Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 08:26
ΒόλοςΤοπικά

Νίκος Χαυτούρας: «Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη έχασε και τον επιτελάρχη και το επιτελείο του»






Άρθρο του πρόεδρου της ΕΝΚΥΜ και πολιτευτή με το ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία, Νίκου Χαυτούρα:

Η ώρα της αλήθειας δεν άργησε να έρθει για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τον κίβδηλο πολιτικό λόγο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ΝΔ κέρδισε την ψήφο των πολιτών υποσχόμενη ένα άλλο κράτος. Ένα κράτος που θα ακούει τον πολίτη και δεν θα τον ταλαιπωρεί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μάλιστα σύνθημα της ΝΔ ήταν το «αυτονόητο», γιατί ακριβώς είναι αυτονόητο ότι το κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη και όχι να τον βασανίζει.

Το επιτελικό κράτος  κατά τον πρωθυπουργό πραγματώθηκε όταν δόθηκε η δυνατότητα στον πολίτη να αποκτά ένα απλό πιστοποιητικό μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή.

Αυτό ονόμασε ο κ. Μητσοτάκης επιτελικό κρότος και για αυτό πανηγύριζε.

Καταρχήν η απόκτηση του πιστοποιητικού για τον πολίτη έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί ηλεκτρονικά εδώ και πολλά χρόνια.  Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας καθυστέρησε, αλλά την ευθύνη κυρίως την έχουν ΝΔ και Σύριζα που διοικούν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Αν την πορεία του ΠΑΣΟΚ δεν ανέκοπτε η θητεία Κώστα Καραμανλή πιθανότατα όλα αυτά να είχαν επιτευχθεί πολύ νωρίτερα για την χώρα μας.

Σήμερα όμως δεν είμαστε στην εποχή του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού αλλά στην εποχή κατάργησης αυτού του πιστοποιητικού το οποίο πρέπει να διαθέτει το επιτελικό κράτος από μόνο του.

Δυστυχώς εφαρμόστηκε στη χώρα κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και σήμερα πλέον εξακολουθούμε να είμαστε ουραγοί στην διαχείριση της Δημόσιας Διοίκησης.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός αρέσκονταν μέχρι πρόσφατα να μιλά για το επιτελικό κράτος, το οποίο  δεν υλοποιήθηκε και μετά  την πρόσφατη επίθεση του χιονιά, το ξέχασε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Εκεί όμως που  το επιτελικό κράτος κατέρρευσε  ήταν η αδιανόητη κατάσταση που επικράτησε στην Αττική Οδό τις ημέρες του χιονιά. Δεν ήταν κυρίως η ποσότητα του χιονιού αλλά η δυσκολία της κατάστασης που αντιμετωπίζαμε αλλά και ήταν η απόλυτη έλλειψη συνεννόησης και οργάνωσης από την πλευρά των υπευθύνων Υπουργείων.

Ο καημός των υπουργών του Μητσοτάκη δεν ήταν η επίλυση των προβλημάτων για τους πολίτες αλλά η αποφυγή εμφάνισης των υπουργών για να μην αναλάβουν την πολική ευθύνη. Για ημέρες ώρες και όχι απλά ώρες, οι υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας ήταν άφαντοι.

Εύκολα φτάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι επιτελικό κράτος έχεις όταν οι υπηρεσίες συνεννοούνται από μόνες του στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο πολύ περισσότερο όταν σε ανώτατο επίπεδο οι υπουργοί δεν μιλάνε μεταξύ τους.

Το επιτελικό κράτος της ΝΔ χάθηκε μέσα στα χιόνια και αντί ο πρωθυπουργός να ζητήσει τις αιτίες και να εξαλείψει τα αίτια που προκάλεσαν την παράλυση του κράτους έσπευσε να μοιράζει αποζημιώσεις με δυχίλιαρα για να σώσει την πολιτική του εικόνα.

Η αδυναμία της κυβέρνησης ανέδειξε ότι το περίφημο επιτελικό κράτος ήταν μόνο στα λόγια του πρωθυπουργού και η γραφειοκρατία στη χώρα μας ζει και βασιλεύει. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα από τις ημέρες του Σύριζα μέχρι σήμερα, βλέπε Μάτι, απλά ακόμη ένας πρωθυπουργός διαψεύσθηκε και έψαχνε τρόπους να σώσει την πολιτική του εικόνα. Το έχουμε δει το έργο με τα χιλιάρικα που μοίραζε στους πυρόπληκτους η κυβέρνηση Καραμανλή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου.

Και τότε όμως η αλήθεια άργησε να φανεί, απαιτήθηκαν δυο ολόκληρα χρόνια το 2009  για να καταρρεύσει με πάταγο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και να παραδώσει ένα κράτος χρεωκοπημένο.Τότε ο Καραμανλής υπόσχονταν ήπια προσαρμογή του κράτους  μέχρι που το χρεοκόπησε εντελώς.

Έτσι και σήμερα ο Μητσοτάκης υπόσχεται επιτελικό κράτος μέχρι να το χαναθάψει στα Χιόνια και τις πυρκαγιές και στο τέλος να αποχωρήσει από μόνος του ψάχνοντας για προσχήματα.

Το επιτελικό κράτος του πρωθυπουργού Μητσοτάκη είναι κατ’ επίφαση πραγματικό και κάθε φορά που τα πράγματα θα δυσκολεύουν αυτό θα καταρρέει όπως κατέρρευσε η Διοίκηση της ΝΔ στα Υπουργεία και την Περιφέρεια κάτω από το βάρος του χιονιού.Δεν μπορεί να υπάρχει επιτελικό κράτος όταν δεν υφίσταται ούτε επιτελάρχης ούτε επιτελείο όπως έδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία Ελπίδα.