Νερό από το νέο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ θα λάβουν έως τέλος Μαρτίου περί τις 20.000 νοικοκυριά μέσα στον Βόλο. Μάλιστα με την ολοκλήρωση των έργων θα ξεκινήσει η ολική αποκατάσταση του οδοστρώματος, στο πλαίσιο έργου προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ που αφορά σε παρεμβάσεις σε 35 χλμ του οδικού δικτύου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργο Τόρη, έως τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη ζώνη της πόλης που περικλείεται από τις οδούς Γαλλίας, Φιλελλήνων, Αργοναυτών και Αναύρου, ενώ έως τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και το τμήμα της ζώνης που περικλείεται από τις οδούς Ρ. Φεραίου, Φιλελλήνων, Γαλλίας, Αναύρου.
«Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων τμημάτων του έργου, 20.000 νοικοκυριά αφενός θα υδροδοτούνται με σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο, αφετέρου με την παράλληλη ολοκλήρωση της αυτοματοποίησης της λειτουργίας του δικτύου θα εξαλειφθούν προβλήματα στην πίεση του νερού που αντιμετωπίζουν κυρίως διαμερίσματα στους τελευταίους ορόφους των πολυκατοικιών», σημειώνει ο κ. Τόρης.
Τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης εξελίσσονται και στην περιοχή της Ν. Ιωνίας, όπου όμως παρατηρείται πρόβλημα στην ομαλή ροή των εργασιών. «Το δίκτυο της Ν. Ιωνίας ήταν πάρα πολύ παλιό, ιδίως στο σημερινό κέντρο της περιοχής. Την τελευταία 20ετία με συνεχείς επεμβάσεις της υπηρεσίας είχαν αλλάξει συμπτωματικά διάφορα τμήματα του δικτύου, ανάλογα με τον βαθμό των βλαβών που εμφάνιζαν. Στα τμήματα που υπάρχουν σύγχρονοι αγωγοί, δεν θα καταργηθούν. Ωστόσο αυτό οδηγεί σε «σπασμωδική» εκτέλεση του έργου με αποτέλεσμα να προκαλείται μία μεγαλύτερη όχληση στους κατοίκους της περιοχής. Κατανοούμε πλήρως την όχληση και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Στόχος όμως είναι να αποκτήσει η περιοχή ένα μόνιμο και σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης», ανέφερε ο κ. Τόρης.
Νέα δίκτυα αποχέτευσης σε παραλιακούς οικισμούς
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Τόρη, η ΔΕΥΑΜΒ ετοιμάζεται μόλις ανοίξει η πρόσκληση από το Ταμείο Ανάκαμψης, να εντάξει έργο για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στο σύνολο των παραλιακών οικισμών.
Υπάρχουν έτοιμες μελέτες και περιβαλλοντικοί όροι για δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Μαλάκι, Πλατανίδια, Κριθαριά, Μάραθ, Αγιο Γεώργιο, Μαμιδάκη, Χρυσή Ακτή και Μεγάλη Βελανιδιά.
«Στον Βόλο με τα έργα που έχουν γίνει και όσα ολοκληρώνονται μαζί με την αποχέτευση των Λεχωνίων για την οποία είμαστε στη φάση υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο, και την επέκταση του Βιολογικού που ήδη ολοκληρώνεται, είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα, καθώς παρά το μέγεθος του δήμου και την πληθώρα των οικισμών του, έχουν δικαίωμα αποχέτευσης σχεδόν το 95% του πληθυσμού. Με τα νέα έργα, θα υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης και στο 95% της γεωγραφικής έκτασης», σημειώνει ο κ. Τόρης.
Παράλληλα, η ΔΕΥΑΜΒ επικαιροποιεί μελέτη προκειμένου επίσης να την εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης για έργο που αφορά στην αξιοποίηση της λυματολάσπης του Βιολογικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μια σύγχρονη διαδικασία.
«Η εταιρεία συνεχίζει με δυναμισμό να εκτελεί έργα πολλών εκατ. ευρώ για τα οποία εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις. Πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους και της θετικής συμβολής στην καθημερινότητα των πολιτών, υπάρχει ένα ακόμη όφελος. Η κατασκευή έργων συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων μέσα από την προμήθεια υλικών από τοπικές επιχειρήσεις. Με την ολοκλήρωση δε των έργων δημιουργείται κι ένας αριθμός μόνιμων θέσεων εργασίας. Σήμερα με τα έργα που εκτελούμε υπολογίζουμε ότι εξασφαλίζουμε περί τις 500 θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες», τονίζει ο κ. Τόρης.