάγο και στην GRECO, τα δύο τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα, προσπάθησα πολλές φορές, επώνυμα και εθελοντικά, να ενημερώσω τις ελληνικές αρχές και να καταθέσω στοιχεία, αλλά δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα. Θα ξεκινήσω από τα γεγονότα, σχετικά,με την επικοινωνία μου, με την ανακρίτρια, που χειριζόταν την υπόθεση του Noor One.
MΠΕΝΕΑ: Τι ήταν αυτό, που σας έκανε να επικοινωνήσετε με τη συγκεκριμένη δικαστή;
MAΡΤΥΡΑΣ: Γνωρίζω στοιχεία για την υπόθεση αυτή. Ξεκίνησα από τον πρόξενο, για να τα καταθέσω και επειδή δεν υπήρχε ανταπόκριση, ούτε από αυτόν, ούτε από άλλες αρχές, κατέληξα στην ανακρίτρια κ. Μάντακα, που όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν η μόνη, που ανταποκρίθηκε.
ΜΠΕΝΕΑ: Πότε μιλήσατε πρώτη φορά μαζί της;
MAΡΤΥΡΑΣ: Επικοινώνησα, για πρώτη φορά με το γραφείο της στις 2 Νοεμβρίου 2018, στις 12.30 το μεσημέρι. Μίλησα με την ίδια. Της εξήγησα το θέμα και τις καταγγελίες, που θέλω να κάνω, σχετικά με κακοδιοίκηση, κωλυσιεργία από πρόθεση, κακόβουλη συμπεριφορά, παράβαση καθήκοντος από πρόθεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας, άμεση και έμμεση εμπλοκή κυβερνητικών υπαλλήλων, σε όλες τις παραπάνω πράξεις και με την υπόθεση του Noor One. Έδειξε πολύ ενδιαφέρον και άκουσε με μεγάλη προσοχή αυτά που έλεγα. Ζήτησα να δώσω ένορκη κατάθεση.
ΜΠΕΝΕΑ: Σας έδωσε ραντεβού, για κατάθεση;
MAΡΤΥΡΑΣ: Oχι. Επικοινώνησα εκ νέου μαζί της στις 12 Νοεμβρίου, στις 2.15. Μου είπε ότι, έχει ενημερώσει τον Άρειο Πάγο. Επίσης ότι, έχει υποβάλλει αίτημα προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Ελληνικό Προξενείο, για την ένορκη κατάθεση μου, με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, σχετικά με τα καταγγελόμενα.
ΜΠΕΝΕΑ: Δώσατε τελικά την περιβόητη κατάθεση;
MAΡΤΥΡΑΣ: Oχι. Μετά την ενημέρωση, που είχα από την κ. Μάντακα, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον πρόξενο, αρκετές φορές. Στις 19.11.2018, 20.11.2018, 21.11.2018, 28.11.2018 και 29.11.2018, όπου ο γραμματέας του Προξενείου, με ενημέρωσε ότι, ο πρόξενος είναι στην Ελλάδα και θα επιστρέψει στις 4.12. 2018. Χρειαζόμουν οδηγίες, για το χρόνο και για το χώρο, που θα έδινα την κατάθεση. Πράγματι, στις 4.12.2018 στις 5.20 το απόγευμα, κατόπιν της παραγγελίας της ανακρίτριας, ο Έλληνας πρόξενος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου, για να ορίσουμε το χώρο και το χρόνο της κατάθεσης μου. Συμφωνήθηκε ότι, θα συναντηθούμε στις 9.12.2018, στο γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, για να δώσω κατάθεση.
ΜΠΕΝΕΑ:Tη δώσατε;
MAΡΤΥΡΑΣ: Oχι.
ΜΠΕΝΕΑ: Γιατί;
MAΡΤΥΡΑΣ: Μία ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, με τον πρόξενο, κάποιος δημοσιογράφος από ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικοινώνησε μαζί μου, μέσω facebook, ζητώντας να μάθει πληροφορίες, για την επικείμενη κατάθεση μου, σχετικά με τη υπόθεση του NOOR ONE. Σαφέστατα αρνήθηκα, γιατί κατάλαβα ότι, υπάρχει διαρροή.
ΜΠΕΝΕΑ: Και τι κάνατε;
MAΡΤΥΡΑΣ: Την επομένη, 5.12.2018, στις 12.30 το μεσημέρι, επικοινώνησα με το γραφείο της ανακρίτριας, θεωρώντας σκόπιμο, να την ενημερώσω άμεσα, γι΄αυτή τη διαρροή. Η ανακρίτρια ήταν εκτός γραφείου και η γραμματέας της, μου συνέστησε να τηλεφωνήσω την επόμενη ημέρα. Στις 6.12.2018 επικοινώνησα με την κ. Μάντακα και την ενημέρωσα, για τη διαρροή, δίνοντας της τα πλήρη στοιχεία του δημοσιογράφου και ζητώντας παράλληλα προστασία, για μένα και την οικογένεια μου. Για να μην προκύψει, άλλο ένα θύμα, από κάποιο περίεργο τροχαίο.
ΜΠΕΝΕΑ: Πως αντέδρασε η ανακρίτρια;
MAΡΤΥΡΑΣ: Mου είπε: Iσως παρακολουθούνται τα τηλέφωνα. Να καταθέσω άμεσα. Να μην φοβάμαι και να διαβάσω πολύ προσεκτικά την κατάθεση μου, πριν υπογράψω. Μου εξήγησε επίσης ότι, ενώ υπάρχει προστασία μαρτύρων, στην ουσία δεν υφίσταται. Τέλος, με διαβεβαίωσε ότι, θα προσπαθήσει, να πάρει άδεια, για να κατέβει η ίδια, να πάρει την κατάθεση μου και αυτό, ίσως πάρει λίγο χρόνο.
ΜΠΕΝΕΑ: Πότε ξαναμιλήσατε;
MAΡΤΥΡΑΣ: Προσπάθησα κατ΄επανάληψη να επικοινωνήσω μαζί της, στις 21.3.2019 και ώρα 10.35 το πρωί, 22.3.2019 στις 11 το πρωί και στις 23.3.2019, στις 11 και πάλι, αλλά δυστυχώς ήταν εκτός γραφείου. Τελικά κατάφερα να μιλήσω με την κ. Μάντακα στις 27.3.2019. Μου είπε ότι, έχει καταθέσει έγγραφο, γιά να εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο η μετάβαση της στο εξωτερικό. Επίσης ότι, έχει ζητήσει από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και συνεννοήσεις με το αλλοδαπό υπουργείο Εξωτερικών, όπως προβλέπεται, για τη δικαστική συνδρομή, για τη λήψη της κατάθεσης μου. Moυ ζήτησε να στειλω email, με όσα στοιχεία μπορώ να γράψω. Έτσι και έκανα. Το έστειλα στις 27.3.2019 και στις 19.4.2019 επικοινώνησα πάλι μαζί της.
ΜΠΕΝΕΑ: Τι σας είπε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Περιμένει την έγκριση της μετάβασης της στο εξωτερικό. Δύο μήνες μετά, στις 19.6. 2019, επικοινώνησα εκ νέου με την κ. Μάντακα και μου είπε ότι, περιμένει ακόμη την έγκριση, για τη μετάβαση της στο εξωτερικό. Στις 2.9.2019 επικοινώνησα πάλι με το γραφείο της και η γραμματέας με ενημέρωσε ότι, η ανακρίτρια παραιτήθηκε από το δικαστικό Σώμα και ότι, θα την αναλάβει άλλος την υπόθεση. Θέλω να προσθέσω κάτι. Βλέποντας την εκπομπή σας, την περασμένη Δευτέρα 25 Μαίου, άκουσα συνάδελφό σας, να σχολιάζει την αποκάλυψη σας λέγοντας ότι, μόνο με τον πρωθυπουργο δεν επιχείρησα, να επικοινωνήσω. Σας λέω λοιπόν ότι και αυτό το έκανα. ‘Οχι με τον ίδιο τον ίδιο, αλλά με τον πρώην υπουργό Επικρατείας , τον οποίον έβαλα ως αποδέκτη σε όλα τα επόμενα email, προς την πρεσβεία, το Προξενείο, το Υπουργείο Εξωτερικών.
MΠΕΝΕΑ: Ποιόν εννοείτε; Tον κ. Τζανακόπουλο;
MAΡΤΥΡΑΣ: Φυσικά.Γιά όλη αυτή την απερίγραπτη και επικίνδυνη αδιαφορία των κυβερνητικών υπαλλήλων όμως, θα μιλήσουμε αργότερα.
ΜΠΕΝΕΑ: Υπάρχουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι;
MAΡΤΥΡΑΣ: Φυσικά και υπάρχουν.
MΠΕΝΕΑ: Τι πιστεύετε, γιατί παραιτήθηκε η ανακρίτρια;
MΑΡΤΥΡΑΣ: H ανακρίτρια προσπάθησε να κάνει τη δουλειά της, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου. Δυστυχώς όμως, η διαφθορά σε πολλές περιπτώσεις είναι ισχυρότερη του νόμου. Δεν γνωρίζω τους λόγους, από ποιόν και γιατί εμποδίστηκε, ποιός την ανάγκασε σε παραίτηση και αλλαγή τόπου διαμονής. Οι εισαγγελικές Αρχές θα πρέπει, να ερευνήσουν το θέμα, για την πιθανή τέλεση αξιοποίνων πράξεων, σχετικά με το ότι, εμποδίστηκε η ανακρίτρια, να μου πάρει κατάθεση και για την παραίτηση της και την εγκατάσταση της στο εξωτερικό. Ίσως, από όλα τα στοιχεία, που έχω να καταθέσω στον εισαγγελέα, που όμως μου είπατε ανέλαβε την υπόθεση και στον ανακριτή, να προκύψει τελικά, ποιός ή ποιοί ήθελαν και θέλουν τη συγκάλυψη και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχω καταθέσει, ενώ είναι γνωστές οι προθέσεις μου στις ελληνικές Αρχές».
Ντογιάκος: «Οι αρχές της χώρας που διαμένει, δεν δίνουν άδεια να τον εξετάσουμε»
Στην εκπομπή «Δίκη στο OPEN» έκανε παρέμβαση ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης των υποθέσεων σχετικά με τα ναρκωτικά σε όλη την επικράτεια, Ισίδωρος Ντογιάκος ο οποίος αναφέρθηκε στην υπόθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα.
Ο κ. Ντογιάκος τόνισε: «Πληροφορήθηκα το θέμα του μάρτυρα που θέλει να εξετασθεί αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση. Έγιναν όλες οι ενέργειες από την πλευρά των ανακριτών του Πειραιά προς τις αρμόδιες αρχές στην χώρα που βρίσκεται, οι οποίες όμως δεν επιτρέπουν καμία ενέργεια και δεν μπορούν έτσι να συνδράμουν οι ελληνικές αρχές. Του είπαμε να καταθέσει το προξενείο, να στείλει έγγραφο, θα γίνει δεκτό και θα αξιολογηθεί. Δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Δεν μπορεί ένας ανακριτικός υπάλληλος να μεταβεί στο εξωτερικό γιατί δεν επιτρέπουν οι αρχές τις χώρας εκείνης να το πράξει» και πρόσθεσε: «Αυτές οι ενέργειες έγιναν τώρα από εμένα».
Επίσης ο κ. Ντογιάκος υπογράμμισε: «Η χώρα στην οποία ζει δεν δίνει άδεια για να πάει ο ανακριτής, θα επιχειρηθεί πάλι προσπάθεια, μόλις το επιτρέψουν. Ας στείλει και σε μένα μία επιστολή ένα έγγραφο. Εκτιμώ ότι ο ίδιος δεν θέλει να πάει στο προξενείο, φοβάται ίσως. Αν πάει οι προξενικές αρχές πρέπει να τον δεχθούν. Προσωπική επαφή δεν έχω μαζί του. Αν μου στείλει κάποιο έγγραφο υπηρεσιακά θα ενεργήσω τα νόμιμα και θα το μεταβιβάσω για τις περαιτέρω έρευνες. Ο ίδιος έχει και κάποιους περιοριστικούς όρους και δεν μπορεί να φύγει από την χώρα που βρίσκεται».
Πηγή: sdna.gr