Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 16:53
ΠαραπολιτικάΠαρασκήνια

Νοσοκομείο Βόλου: Στο δρόμο της Μαρίας Αντουανέτα ή του ψωριάρη;






Οι Γάλλοι, γνωστοί και ως “κουτόφραγκοι” θα επικαλούνταν τη μνημειώδη ρήση της Μαρίας Αντουανέτας για το εξεγερμένο πλήθος, που διαμαρτύρονταν για την φτώχια και την πείνα ζητώντας ψωμί: “Φάτε παντεσπάνι”. Στην καθ’ ημάς ανατολή, γνωστή και  ως “ψωροκώσταινα” μάλλον ισχύει το “τι του λείπει του ψωριάρη; φούντα με μαργαριτάρι!”

Κάπως έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε την large, κατά τα άλλα απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου Βόλου να δημιουργηθεί μονάδα υπερβαρικής ιατρικής.την ώρα που λείπουν εξήντα γιατροί κρίσιμων και άκρως απαραίτητων ειδικοτήτων! Και αν πιστέψουμε (γιατί όχι;) την Ενωση Νοσοκομειακών γιατρών με παρέμβαση κυβερνητικού βουλευτή…

Οι αντιδράσεις στην απόφαση της διοίκησης, είναι τουλάχιστον εύλογες, από τη στιγμή που οι προτεραιότητες του Νοσοκομείου, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών θα έπρεπε να είναι διαφορετικές, την ώρα που σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο καταρτίστηκε πριν την πανδημία, λείπουν από τις θέσεις τους περίπου εξήντα γιατροί! Μάλιστα γίνεται αναφορά και για παρέμβαση κυβερνητικού βουλευτή!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Παθολογικής κλινικής, η οποία είναι υποστελεχωμένη κατά 50%, ενώ πολλές εφημερίες γίνονται από το… τηλέφωνο, στην βασική υγειονομική δομή της έκτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί του “Αχιλλοπουλείου” αναφέρουν:

“Η  Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας παρακολουθεί με αγωνία πρακτικές που ακολουθούνται από το Δ.Σ  αλλά και άλλους θεσμικούs και κυβερνητικούς παράγοντες ,που στόχο τελικά δεν έχουν την ουσιαστική θωράκιση του νοσοκομείου , με ενίσχυση τμημάτων ζωτικής σημασίας όπως επάνδρωση των Παθολογικών Κλινικών, δημιουργία Πνευμονολογικής κλινικής, και  γενναία ενίσχυση εργαστηρίων και άλλων Τμημάτων.

Μπροστά λοιπόν  στην τραγική υποστελέχωση που ταλανίζει χρόνια το Νοσοκομείο μας, αλλά και μπροστά στην δίνη της Πανδημίας (το τέταρτο κύμα της οποίας είναι ήδη προ των πυλών), η πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των Παθολογικών Κλινικών με ιατρικό προσωπικό, η δημιουργία επιτέλους Πνευμονολογικής Κλινικής και η πρόσληψη Αναισθησιολόγων από την έλλειψη των οποίων πάσχει εδώ και χρόνια το Νοσοκομείο. Τα Τμήματα αυτά πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως για το καλό της Δημόσιας Υγείας και ιδίως στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι ασθενείς συνάνθρωποί μας των οποίων οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες.

Η πρώτη προτεραιότητα για το Δ.Σ  θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι η άμεση  ενίσχυση των υποστελεχωμένων τμημάτων αυτών, καθώς και η αντιμετώπιση του προβλήματος που θα προκύψει από την άρνηση κάποιων εργαζομένων να εμβολιαστούν με συνέπεια να οδηγηθούν σε αναστολή εργασίας από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κενών θέσεων που πρέπει επιτακτικά και άμεσα να καλυφθούν.

Μπροστά σ’ όλα αυτά τα προβλήματα η αγωνία του Δ.Σ, αλλά και άλλων θεσμικών παραγόντων, και δυστυχώς και βουλευτών της κυβέρνησης (κυβερνητικός βουλευτής παρενέβη με την παρουσία του για να γίνει το Συμβούλιο ) ήταν να γίνει Έκτακτο Δ.Σ  όχι για την ενίσχυση των Παθολογικών Κλινικών που είναι τραγικά υποστελεχωμένες σε συνθήκες δύσκολες, όχι για την επικείμενη  περαιτέρω υποστελέχωση, λόγω αναστολής των συμβάσεων εργασίας  συναδέλφων και άλλων εργαζομένων που δεν συμφωνούν με τον εμβολιασμό, αλλά για την άμεση με κατεπείγουσες διαδικασίες δημιουργία νέας Κλινικής Υπερβαρικής Ιατρικής που σκοπιμότητα θα έχει την εξυπηρέτηση του Κέντρου Καταδυτικού Τουρισμού. Και άλλων λιγοστών περιστατικών που αποτελούν μειονότητα μπροστά στη δύνη της πανδημίας και της άλλης καθημερινής νοσηρότητας που αυξάνετε συνεχώς (καρδιαγγειακά, ογκολογικά, και άλλα παθολογικά / χειρουργικά περιστατικά)   Στο έκτακτο συμβούλιο αυτό μάλιστα, οι εκπρόσωποι των γιατρών ήταν απέναντι στην επείγουσα διαδικασία για τη δημιουργία υπερβαρικής ιατρικής ενώ δεν ενημερώθηκε η ένωση των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΚΥΜ)

Η Μονάδα αυτή είναι κατά τη γνώμη μας πολυτέλεια για ένα Γενικό Νοσοκομείο που έχει άλλες επιτακτικές και ουσιαστικές ανάγκες. Τα περιστατικά νόσου των δυτών είναι σπάνια και μπορούν να διακομιστούν σε 20 λεπτά στην Αθήνα σε οργανωμένη μονάδα Καταδυτικής – Υπερβαρικής Ιατρικής του ΝΝΑ. Αποτελεί λοιπόν η δημιουργία της, αχρείαστη σπατάλη καθώς πέρα από το κόστος κατασκευής της θα συνοδεύεται και από σημαντικά λειτουργικά έξοδα.  Αξίζει να σημειωθεί  ότι η επισκευή του θαλάμου Υπερβαρικής Ιατρικής  προϋπολογίζεται να στοιχίσει 400.000 ευρώ ενώ ένας  καινούργιος θάλαμος στοιχίζει μόλις 250 .000  ευρώ!

Η επάνδρωση της Κλινικής αυτής απαιτεί και «κόψιμο» θέσεων Ιατρών άλλων Ειδικοτήτων που είναι πολύ πιο χρήσιμες στην καθημερινή λειτουργεία του Νοσοκομείου. Σαν εκπρόσωποι των γιατρών καλούμε το Υπουργείο να σταματήσει τις πρακτικές αυτές που ίσως  στηρίζει εν άγνοια του. Η  Δημόσια Υγεία και το Νοσοκομείο μας έχει άλλες προτεραιότητες ζωτικής σημασίας.

Στις τυχοδιωκτικές πρακτικές αυτού του είδους στεκόμαστε απέναντι , είμαστε υπέρ της γενναίας ενίσχυσης  της δημόσια υγείας με προτεραιοποίηση και σωστή ιεράρχηση όμως των αναγκών με πρωταρχικό άμεσο στόχο να σταθεί το Νοσοκομείο μας όρθιο στην Πανδημία αλλά και στις άλλες καθημερινές νοσηρότητες που ταλανίζουν τον πληθυσμό της Μαγνησίας”.