Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 06:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis -Από το «Αϊ στο διάολο» ως τις μαφιόζικες απειλές, όλα όσα έγιναν






Σε βαρύ κλίμα και με έντονες αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis.

Έως αυτή τη στιγμή έχουν μιλήσει 4 πολιτικά πρόσωπα από τα 10 τα οποία η κυβέρνηση εμπλέκει στην υπόθεση (οι Γιάννης Στουρνάρας, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης).

«Ψάξτε τα πάντα, δεν θα με βρείτε πουθενά», είπε στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή, και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Για τις πολιτικές μου επιλογές δέχτηκα μια πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, ύβρεις, απειλές κ.λπ. Ήταν η περίοδος που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε, με ηθικούς αυτουργούς όσους ανέδειξαν το κίνημα των αγανακτισμένων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτρουμάνης.

Το «Αϊ στο διάολο» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Με το ξεκίνημα της συζήτησης, ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου είπε πως η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου του είπε «Αϊ στο διάολο» και ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η πρόταση.

Αφού ζήτησε τον λόγο και δεν του δόθηκε, ο κ. Αθανασίου προσεκόμισε το έγγραφο στον Νίκο Δένδια, ο οποίος το ανέγνωσε στη Βουλή.

Οπως ανέφερε ο κ. Δένδιας καταγράφεται επί λέξει:

«Προεδρεύουσα (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου)

«Σας παρακαλώ κύριε Αθανασίου, τα νομικά αφήστε τα, θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά ότι θέλετε, έχετε εκπροσώπους να μιλήσουν και από κάτω… άι στο διάολο».

«Εγώ το είπα;» ήταν η αντίδραση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, για να συμπληρώσει ο κ. Δένδιας ότι «ο κ. Αθανασίου δικαιούται να λάβει τον λόγο», ενώ ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η φράση.

«Δεν τον έθιξα» τον διέκοψε η αντιπρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: «Πρώτον, εγώ δεν το άκουσα όπως δεν το άκουσε κανείς. Να εξαλειφθεί από τα πρακτικά, δεδομένου ότι όποιος το είπε ήταν όχι απλά αστοχία και αγένεια, αλλά οτιδήποτε άλλο».

Ανακοίνωση Χριστοδουλοπούλου: «Κάποιοι ενδεχομένως μου  την έχουν “στημένη”»

Η σκηνή πήρε τέτοια έκταση που η Τασία Χριστοδουλοπούλου αναγκάστηκε να κάνει γραπτή δήλωση:

«Σε καμία στιγμή της διαδικασίας την οποία διηύθυνα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου», τονίζει.

«Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όταν πήρε το λόγο ο κ. Αθανασίου και κατήγγειλε το ως άνω περιστατικό, δεν κατάλαβα ότι αναφερόταν σε εμένα και δήλωσα ότι δεν άκουσα τι ειπώθηκε και ότι όποιος και αν το είπε είναι τουλάχιστον αστοχία και αγένεια εκ μέρους του, γι’ αυτό πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά». «Κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν “στημένη”, αλλά η συγκεκριμένη κατασκευή καλό είναι να μην τους οδηγεί να θεωρούν ότι μπορούν να την αξιοποιήσουν για να με πλήξουν», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ο πρώτος από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που πήραν το λόγο στην ολομέλεια:

Στουρνάρας: Αισχρές και ψευδείς οι κατηγορίες εις βάρος μου

«Αισχρές και ψευδείς» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό και πλήττουν το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Ζητώ να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν» ανέφερε και τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη».

«Δίστασα προς στιγμήν να αποφασίσω αν θα παραστώ ή αν θα στείλω υπόμνημα.  Ωστόσο η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως. Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες τους χαρακτήρισε «ψευδολόγους που φορούν την κουκούλα της ανωνυμίας» και τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αναμασούν όσα γράφει κυριακάτικη εφημερίδα».

Παπαγγελόπουλος: Μαφιόζικες οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε προηγηθεί στο βήμα, για το θέμα της Novartis. Η ομιλία του ήταν προσωπική πολιτική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αν και αρχικά έσπευσε να επισημάνει πως το «τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί θεσμική εγγύηση της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε στην συνέχεια πως «αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση που βρίσκονται ορισμένοι. Εύχομαι ειλικρινά  να αποδειχθούν αθώοι».

Κατά την εισαγωγή ο κ. Παπαγγελόπουλος παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί για να συνεχίσει «Θεωρώ ότι η πράξη της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί γιατί δεν γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αλλά επ ευκαιρία αυτών. Δεν έχω χρόνο να το εξηγήσω και καταθέτω σχετικά αποσπάσματα των Καστανίδη και Παυλόπουλου».

«Το τεκμήριο αθωότητας είναι θεσμική εγγύηση της Δικαιοσύνης. Ωε εισαγγελέας το τήρησα με ευλάβεια. Θα προσπαθήσω και σήμερα να το κάνω μολονότι τα ανήθικα ψέματα κάποιον με έχουν εξοργίσει. Αρωγό μου έχω και την ιδιαίτερη εκτίμηση για ορισμένους εκ των εμπλεκομένων και θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα εις βάρος τους. Αλλά ακόμα και αν προκύψει εγώ δεν θα πω κάτι εναντίον τους. Άφιλος δεν υπήρξα ποτέ» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, για να συνεχίσει: «Όμως το τεκμήριο αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τον Σαμαρά με την μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού και εμού. Αστείες οι επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον μου για εκφοβισμό.  Αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση και εύχομαι ειλικρινά να αποδειχθούν αθώοι όλοι».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παρανοϊκούς» τους ισχυρισμούς περι σκευωρίας επικαλούμενος ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί και το FBI.

Αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που τον καταγγέλλει ότι έσπευσε να χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο είπε «την δήλωση την έκανα μετά από μερική – και όχι άτυπη – ενημέρωση που είχα από τον κ. Κοντονή για το μέγεθος της υπόθεσης. Υπενθυμίζω ότι ο αρμόδιος υπουργός κ.  Κοντονής δήλωσε ότι το σκάνδαλο Νοβάρτις είναι μεγαλύτερο από της Siemens».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και σε αποσπάσματα της επιστολής παραίτησης της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου λέγοντας μεταξύ άλλων «Μήπως η κα Ράικου με την πείρα και την  εξυπνάδα της έβλεπε που οδηγεί η έρευνα και μήπως θέλησε να αποφύγει όσα τραβά σήμερα η αντικαταστάτριά της;».

«Η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis θα συνεχιστεί και απ’ την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και απ’ το FBI» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η επιχείρηση τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν μάρτυρες, δικαστές, ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας» ειπε σε άλλο σημείο.

«Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε σύσταση συμμορίας. Είναι εμφανή τα εμφυλιοπολεμικά ένστικτα που τον κατακλύζουν. Ανέφερε και την θητεία μου ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Εγώ δεν ντρέπομαι. Ας αναλογιστούν οι ψηφοφόροι τις καταγγελίες του. Για να λύσει τα προβλήματά του δημιουργεί πρόβλημα στην παράταξή του» ανέφερε για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόσθεσε «Προσπαθείτε να συνδέσετε την δήθεν σκευωρία με το Μακεδονικό.  Πως μπορώ να γνωρίζω ότι θα προέκυπτε θέμα μακεδονικού όταν ξεκίναγε έρευνα το FBI; Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαμαράς χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι. Τι έκανε και το 1992. Θυμίζω ότι και τότε υπήρχε έντονη συζήτηση για τα πραγματικά κίνητρα της πτώσης της κυβέρνησης».

«Είναι δείγμα πανικού η τακτική σας και δείγμα φασίζουσας νοοτροπίας. Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του επιχειρώντας να επιστρέψει τις καταγγελίες στην αντιπολίτευση: «Οι απειλές ότι θα μας κλείσετε φυλακή και τα υπονοούμενα προσομοιάζουν σε μαφιόζικες πρακτικές. Τι εννοεί ο Σαμαράς ότι θα μας πάει έως τέλους. Ελπίζω ότι δεν εννοεί το τέλος της ζωής μας και την φυσική μας εξόντωση. Με το σύνολο των απειλών αναλαμβάνουν κάποιοι μεγάλη ευθύνη. Για ότι συμβεί εναντίον εισαγγελέων και προστατευόμενων μαρτύρων ακόμα και μια γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους  ξέρετε τι θα υποθέσουν όλοι;  Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν απόπειρες αυτοκτονίας» τόνισε στο τέλος.

Αγριος καβγάς Άδωνι με Παπαγγελόπουλο

Η τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε την παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη που κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει εάν θα δεχθεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνομιλίες με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα.

«Γιατί δεν ανοίγετε τα τηλέφωνα; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κυρία Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Αν ανοίξετε τα τηλέφωνα θα πάτε φυλακή αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Δεν φοβάμαι τίποτα. Να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Εκπροσωπείτε μια μεγάλη παράταξη. Δεν έχετε το ήθος να μιλάτε στο κοινοβούλιο. Δεν φοβάμαι. Προαναγγέλλω από τώρα πως όταν έρθει η δικογραφία για την εις βάρος μου μήνυση θα ζητήσω να  γίνει προανακριτική και να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου γιατί τα τηλεφωνήματα δεν έχουν τίποτα παράνομο» απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Δάκρυσε ο Παναγιώτης Πικραμμένος: Ψεύδη και μυθιστορηματικές συκοφαντίες ότι δωροδοκήθηκα -Περίμενα περισσότερο σεβασμό

«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης» είπε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε, σχεδόν δακρυσμένος:

«Κατηγορούμαι ότι ως ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα. Είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορείται άδικα και να σπιλώνεται βάναυσα ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 40 χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και ανώτερος δικαστικός λειτουργός, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα: Τεταμένες σχέσεις με δανειστές, κίνδυνο μπλακ άουτ στη χώρα, τεράστιες αναλήψεις καθημερινώς από τα ATM, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε ο συνταξιούχος δικαστικός. ταραγμένος.

«Έργο μας ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε ομαλές εκλογές» τόνισε ο κ. Πικραμμένος.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί» είπε αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της ανώνυμης προστατευόμενης μάρτυρα με τον κωδικό όνομα Αικατερίνη Κελέση «είναι αποκύημα της φαντασίας του μάρτυρα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι επί πρωθυπουργίας μου ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα ούτε στην ελεγχόμενη ούτε σε καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία. Εμείς το μόνο που κάναμε είναι να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «αόριστους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς όπως αυτοί της ανώνυμου μάρτυρος».

Παρασκευόπουλος: Ανατριχιαστική η μήνυση Σαμαρά κατά εισαγγελέα

Απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης για τις έρευνες της στο σκάνδαλο Novartis καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σχολίασε την μήνυση που υπέβαλε ο εμπλεκόμενος στη δικογραφία Αντώνης Σαμαράς, κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Χαρακτήρισε μάλιστα, «φυσική αντίδραση» την μήνυση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και «γραφική αντίδραση» την μήνυση Σαμάρα κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Όμως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μήνυση Σαμαρά κατά της εισαγγελέως κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστική» ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού. «Αυτή η μήνυση κατά εισαγγελέως δεν είναι ούτε γραφική, ούτε συνηθισμένη. Είναι ανατριχιαστική» επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος και κατήγγειλε απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης. «Στέλνει το μήνυμα στους εισαγγελείς: Μην τα βάζετε με μας» είπε σχολιάζοντας τις ενέργειες του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αντέκρουσε επίσης το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας. «Η υπόθεση είναι σκάνδαλο διαφθοράς ή σκευωρία;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι η απάντηση έρχεται «δια βοής από όλο τον ελληνικό λαό που γνωρίζει τι γινόταν με κάποια φάρμακα».

Διαβεβαίωσε, μάλιστα ότι συμπολίτευση εφαρμόζει κατά γράμμα το Σύνταγμα που προβλέπει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε περιπτώσεις που αφορούν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ανέφερε δε ότι εξαιτίας της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας αυτό που μπορεί να προκύψει από την προανακριτική είναι είτε παραγραφή ή ότι οι πράξεις δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών οπότε οι υποθέσεις θα επιστραφούν στη δικαιοσύνη για να δικαστούν τα πολιτικά πρόσωπα όπως οι απλοί πολίτες.

Βορίδης: Σκευωρία τα περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στη Novartis

Ως κυβερνητική σκευωρία απέρριψε ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, την πρόταση της συμπολίτευσης για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis.

«Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη» με τις φράσεις αυτές σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, την δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έστησε την υπόθεση και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς. Από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε όλα τα επιχειρήματα της συμπολίτευσης για ευθύνες πολιτικών προσώπων είναι αβάσιμα. «Δεν υπάρχουν έγγραφα, δεν υπάρχουν μάρτυρες με ονοματεπώνυμα, δεν έχουν βρεθεί χρήματα ή λογαριασμοί» είπε σχολιάζοντας τη δικογραφία. «Κανένας από τους μάρτυρες δεν είπε ότι είδε τους πολιτικούς να παίρνουν χρήματα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι οι εν λόγω μαρτυρίες θα έπρεπε να απορριφθούν.

Κατήγγειλε, όμως, και κυβερνητικές μεθοδεύσεις λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός των προστατευόμενων μαρτύρων έγινε μετά την αποστολή της δικογραφίας. Επίσης, ο κ. Βορίδης άφησε σαφέστατες αιχμές για τους χειρισμούς της εισαγγελέως στην υπόθεση. «Τι έλεγε τέσσερις ώρες με τους μάρτυρες η εισαγγελέας και κατέληξε μόνο σε 1,5 σελίδα κατάθεσης;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, όμως, καταλόγισε απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Κατηγόρησε, επίσης την συμπολίτευση ότι μιλά για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας επειδή αυτό φέρεται να βαρύνει τον κ. Κουρουμπλή.

Καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ καταψήφιζε όλες τις ρυθμίσεις που είχαν ως στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εξέδιδε δελτία τιμών φαρμάκων.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή

Εκτόξευση λάσπης στους πολιτικούς αντιπάλους της αλλά και απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή καταλόγισε στην συμπολίτευση για την υπόθεση Novartis ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε υπαρκτό σκάνδαλο την υπόθεση Novartis αλλά κατήγγειλε σκευωρία με «ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και μίλησε για «βρώμικο 18» παραλληλίζοντας ουσιαστικά την υπόθεση Novartis με το «βρώμικο 89». Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι «πολιτικό κέντρο» της σκευωρίας είναι το Μέγαρο Μαξίμου και καταλόγισε μάλιστα ευθύνες σε «ολίγιστους δικαστικούς» μιλώντας για «κανιβαλισμό των θεσμών και καταρράκωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Όμως ο εισηγητής της ΔΗ. ΣΥ καταλόγισε στην κυβέρνηση και ότι «κρύβε επιμελώς» από την πρότασή της για την Προανακριτική την «περίοδο Καραμανλή» 2004-2009. Κατήγγειλε, δε ότι εκείνη την περίοδο εκτροχιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη με αύξηση 160%. «Έχετε κάνει παιδομάζωμα από αποβληθέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των προηγούμενων δεκαετιών» πρόσθεσε απευθυνόμενος στη συμπολίτευση.

Ποτάμι: Να εξεταστεί και η περίπτωση Κουρουμπλή

Στο ρόλο των γιατρών στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέρθηκε ο Γιώργος Αμυράς και επισήμανε ότι οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων πρέπει να ερευνηθούν στο σύνολό τους, δηλαδή να εξεταστεί και η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Η διαδικασία δε μπορεί να είναι Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε μία κάλπη για όλους και για όλα και προανακριτική με δυνατότητα διερεύνησης της υπόθεσης επί της ουσίας και όχι μόνο για το αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα ή όχι. Διατύπωσε και τη διαφωνία του με τις πολλές κάλπες σημειώνοντας ότι θα λειτουργήσουν στη λογική της άγριας δύσης με την ένδειξη «καταζητείται»!

Λυκουρέντζος: Δεν είχα καμία σχέση με την αγορά φαρμάκου – Θα φτάσω μέχρι τέλους

Ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγορά του φαρμάκου υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Novartis.
«Θα φτάσω μέχρι τέλους για να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη μου. Όσος κόπος και χρόνος και αν χρειαστεί. Δώσαμε πολλές μάχες για την πατρίδα και για τη διαφάνεια, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε.
«Mε ανάμεικτα συναισθήματα επανέρχομαι στο βήμα της Βουλής. Διακατέχομαι από αισθήματα οργής και αγανάκτησης. Επέλεξα να είμαι εδώ για να απαντήσω με ευθύτητα κατά των εις βάρος μου κατηγοριών», τόνισε.
Όπως υποστήριξε «κατά τη θητεία μου ουδεμία πράξη για τιμολόγηση φαρμάκων δεν υπέγραψα. Δεν είχα καμία σχέση με την αγορά του φαρμάκου».
«Θέλησαν κάποιοι να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλοι είμαστε βουτηγμένοι στη λάσπη της διαφθοράς. Μόνο μια παράγραφος στη δικογραφία αναφέρεται σε εμένα», υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Υπόμνημα Αβραμόπουλου: Σφοδρή επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί σήμερα στη Βουλή λόγω της συνάντησης που έχει με τον γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres στις ΗΠΑ.

«Κατέθεσα εις τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους», γράφει ο κ. Αβραμόπουλος σε υπόμνημα που κατέθεσε στη βουλή.

«Μόνον έτσι πρέπει, προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», υποθέτω, ενώπιον της κα Εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009.
Και μάλιστα θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία.
Και όχι μόνον αυτό.
Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.
Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί, εάν υπάρχουν πρόσωπα εκτός της κας Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επικούρων Εισαγγελέων, οι οποίοι γνωρίζουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, πώς το γνωρίζουν και εάν με αυτόν τον τρόπο η προστασία των ψευδομαρτύρων είναι αποκλειστικά προστασία για τους ίδιους τους ψευδομάρτυρες από τις εγκληματικές τους πράξεις» επισημαίνει ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: iefimerida.gr