Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 15:02
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Η κόκκινη περιοχή και η χειρότερη μέρα






Τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας παρουσιάζει ο χάρτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Την ώρα που στη χώρα μας η πανδημία του κορονοϊού έχει φθίνουσα πορεία, αφού μόλις 15 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες (με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 2.207), ο χάρτης του ΕΟΔΥ είναι κατατοπιστικός για τα κρούσματα.

Τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας παρουσιάζει ο χάρτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Η κατανομή γίνεται με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Οι νομοί που έχουν – αναλογικά με τον πληθυσμό τους – πληγεί περισσότερο με πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι:

ο νομός Καστοριάς και το Αγιο Ορος

Με μηδενικά ή και ελάχιστα κρούσματα είναι οι εξής:

Νομός Φωκίδας
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Γρεβενών
Νομός Καρδίτσας

Η πανδημία έχει πλήξει και τη χώρα μας, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν άμεσα από τις Αρχές, φαίνεται ότι έχουν αποτρέψει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και την αύξηση των θανάτων από την Covid-19.

Όπως αναφέρει και ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, η χώρα έχει μπει σε μία επίπεδη καμπύλη, με ελεγχόμενο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, γεγονός που αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.
xartis1.jpg

Σημειωτέον ότι από τις 12/4 τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά και σταθερά, δείχνοντας μία καθοδική τάση του ρυθμού. Συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν ανέλθει στα 2192, με 102 επιβεβαιωμένους θανάτους μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και 269 ανθρώπους να έχουν αναρρώσει.

Ο ιός πλήττει περισσότερο τους άνδρες

Πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό φαίνεται ότι είναι ο ανδρικός πληθυσμός, καθώς το 56,4% των κρουσμάτων είναι άνδρες και το 46,3% γυναίκες. Μάλιστα η διαφορά αυξάνεται στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όπου οι άνδρες, οι οποίοι έχουν προσβληθεί, ανέρχονται σε ποσοστό 71%, έναντι μόλις 29% των γυναικών.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 49 έτη, ενώ στα 73 χρόνια ορίζεται η μέση τιμή των θανάτων.
xartis2.jpg

Όσο για τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η Αττική συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, με συνολικά 1299 ασθενείς.
hartis3.jpg