Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος θεωρείται έντονα μεταδοτικό και ανθεκτικό, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες.
Λόγω της επικινδυνότητας του στελέχους, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα έσπευσαν στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, που εντοπίστηκε το κρούσμα και πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν άλλων κρουσμάτων με το ίδιο στέλεχος.
Πώς ξεκίνησε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξης
Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές, σε δείγματα ήδη από τον Οκτώβριο. Την ύπαρξή της δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου. Πλέον, το στέλεχος εντοπίζεται στην πλειοψηφία των κρουσμάτων.
Έχοντας λάβει την ονομασία 501.V2, το μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η «N501Y», που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η «E484K», η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
Πιο ανθεκτική στα εμβόλια και τις θεραπείες
Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη θεωρείται ακόμη πιο μεταδοτική από τη βρετανική, ενώ επιδεικνύει έντονη ανθεκτικότητα σε εμβόλια και θεραπείες αντισωμάτων, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες.
Ήδη, οι εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει εμβόλια, πραγματοποιούν έρευνες για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις του στελέχους στην αποτελεσματικότητά τους.
Pfizer: Αποτελεσματικό το εμβόλιο στις μεταλλάξεις από Βρετανία και Νότια Αφρική
Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech θεωρείται ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητά του στα μεταλλαγμένα στελέχη τόσο από τη Βρετανία όσο ακι από τη Νότια Αφρική.
Σε ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες επικαλέστηκαν μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας. Σύμφωνα με αυτές, το μεταλλαγμένο στέλεχος καλύπτεται από το εμβόλιο. Ωστόσο, διευκρινίζουν οι εταιρείες, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δεν έχουν συμπεριλάβει το σύνολο των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στην αφρικανική χώρα.
Πάντως, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους «στον πραγματικό κόσμο» και απέναντι σε νέες μεταλλάξεις.
Moderna: Επαρκές αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Τα δικά της αποτελέσματα δημοσιοποίησε και η Moderna, που όπως υποστηρίζει, το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό στη βρετανική μετάλλαξη, αλλά το επίπεδο προστασίας αλλάζει στη νοτιοαφρικανική.
Ειδικότερα, οι ερευνητές της εταιρείας ανέφεραν ότι το εμβόλιο φαίνεται να παρέχει προστασία από τα δύο πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ωστόσο δείχνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιταχύνει τις προσπάθειες για την βελτιστοποίηση του εμβολίου, με έμφαση στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Johnson & Johnson: Μειώνεται η αποτελεσματικότητα στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Παράλληλα, η Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της, που χορηγείται σε μια δόση, έχει αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 44.000 εθελοντές, το επίπεδο προστασίας στις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου ανήλθε στο 66% στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής, όπου το μεταλλαγμένο στέλεχος κυκλοφορεί ευρέως, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε στο 57%.
Πηγή: protothema.gr