Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 03:17
ΜαγνησίαΤοπικά

Νίκη Κεραμέως, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος στην εκδήλωση του ΥΠΑΙΘ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση






Όλη η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Άγγελος Συρίγος υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στην κεντρική εκδήλωση με τελετή βράβευσης του ΥΠΑΙΘ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων στις 27 και 28 Νοεμβρίου, με μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολές βίντεο, ταινιών και άλλων δημιουργιών, εκθέσεις ζωγραφικής μαθητών και σπουδαστών ΙΕΚ, βραβεύσεις μαθητών διακριθέντων σε διαγωνισμό με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, με τη συμμετοχή σχολείων της Ελλάδας αλλά και της ομογένειας, συναυλία των Μουσικών τμημάτων των Πανεπιστημίων Αθηνών, Ιονίου και Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος.
Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή βράβευσε διαδικτυακά για την διάκριση τους στο Μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» τα σχολεία:
2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, Λακωνική Σχολή Εκπαιδευτήρια Φραγκή Δημοτικό Σχολείο Αθήνας,
Ελληνικό Σχολείο Μελβούρνης – Αυστραλία, Γυμνάσιο της Σχολής Σαχέτι – Γιοχάνεσμπουργκ – Νοτίου Αφρικής, Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ζίτσας Ιωαννίνων, Γενικό Λύκειο Σερβίων Κοζάνης, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής Αθήνας, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ορεστιάδας.

Η κ. Μακρή απευθύνθηκε εγκάρδια στις μαθήτριες και τους μαθητές : “Αξίζουν σε όλες και όλους σας θερμά συγχαρητήρια!
Μέσα από τα έργα σας μάς φανερώνετε μια γενιά που ερευνά, μέσα από ποικίλες δράσεις, την ιστορία της Ελλάδας, τους αγώνες του ελληνικού λαού, τη συμμετοχή στο ιστορικό γίγνεσθαι και με το παράδειγμα αυτό θα προχωρήσει, θα δημιουργήσει, θα εξελιχθεί, θα αποτελέσει οδηγό για το μέλλον της Ελλάδας στο παγκόσμιο περιβάλλον με διεθνείς κώδικες επικοινωνίας και σύγχρονο προσανατολισμό.

Είμαστε όλοι υπερήφανοι για εσάς!

Σας επιβραβεύω και σας θαυμάζω γιατί καταθέσατε τις προσωπικές σας σκέψεις και ιδέες μέσα από τις ατομικές ή ομαδικές δημιουργίες σας και αναδεικνύετε, με μοναδικό τρόπο, την ιστορική σημασία των γεγονότων, αλλά και την πανανθρώπινη αξία των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Εύχομαι το παράδειγμά σας να αποτελέσει έμπνευση και για άλλα παιδιά της ηλικίας σας και η παρουσία σας, πάντα, να φανερώνει την αλήθεια και το όραμα της νέας γενιάς”.

Η Υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό της και προς τους εκπαιδευτικούς: “Αναγνωρίζω, στα πρόσωπά σας, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, τους σημαντικούς υποστηρικτές της προάσπισης και θωράκισης της ελληνικής παιδείας και ιστορίας, επαινώ την συνδρομή σας στην διδασκαλία και τη διάδοσή της, συμμερίζομαι την εποικοδομητική σας μέριμνα για το μέλλον.

Τα έργα, που σήμερα καμαρώνουμε και βραβεύουμε, προέκυψαν μέσα από συνέργειες και δραστηριότητες στο σχολικό περιβάλλον, δράσεις που προέτρεψαν μαθήτριες και μαθητές, με την καθοδήγηση και την υποστήριξη σας, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, να συνεργαστούν και να εκφραστούν. Σας ευχαριστούμε”.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, η Υφυπουργός Παιδείας παρακολούθησε την βράβευση του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Γλώσσας Σκοπέλου και την μαθήτρια Ελένη -Μαγδαληνή Φαλκή να παραλαμβάνει το βραβείο από την Πρόεδρο της Επιτροπής” Ελλάδα 2021, κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Η κεντρική εκδήλωση περιελάμβανε, επίσης, μουσικά θέματα και τραγούδια από τις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις που συμμάχησαν για την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης αφομοιώνονται σε νέες ρυθμικές και αυτοσχεδιαστικές μορφές, μέσω της δημιουργικής πρακτικής της Τζαζ. Τα έργα παρουσίασε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την ευγενική σύμπραξη του Σωκράτη Σινόπουλου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ενώ το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ παρουσίασε ένα μέρος από τη μουσική παράσταση «Φάγαμεν ψωμί, τραγουδήσαμεν κ’ εγλεντήσαμεν!..», με θέμα τον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού στην Εθνεγερσία του 1821.Το αφιέρωμα είναι καρπός συστηματικής μουσικής έρευνας του καθηγητή εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα.