Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 20:49
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νυχτερινή πρόκληση της Τουρκίας : Εξέδωσε νέο χάρτη ερευνών και στα παράλια της Κρήτης

Συνεχίζει η Τουρκία την τακτική των προκλήσεων, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο.





Συνεχίζει η Τουρκία την τακτική των προκλήσεων, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη (φωτογραφία κάτω) με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο.

Θέμα Καστελορίζου

Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter (κάτω, πριν το τέλος του άρθρου), αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο χάρτης δείχνει τις κινήσεις του Oruc Reis εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα σύνορα της ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Παράλληλα, παρουσιάζει τις απόψεις του τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος τονίζει πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα έχει προκαλέσει αναστάτωση»

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα (σ.σ. χθες) στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτήν τη δραστηριότητα», σημειώνει ο Ερσιγιές.

Ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό» επισημαίνει ο τούρκος διπλωμάτης.

«Παράλογοι ισχυρισμοί» της Ελλάδας

Ο Ερσιγιές προσθέτει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους αδικαιολόγητους, άδικους, και παράλογους ισχυρισμούς της.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή εξαιτίας αυτών των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», καταλήγει.

Και όπως προσθέτει το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερσιγιές παραθέτει στην ανάρτησή του πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς αυτές πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της ισότητας.